reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
W Czechach wszystko odbyło się meta szybko. A październiku się zdecydowaliśmy, zadzwoniłam i mieliśmy wizytę już za parę dni. Pojechaliśmy, lekarz mnie zbadał, zalecił stymulacje już w kolejnym cyklu. Druga wizyta 12 dc i za 3 kolejne dni już pierwsza IUI. Wszystko zajęło się w jakieś 3 tygodnie. 690 zł koszt zabiegu plus leki więc chyba cena ok.
Ja placilam 880 za pakiet -wizyty +zastrzyk+iui
Leki ok.20 zł (clo)
To moja 3. Tym razem wydebilam luteine więc dodatkowo 53 zł bo bez refundacji...niby u mnie nie ma wskazań tych co w ulotce więc pewnie dlatego bez refundacji...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Witaj @reqiem !

Trzymam kciuki za udaną IUI.
A dopytam tylko, bo piszesz, że to tak szybko się odbyło.
Miałaś sprawdzaną drożność jajowodów?
Czy przed zabiegiem robiłaś badania w kierunku chlamydii, mycoplazmy, ureaplazmy, biocenozę pochwy, cytologie?
Czy przed zabiegiem miałaś zlecone dla siebie i emka badania wirusowe na toksoplazmoze, różyczkę, kiłę, hiv?
Czy robiłaś badania hormonalne typu fsh, lh, tsh, prolaktyna, Progesteron, testosteron?
AMH i jakość komórek jajowych dhea-s?
Pytam z ciekawości, bo moja klinika tego wymaga.

Zuzik az takie wymagania do iui? W niektorych jak prywatnie to nawet o droznosc nie pytaja ani o badania merzczyzn hehe wirusowych tez zero:)
Regien co do wyplyniecia plynu. Hmm jak cos mialo sie zadziac w srodku to na bank zdazylo:))) trzymam kciuki:)
U nas koszt jest rozny od 400do 800zl bez lekow.
Zuzik jak sie trzymasz:))
A ktos pyt i bol piersi ja wiem ze szanse na ciaze zerowe raczej ale musze brac dupka na torbiel i cycki mi zaczynaja ciazyc jak w 3mc ciazy hehe tak dziala progesteron:))

Napisane na GT-I9300 w aplikacji Forum BabyBoom

Witajcie, przepraszam że się pytam, ale czy wiek kobiety jest przeciwskazaniem do inscenizacji?
Przeciwskaxaniem nie. Ale skuteczność w dużej mierze zależy od wieku kobiety...po 40 raczej skłaniaja się ku in vitro bo wg.niektórych mniej skuteczne działania to "kradzież czasu reprodukcyjnego". Ale nie każdy akceptuje ivf...także lekarz nie powinien odmówić chyba że inne wyniki są przeciwskazaniem. Ale ze wzgl.na wiek nie.

Zuzik az takie wymagania do iui? W niektorych jak prywatnie to nawet o droznosc nie pytaja ani o badania merzczyzn hehe wirusowych tez zero:)
Regien co do wyplyniecia plynu. Hmm jak cos mialo sie zadziac w srodku to na bank zdazylo:))) trzymam kciuki:)
A ktos pyt i bol piersi ja wiem ze szanse na ciaze zerowe raczej ale musze brac dupka na torbiel i cycki mi zaczynaja ciazyc jak w 3mc ciazy hehe tak dziala progesteron:))

Tak, wszystko to miałam przed IUI. A bez drożności to nawet "nie rozmawiają". To postawa. Bo jak owulacja z niedrożnego to żeby złote plemniki były i cudowne warunki to i tak strata czasu i pieniędzy.
Sporo wydałam na badania, ale wiem, że jestem przejrzana od A do Z.
Tarczyca wyszła mi w normach, ale okazuje się, że do ciąży najlepiej jak mieści się miedzy 1.0 a 2.0. A ja mialam 3.5 (choć dla nie starających się to wynik w środku widełek). Przed pierwszym podejściem badałam jeszcze wrogość śluzu. ;)

W poniedziałek betuję. Mam stresa jak stąd na Księżyc i spowrotem :)
Ale mam plan na każdą ewentualność :)

Ostatnia edycja:

Robienie iui bez badania drożności to nadużycie moim zdaniem...

Co do wirusów to jest bardziej zabezpieczenie dla kliniki -żeby nie było że oni zarazili.
Bo np.moi znajomi mieli wirusowe zapalenie wątroby,ale iui było i tak bo lekarz mówił,że i tak uprawiają ze sobą seks...Dziecko zdrowe,do zakażenia partnerki nie doszło mimo kontaktów. Wiem też że jak morożą nasienie do ivf to jak ktoś jest nosicielem to one muszą być jakoś zupełnie osobno przechowywane niż pozostałe nasienie...
A toxo,rozyczka,chlamydia i inne mogą raz że obniżyć skuteczność iui to potem porinienia. Więc uważam że trzeba zbadać.

reklama
Do góry