reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak bardzo aktywne są Wasze maluszki?

o losie!
to liczenie to robota na pełen etat!! dobrze, ze jestem na zwolnieniu, bo z pracy by mnie wywalili jakbym cały dzień liczyła :)

reklama
"Odczuwanie ruchów płodu przez matkę uważa się za wykładnik dobrostanu płodu. Istnieje wiele schematów oceny aktywności ruchowej płodu przez ciężarną. Sadovsky i wsp. 10 zalecają ciężarnym ocenę aktywności ruchowej płodu w okresach 30-60 minutowych dwu- lub trzykrotnie w ciągu tygodnia. W przypadku gdy ciężarna odczuwa mniej niż trzy ruchy w ciągu godziny lub brak aktywności w ciągu 12 godzin, wspomniani powyżej autorzy sytuację taka określili jako sygnał alarmowy, będący wskazaniem do poszerzenia diagnostyki. Moore i Piacquadio 6 w ciąży wysokiego ryzyka zaproponowali stosowanie schematu nazwanego Cardiff Count-to-Ten (liczenie do 10 ruchów przeprowadza się w okresie największej aktywności płodu, tzn. w godzinach wieczornych). W przeprowadzonych badaniach stwierdzili, że w ciąży o przebiegu prawidłowym średni czas rejestracji przez ciężarną 10 ruchów wynosił 21 minut. Ciężarnym, które nie zaobserwowały 10 ruchów w ciągu 2 godzin zalecano kontakt ze szpitalem i poszerzenie diagnostyki stanu płodu. W profilaktyce obumarcia płodu przedstawiony powyżej sposób postępowania charakteryzował się wysoką czułością. Pearson i Weaver8 przyjęli kryterium wystąpienia 10 ruchów w ciągu 12 godzin jako minimalną wartość w ciąży o przebiegu prawidłowym."

polecam: http://www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/12-13/07.html

Doxa z tego co tu pisza to nie wynika, ze chodzi o serie ruchow.

Moja dzidzia całe noce się wierci wykonując chyba tysiące ruchów za to w dzień nie jest tak aktywna bo odpoczywa

Lucky moja to samo juz ja sie klade to zaczyna swoje wiercenie ..ale to takie przyjemne uczucie, brzuch tak jak fala pływie

Moj egzemplarz jest najbardziej ruchliwy w dzien. I wtedy kiedy zmeczona mama probuje wieczorem zasnac - musze sie wtedy troszke w lozku 'pokulac', zeby sie Mala uspokoila ;)

reklama
Do góry