reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    294
Dziękuję wam za odpowiedzi:-D badań juz miałam trochę przed iui wiec myślę że wystarcza wyrazie czego. Teraz czekam na @ ech. Uuu mnie najgorsze jest to ze nigdy nie wiem kiedy dostane:mad:

reklama
Ja miałam badaną drożność w tamtym roku. Samo SonoHSG do przeżycia, nie brałam żadnych znieczuleń - jestem twarda babka ;) Badanie oczywiści musi być wykonane przed owulacją. Zakładają wziernik, cewnik i wpuszczają najpierw powietrze a potem kontrast. Wszystko widać od razu na usg. Jestem bardzo zdziwiona, że ktoś wykonał iui bez tego badania. Naciągacze cholerni. Koszt około 600 zł w mojej klinice. U mnie dwa drożne i nie widać żadnych ognisk endometriozy. Życzę powodzenia !

No właśnie o droznosci zaczęli myslec podczas iui o_O brak słów.

Ja też miałam sprawdzana drożność przez hsg. Mój zabieg był na nfz. Zgłaszasz się do szpitala w umówionym wcześniej terminie między 7 a 12 dniem czyli po @ ale przed owu. Musisz mieć ze sobą skierownie od giną + badania krwi i posiew/czystość zbadana.
Ja miałam niestety zabieg bez żadnego znieczulenia a jajowody okazały się niedrożne więc bolało bardzo. Ale było warto bo wiedziałam w czym tkwi problem. Wszystko trwało 10 min i po godzinie mogłam już wyjść do domu.
Pamiętaj o podpasce bo naprawdę leci z nas po tym zabiegu jakby kran ktoś odkręcił.

Później jajowody udało się udrożnić podczas laparoskopii, ale jak to mój doktorek powiedział "pod bardzo dużym ciśnieniem".
Ale chyba pomogło bo kilka miesiecy pozniej i w ciąży jestem;)

A po jakim czasie od HSG zeszliście jak mogę spytać ? Czy jakieś wspomagacze jeszcze jedliście ?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

J
Dziewczyny powiedzcie czy wiecie może jak przebiega sprawdzanie droznosci jajowodow? I ile kosztuje?
Co prawda za 4 dni mam testować ale od kilku dni mam już standardowe objawy nadchodzącego okresu i jeszcze dziś mnie brzuch i plecy zaczęły boleć wiec juz się nastawiam na kolejne działania zaraz po @. Nie poddam się kolejnej iui dopóki mi tej przeklętej droznosci nie sprawdza. Ech :mad:
A mialam w szpitalu na nfz...

I
A po jakim czasie od HSG zeszliście jak mogę spytać ? Czy jakieś wspomagacze jeszcze jedliście ?

Po hsg to prawie rok a od laparoskopii około 6 miesiecy do ciąży.
Po laparoskopii miałam 3 nieudane IUI. Zaskoczyło na naturalnym cyklu w którym oczyszczalismy się przed in vitro.
Ja mam wyniki książkowe poza tą niedrożnością więc lykalam tylko witaminki a mój M androvit,
L-karnityne.

Ja miałam sprawdzaną i potem nie chcieli i nie proponowali znowu bo po co skoro drożne. I w końcu udało się dostać skierowanie na laparoskopie i zrobili też drożność. I kilka lat wstecz całkiem drożne, 0 problemu z kontrastem- no może dość ciasno, ale ok., a w tej chwili oba nie drożne i nie dało się udrożnić.

Tak się właśnie zastanawiam po co każą robić laparo, skoro można zrobić ta drożność przez hsg - z tego co mówicie mniej inwazyjne, do domu się wychodzi po godzinie i się normalnie żyje...
a laparo... 3 dni Głodówki w szpitalu, lewatywa, usypiają, robią dziury w brzuchu a potem nie możesz do siebie dojść przez tydzień [emoji39][emoji23]

Tak się właśnie zastanawiam po co każą robić laparo, skoro można zrobić ta drożność przez hsg - z tego co mówicie mniej inwazyjne, do domu się wychodzi po godzinie i się normalnie żyje...
a laparo... 3 dni Głodówki w szpitalu, lewatywa, usypiają, robią dziury w brzuchu a potem nie możesz do siebie dojść przez tydzień [emoji39][emoji23]

I duże ryzyko zrostow i po roku drozne jajowody, stają się niedrozne...

Napisane na HTC One A9s w aplikacji Forum BabyBoom

Nie jest tak źle [emoji6]
Ja miałam laparo zwiadowcza ż hromotubacja - oczywiście książkowo .. I na dzień następny po laparo do domu [emoji6] a w dzień zabiegu śmigalam już po korytarzu [emoji6]

Jeszcze chwilę na Ciebie zaczekam ,a potem jeszcze chwilę ... I każdą kolejną tez zaczekam !... [emoji188][emoji177][emoji271]

reklama
Nie jest tak źle [emoji6]
Ja miałam laparo zwiadowcza ż hromotubacja - oczywiście książkowo .. I na dzień następny po laparo do domu [emoji6] a w dzień zabiegu śmigalam już po korytarzu [emoji6]

Jeszcze chwilę na Ciebie zaczekam ,a potem jeszcze chwilę ... I każdą kolejną tez zaczekam !... [emoji188][emoji177][emoji271]
Ja niestety nie wspominam milo, za dużo gazu mi zostało i przez tydzień nie mogłam chodzić, spać, jeździć autem bo bolało niesamowicie.

Napisane na HTC One A9s w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry