reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak bardzo aktywne są Wasze maluszki?

Jolik moj Nati tez wali glowa jak czegos nie dostanie lub jest zmeczony, pisalam juz o tym kiedys na forum. Najbardziej fascynuja go piloty od telewizora, ale jest przebiegly bo jak chce mu dac jakis stary to nie wezmie tylko chce tego ktory jest sprawny i wyciaga reke wlaczajac telewizor. Ze stolu wszystko zciagal juz jak sie podnosil i sie przemieszczal. Teraz jak chodzi to doszly szafki w kuchni i wie gdzie sa ciastka, odkurzacz to jego przyjaciel - przynajmniej moge odkurzyc razem z nim. Ktos mi raz powiedzial, ze dopoki nie zacznie chodzic to sie nameczysz troche, guzik prawda, teraz to ja jestem bardziej zmeczona niz kiedykolwiek.

reklama
To ja widze, ze moja córeczka jest bardzo grzeczna :-)
Spokojnie daje się z powrotem zaakowac do wózka, ma chwilę niechęci w trakcie wkładania, ale luzik, trwa to 3 sekundy u siedzi spokojnie.
Jak uderzy to pogłaszcze i bije teraz tylko gdy jest głodna. Jakiś taki sposób komunikacji sobie wymyśliła, klepnie mnie albo chwyci i już.
Otwiera szafki, prawda, ale w domu mam poblokowane, włazi na schody, generalnie jest aktywna, ale grzeczna.
Wspina się na wszystko i ma wielką satysfakcję, ze włazi;-)

A, no zjada książki, niestety, ale coraz częsciej siada na kolanach albo obok czyta.

moje dziecie tez grzeczne... ino mi teatrum urzadza czasami.... ;-)

np. poklada sie na kanapie lub podlodze i wzdycha.... i jeczy... i krzywi sie.... i nawet zaplacze...
...i tylko olowka zada.... :dull:

z olowkiem w lapie da przy sobie wszystko zrobic, wszystko zje, da sie przewninac.... maly fetyszysta mi rosnie... ;-)

Dziewczyny, mam pytanie czy oprócz mojego Tymka, któreś z dzieciaczków jeszcze nie chodzi? Zaczynam się martwić bo 16 m-c zbliża się dużymi krokami, a podobno jest to moment kiedy dziecko powinno już umieć chodzić :-(
Fakt, że z dnia na dzień robi postępy, ale nie wydaje mi się żeby szybko nauczył się "biegać" ...

Joliku Oli też jeszcze sam nie chodzi!

Doxa - a ja już sobie pomyślałam, że Ty tak jak Teddy chcesz nam zrobić Olinkowym chodzeniem niespodziankę :-)
Qrcze, nasze dzieciaczki urodziły się pierwsze i chyba ostatnie zaczną chodzić :-)

Nie, nie na razie niespodzianki nie ma! Oli podobnie do Tymka, dużo stoi, bawi się na stojąco, chodzi przy wszystkim co się da, i pcha przed sobą też wszystko co da radę (ostatnio walczył z fotelem ;-)), ale sam nie! Nawet nie stoi sam, a chyba najpierw dziecko staje samodzielnie, a dopiero potem idzie!

Tak więc spokojnie, Jolik, spokojnie, pierwsze się urodziły, to teraz musza dać pierwszeństwo innym (w innych czynnościach :-))

Mam pytanie - o której i jak długo śpią teraz Wasze dzieci? Chodiz mi i o sen w ciągu dnia i ten na noc. I ew jeśli sie budzą w nocy to jak często i koło której godziny?

Oli w nocy śpi około 11-12 godzin. Zazwyczaj nie bydzi się w nocy. Wstaje w okolicach 8 - 8:30.
A jak już ma nockę z pobudką to się budzi to między 4 a 5 rano. I wtedy to tylko po piersi jest w stanie usnąć i śpi do ok. 10

Do tego zazwyczaj śpi 1x w środku dnia od 0,5 godziny do 2,5. Sporadycznie zdarzają się 2 drzemki.

Julka śpi w nocy od 20.00-20.30 do 7.00 czasem 8.00.Są noce ,kiedy domaga sie piersi, ale ostatnio coraz więcej nocek przesypia bez dokarmiania.

W dzień ucina sobie drzemkę ok.godz 12.00.Czasem trwa ona pół godzinki a czasem nawet dwie godziny.Wszystko zależy od aktywności o poranku.Jeżeli jesteśmy w domu i nie za wiele się zmęczy to śpi krótko, a jeżeli przed południem idziemy na spacer albo zakupy i troche więcej pobiega to wtedy spi dłużej.

:-)

reklama
Iga mogę powiedzieć że przesypia całe noce. Mniej więcej od 19.30-20.00 do 5.00-6.00.
Zdarza jej się jeszcze budzić w nocy 23.00-24.00 i (lub) ok 3.00-4.00 ale już coraz rzadziej. Dostaje wtedy picie i śpi dalej.

Drzemki w ciągu dnia ostatnio ulegają zmianie. Zwykle śpi od ok 10.00 do 12.00-13.00 i zdarza się ale już sporadycznie że śpi jeszcze po południu, jak ja wracam do domciu to już nie śpi czyli do jakiejś 17.00 ale to już sporadycznie bardzo.

No i zauważyłam że nie bardzo juz chce się kłaść na noc o 19.00 (jak kiedyś) i zaczyna przeciągać godzinę, zdarza się że nawet do 21.00-21.30 ale wtedy to już nie łamiemy się i musi tak długo leżeć aż zaśnie.

Do góry