reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
reklama
Kiedy masz usg? Pierwsze usg robią dopiero w 8 tyg wiec sobie poczekasz. A serduszko usłyszysz dopiero w 12tyg, wcześniej tylko zobaczysz pikająca kropkę w środku zarodka.
Ja byłam załamana jak mi powiedzieli ze usg dopiero za 3 tyg od pozytywnego testu... poszłam 2 tyg po tescie bo zaczęłam krwawić i z wielka łaska zrobili mi szybciej ale nie było serca jeszcze. Tydzień później już biło.
Dzięki @Artemida90 , tego się właśnie obawiam. O ile lekarza już przekabaciłam, to nie wiem jak pójdzie mi z położną. Nie wiesz czy jest gdzieś jakaś strona z wszystkimi położnymi i opiniami czy cóś?

Mi kazali dzwonić po niedzieli żeby umówić spotkanie, a wiec przypuszczam ze gdzieś za 2 tyg pierwsze spotkanie z położna.

Dzięki @Artemida90 , tego się właśnie obawiam. O ile lekarza już przekabaciłam, to nie wiem jak pójdzie mi z położną. Nie wiesz czy jest gdzieś jakaś strona z wszystkimi położnymi i opiniami czy cóś?

Mi kazali dzwonić po niedzieli żeby umówić spotkanie, a wiec przypuszczam ze gdzieś za 2 tyg pierwsze spotkanie z położna.
No generalnie musisz szukać w swojej okolicy bo np jeśli wybierzesz z innego miasta to mogą nie zgodzić się na prowadzenie ciąży. Moja znajoma przeprowadziła się w czasie ciąży i niestety musiała zmienić położna na ta gdzie teraz mieszka. Ja np w Google wpisywałam „verloskundige Helmond” i mi pokazało wszystkie praktyki położnictwa. U mnie inaczej bo ciąże prowadzi mi klinika w szpitalu w innym mieście ale i tak musiałam szukać położnej w moim mieście bo taka położna przychodzi do domu po porodzie i np zdejmuje szwy itd robi ogólne sprawdzenie zdrowia po porodzie.

Jakbys miała jakiegokolwiek pytania służę cały czas pomocą. Na pewno niedługo dostaniesz plan ciąży i tam będziesz mieć wypisane co w danym tyg jest sprawdzane i kiedy są przewidziane usg - nie ma ich dużo niestety

Ja już po wizycie w klinice, dobre wrażenie na mnie zrobili. Zrobiliśmy badania genetyczne i kariotypy, jeśli kolejna inseminacja się nie uda to możemy w październiku zacząć in vitro.

Ja już po wizycie w klinice, dobre wrażenie na mnie zrobili. Zrobiliśmy badania genetyczne i kariotypy, jeśli kolejna inseminacja się nie uda to możemy w październiku zacząć in vitro.
Która to bedzie twoja inseminacja teraz? Moge zapytac jak się mozna z wyprzedzeniem do in vitro przygotowac? Jakie badania zrobic jeszcze podczas iui zeby później od razu z ivf startować? Ja bym chciała po max.3 iui ivf robic od razu i zastanawiam się czy mozna juz cos teraz ogarniać zeby później miesiącami nie czekac na kompletowanie badan i kwalifikacje do zabiegu (zanim badania do iui sie przeterminuja). Ciekawe czy mozna w nastepnym cyklu po iui od razu ivf robic?

To będzie moja 3 IUI. Nie wiem jak w innych klinikach ale w bocianie wyniki tych podstawowych badań są dosyć szybko, mąż dzisiaj o 10 oddal nasienie a o 12 już były wyniki. Te wszystkie wirusowe można już zrobić w cyklu w którym masz inseminacje, ale ja je zrobię we wrześniu bo one są tylko pol roku ważne. Usg piersi też mam zrobić i to też już można wcześniej zrobić. Jedyne na co się długo czeka to kariotypy i badania genetyczne, ale one nie są obowiązkowe. Ja chciałam je zrobić przed in vitro bardziej dla mojego spokoju. I tak, możesz zacząć in vitro w kolejnym cyklu bez robienia przerwy. Mi polecili krótki protokół.
Która to bedzie twoja inseminacja teraz? Moge zapytac jak się mozna z wyprzedzeniem do in vitro przygotowac? Jakie badania zrobic jeszcze podczas iui zeby później od razu z ivf startować? Ja bym chciała po max.3 iui ivf robic od razu i zastanawiam się czy mozna juz cos teraz ogarniać zeby później miesiącami nie czekac na kompletowanie badan i kwalifikacje do zabiegu (zanim badania do iui sie przeterminuja). Ciekawe czy mozna w nastepnym cyklu po iui od razu ivf robic?

To będzie moja 3 IUI. Nie wiem jak w innych klinikach ale w bocianie wyniki tych podstawowych badań są dosyć szybko, mąż dzisiaj o 10 oddal nasienie a o 12 już były wyniki. Te wszystkie wirusowe można już zrobić w cyklu w którym masz inseminacje, ale ja je zrobię we wrześniu bo one są tylko pol roku ważne. Usg piersi też mam zrobić i to też już można wcześniej zrobić. Jedyne na co się długo czeka to kariotypy i badania genetyczne, ale one nie są obowiązkowe. Ja chciałam je zrobić przed in vitro bardziej dla mojego spokoju. I tak, możesz zacząć in vitro w kolejnym cyklu bez robienia przerwy. Mi polecili krótki protokół.
Super, dzięki. Dobrze wiedzieć!

Ja też się dzisiaj o to pytałam i lekarz powiedział, że po 3 IUI możemy w nast. cyklu robić in vitro (też nie chce tracić miesięcy pomiędzy IUI i IVF).

reklama
Dokładnie, szkoda czasu. Jakies inne badania planujesz robic pod kątem ivf w międzyczasie?
Ja sprawdzam całą immunologię, bo niestety już mi trochę nieścisłości w niej wyszło więc chcę przebadać resztę, żeby nie tracić pieniędzy i czasu. A niestety czytałam, że immunologia to system powiązany więc jak coś wychodzi źle to inne rzeczy też mogą być nieprawidłowe.

Do góry