Sony: tak mi przykro :-( trzymaj się, lekarz mi powiedział, że przy IUI udaje się przy czterech próbach, takie są statystyki. Czwarty dla Ciebie będzie udany, trzeba w to wierzyć.
Paula: powodzenia &&&&&&&&&&&
Ala80: jedne dzień różnicy jest między nami ;-). Byłam dzisiaj na wizycie, ale jestem zmęczona, od jutra biorę 3/4 tabletki clo przez 5 dni, ale jeszcze dodatkowo przepisała mi Bromergon, jeszcze nie przeczytałam co to jest. Ale na pewno na moje pęcherzyki, które nie chcą rosnąć. Czy któraś z dziewczyn brała ten lek? Podobno może kręcić się w głowie po nim.
IUI pewnie 17 grudnia, następna wizyta 15 grudnia w środę i zobaczymy.
Błonka: szkoda, że tego wcześniej nie wiedziałam, teraz codziennie bedę gadać że swoimi, ostatnio u mnie były dwa i nie chciały rosnąć.
Hera: ja chyba muszę spróbować twojej mantry.
Błonka: ja też chcę mieć mdłości, mam nadzieję że w styczniu się doczekam fasolki i mdłości
Lotinda: :-( , nie myśl o tym skup się na przygotowaniach do następnego transferu, myśl o tym co byś zrobiła na obiad, żeby miało dużo witamin, mało tłuszczu, trzeba pić dużo wody, mało herbaty, ale można pić zieloną. Mi jak się nie udaje to się skupiam na następnym cyklu i próbuję się przygotować jak najlepiej mogę, czyli jeść zdrowo, dużo witamin.
"Mówiąc o przygotowaniu do ciąży nie można pominąć witamin antyoksydacyjnych (A, C, E). Przeciwutleniacze pełnią ważną funkcje ochronną w procesie embiorenezy (tworzenie się zarodka) - zapobiegają powstawaniu ewentualnych błędów w replikacji DNA, podziałach komórkowych. Dlatego też pamiętajmy o spożywaniu odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta – karoten (prekursor witaminy A). Spożywając 500 g warzyw i 300 g owoców dziennie dostarczamy do organizmu niezbędną ilość witamin A i C. Szczególnie bogate w witaminę C są: owoce cytrusowe (pomarańcze, grapefruity, cytryna), papryka czerwona, natka pietruszki, brukselka, kapusta, pomidor, owoce rodzime takie jak: truskawki, maliny, czarna i czerwona porzeczka. Aby wzbogacić codzienną dietę w witaminę C można również sięgać po soki tłoczone na zimno z aronii, czarnego bzu, czy żurawiny. Beta – karoten w największych ilościach znajdziemy z kolei w pomarańczowych, czerwonych i zielonych owocach i warzywach: marchew, dynia, morele, papryka czerwona, pomidor, liście natki pietruszki, szczaw, szpinak, sałata.
Witamina E, trzecia witamina antyoksydacyjna jest również nazywana witaminą płodności. Dlatego też w okresie poprzedzającym poczęcie dziecka jest podwójnie ważna. Dobrym źródłem witaminy E są oleje roślinne tłoczone na zimno (np. olej lniany, sezamowy, z pestek dyni, słonecznikowy), pestki dyni, słonecznika, orzechy, awokado, margaryny roślinne.
Pamiętaj, że żelazo wchłania się lepiej w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C. Natomiast kofeina (kawa, cola) i teina (czarna herbata) zmniejszają jego przyswajalność"