Dziękuje. Czyli musze wymusić na ginekologu histeroskopieDowiedzialam sie o endometriozie przy ostatnim zabiegu laparoskopi i histeroskopi wczesniej nikt nie wspominal mimo ze mowilam o bolesnych miesiaczkach i stosunkach do tego bardzo nie regularne cykle i chyba to tyle z objawow ktore zaobserwowalam...
reklama
Ja też miałam sono hsg i był ładny wynik. Marker miałam prawidlowy. Nikt z lekarzy nie mówił mi ze mogę mieć endometrioze. Sama dużo czytam naukowych artykułów i tak cześć objawów pasuje. Szczególnie ten ból nie do wytrzymania co jakiś czas. To nie jest normalne żeby wymiotowac ze ścisku macicy. Mam wrażenie ze robi się wielkości ryżu tak mi ją zaciska. Endometrium mam często bardzo ładne wiec to nie jest efekt złuszczania przy grubym obrosnietym endo.
Hmm to wyglada podobnie jak u mnie.
A masz regularne cykle? Ja mam nieregularne bardzo! Kazdy inny...
Wlasnie wracam z wizyty endometrium bardzo ładnie podskoczylo bo ma 8.7mm pecherzyki dwa jeden 12 drugi 14 a to ognisko endometriozy jest w prawym jajniku nie w macicy wedlug pani doktor nie przeszkadza do iui.. w czwartek jeszcze jeden monitoring i decyzja...
No to super!!
Trzymam kciuki zeby pomyslnie wszystko przebieglo!!
Endometrioza podobno jest trudna do wykrycia... czasem ma bardzo niespecyficzne objawy... moj lekarz na ten moment nie kieruje mnie na laparoskopie, pewnie dopiero jak sie IUI nie udadza... bo kto wie czy nie ma tez innej przyczyny braku ciazy...
Ostatnia edycja:
redferrari
Fanka BB :)
Na dwoje babka wróżyła - pytanie gdzie one są -jeśli nie na jajnikach i jajowodach to jest sens oczywiście, jeśli na jajnikach i jajowodach to może być to problem, chociaż dziewczyny z bardzo zaawansowaną endometriozą też zachodzą, więc pewności nigdy nie ma w żadną stronę... pytaj lekarza i z nim konsultuj co robić...Dziewczyny czy jest sens robic iui jak pojawily sie znowu ogniska endometriozy? Ciekawa jestem czy ktoras cos wie na ten temat bo jutro ide do gina i boje sie co powie.. oczywiście witam nowe staraczki
redferrari
W macicy to normalne, że jest endometrium. Choroba polega na tym, że komórki o właściwościach endometrium znajdują się poza macicą np: na otrzewnej, jajnikach a czasem nawet w nosie - sęk w tym, że zachowują się jak by były w macicy, czyli rosną i złuszczają sie krwawiąc, oczywiście krew nie ma odpływu jeśli jest poza macicą więc stworzą się małe stany zaplane, które bolą, aż się wchłonie - stan zapalny zawsze osłabia nasz organizm, może osłabiać jajeczka ech...Hm tez jestem ciekawa...?
A te ogniska są w macicy?
Przepraszam, nie znam zbyt mocno tematu endometriozy, niestety, choc powinnam sie zaznajomic zapewne:/
Tez moze zapytam o to lekarza...
czy np przy podejrzeniu endometriozy a bez laparoskopii jest sens robienia IUI skoro nie wiadomo co jest w srodku...?
Czy w takiej sytuacji smao badanie droznosci jajowodow wystarczy...?
redferrari
estrofem na lepsze ukrwienie i wzrost endometriumJa tez miałam endometrium malutkie a wogole to można jakimiś lekami by zwiększyło się?
redferrari
Zapraszamy serdecznie, rozgość się mam nadzieję, że będziemy pomocneCześć dziewczyny
Jestem tu nowa i dopiero zaczynam z tym forum ale w staraniach o dzidzię mam dłuższy staż bo już 3 lata minęły. Przed nami 1 inseminacja, która mam nadzieję odbędzie się pod koniec tego miesiąca jednak przed nami jeszcze badania które mamy wykonać na wizycie u gina. W tym momencie czekam na @ i tak na prawdę to ona zadecyduje kiedy bd mogła wszystko zacząć. Czy mogę do Was dołączyć?
redferrari
Nie masz się co bać, najgorsze co się może stać, to się może nie udać... leki przy iui nie dają żadnych skutków ubocznych, które są inne od napięcie przedmiesiączkowego raczej, sam zabieg raczej bezbolesny, oby się tylko udało i za to trzymam kciukasyWitaj
Widzę że jesteśmy na tym samym etapie z tym że mu zaczynamy starnia bo nie mamy innej możliwości niz inseminacja , padla decyzjsnie o dziecku badania zrobione. Teraz czekamy na @ między 1-3dc mam się zgłosić na ugs żeby spawdzic czy coś Starego nie zostało i chyba dostanę leki i dowiem się co dalej . Strasznie się boję tego wszystkego
reklama
To samo jest u mnie ... nieregularne. A teraz właśnie pękła mi torbiel. Jadę od ginekologa. Coś okropnego. Wielka byla ale pękła na szczęście... dzięki interwencji ginekologa. Leze i kwicze.Hmm to wyglada podobnie jak u mnie.
A masz regularne cykle? Ja mam nieregularne bardzo! Kazdy inny...
Podziel się: