reklama
Dzięki @Artemida90 , tego się właśnie obawiam. O ile lekarza już przekabaciłam, to nie wiem jak pójdzie mi z położną. Nie wiesz czy jest gdzieś jakaś strona z wszystkimi położnymi i opiniami czy cóś?Kiedy masz usg? Pierwsze usg robią dopiero w 8 tyg wiec sobie poczekasz. A serduszko usłyszysz dopiero w 12tyg, wcześniej tylko zobaczysz pikająca kropkę w środku zarodka.
Ja byłam załamana jak mi powiedzieli ze usg dopiero za 3 tyg od pozytywnego testu... poszłam 2 tyg po tescie bo zaczęłam krwawić i z wielka łaska zrobili mi szybciej ale nie było serca jeszcze. Tydzień później już biło.
Mi kazali dzwonić po niedzieli żeby umówić spotkanie, a wiec przypuszczam ze gdzieś za 2 tyg pierwsze spotkanie z położna.
Artemida90
Fanka BB :)
No generalnie musisz szukać w swojej okolicy bo np jeśli wybierzesz z innego miasta to mogą nie zgodzić się na prowadzenie ciąży. Moja znajoma przeprowadziła się w czasie ciąży i niestety musiała zmienić położna na ta gdzie teraz mieszka. Ja np w Google wpisywałam „verloskundige Helmond” i mi pokazało wszystkie praktyki położnictwa. U mnie inaczej bo ciąże prowadzi mi klinika w szpitalu w innym mieście ale i tak musiałam szukać położnej w moim mieście bo taka położna przychodzi do domu po porodzie i np zdejmuje szwy itd robi ogólne sprawdzenie zdrowia po porodzie.Dzięki @Artemida90 , tego się właśnie obawiam. O ile lekarza już przekabaciłam, to nie wiem jak pójdzie mi z położną. Nie wiesz czy jest gdzieś jakaś strona z wszystkimi położnymi i opiniami czy cóś?
Mi kazali dzwonić po niedzieli żeby umówić spotkanie, a wiec przypuszczam ze gdzieś za 2 tyg pierwsze spotkanie z położna.
Jakbys miała jakiegokolwiek pytania służę cały czas pomocą. Na pewno niedługo dostaniesz plan ciąży i tam będziesz mieć wypisane co w danym tyg jest sprawdzane i kiedy są przewidziane usg - nie ma ich dużo niestety
Która to bedzie twoja inseminacja teraz? Moge zapytac jak się mozna z wyprzedzeniem do in vitro przygotowac? Jakie badania zrobic jeszcze podczas iui zeby później od razu z ivf startować? Ja bym chciała po max.3 iui ivf robic od razu i zastanawiam się czy mozna juz cos teraz ogarniać zeby później miesiącami nie czekac na kompletowanie badan i kwalifikacje do zabiegu (zanim badania do iui sie przeterminuja). Ciekawe czy mozna w nastepnym cyklu po iui od razu ivf robic?Ja już po wizycie w klinice, dobre wrażenie na mnie zrobili. Zrobiliśmy badania genetyczne i kariotypy, jeśli kolejna inseminacja się nie uda to możemy w październiku zacząć in vitro.
KarolaJ
To będzie moja 3 IUI. Nie wiem jak w innych klinikach ale w bocianie wyniki tych podstawowych badań są dosyć szybko, mąż dzisiaj o 10 oddal nasienie a o 12 już były wyniki. Te wszystkie wirusowe można już zrobić w cyklu w którym masz inseminacje, ale ja je zrobię we wrześniu bo one są tylko pol roku ważne. Usg piersi też mam zrobić i to też już można wcześniej zrobić. Jedyne na co się długo czeka to kariotypy i badania genetyczne, ale one nie są obowiązkowe. Ja chciałam je zrobić przed in vitro bardziej dla mojego spokoju. I tak, możesz zacząć in vitro w kolejnym cyklu bez robienia przerwy. Mi polecili krótki protokół.
Która to bedzie twoja inseminacja teraz? Moge zapytac jak się mozna z wyprzedzeniem do in vitro przygotowac? Jakie badania zrobic jeszcze podczas iui zeby później od razu z ivf startować? Ja bym chciała po max.3 iui ivf robic od razu i zastanawiam się czy mozna juz cos teraz ogarniać zeby później miesiącami nie czekac na kompletowanie badan i kwalifikacje do zabiegu (zanim badania do iui sie przeterminuja). Ciekawe czy mozna w nastepnym cyklu po iui od razu ivf robic?
Super, dzięki. Dobrze wiedzieć!To będzie moja 3 IUI. Nie wiem jak w innych klinikach ale w bocianie wyniki tych podstawowych badań są dosyć szybko, mąż dzisiaj o 10 oddal nasienie a o 12 już były wyniki. Te wszystkie wirusowe można już zrobić w cyklu w którym masz inseminacje, ale ja je zrobię we wrześniu bo one są tylko pol roku ważne. Usg piersi też mam zrobić i to też już można wcześniej zrobić. Jedyne na co się długo czeka to kariotypy i badania genetyczne, ale one nie są obowiązkowe. Ja chciałam je zrobić przed in vitro bardziej dla mojego spokoju. I tak, możesz zacząć in vitro w kolejnym cyklu bez robienia przerwy. Mi polecili krótki protokół.
Parsley
Ja też się dzisiaj o to pytałam i lekarz powiedział, że po 3 IUI możemy w nast. cyklu robić in vitro (też nie chce tracić miesięcy pomiędzy IUI i IVF).Która to bedzie twoja inseminacja teraz? Moge zapytac jak się mozna z wyprzedzeniem do in vitro przygotowac? Jakie badania zrobic jeszcze podczas iui zeby później od razu z ivf startować? Ja bym chciała po max.3 iui ivf robic od razu i zastanawiam się czy mozna juz cos teraz ogarniać zeby później miesiącami nie czekac na kompletowanie badan i kwalifikacje do zabiegu (zanim badania do iui sie przeterminuja). Ciekawe czy mozna w nastepnym cyklu po iui od razu ivf robic?
Dokładnie, szkoda czasu. Jakies inne badania planujesz robic pod kątem ivf w międzyczasie?Ja też się dzisiaj o to pytałam i lekarz powiedział, że po 3 IUI możemy w nast. cyklu robić in vitro (też nie chce tracić miesięcy pomiędzy IUI i IVF).
reklama
Parsley
Ja sprawdzam całą immunologię, bo niestety już mi trochę nieścisłości w niej wyszło więc chcę przebadać resztę, żeby nie tracić pieniędzy i czasu. A niestety czytałam, że immunologia to system powiązany więc jak coś wychodzi źle to inne rzeczy też mogą być nieprawidłowe.Dokładnie, szkoda czasu. Jakies inne badania planujesz robic pod kątem ivf w międzyczasie?
Podziel się: