reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Cześć. Jestem tu nowa, zdecydowałam się z mężem na inseminacje bo naturalnie nie ma szans i lekarze nie wiedzą czemu bo wszystkie wyniki są bardzo dobre. Chciałabym się dowiedzieć jakie badania/dokumenty trzeba mieć żeby rozpocząć inseminacje? I ogólnie jak wygląda cały zabieg, słyszałam, że koszt takiego zabiegu to około 1000zł. Ile trzeba przejść wizyt u lekarza przed inseminacją ciekawi mnie to najbardziej ponieważ mąż pracuje za granicą i jest co 4 tyg w domu na tydzień.
Ja wprawdzie jestem jeszcze przed pierwszą inseminacją, ale powiem Ci tyle co sama wiem. Co do badań to u Nas było tak, że zaszliśmy do kliniki i powiedzieliśmy że chcemy wykonać badania potrzebne do IUI i panie same wiedziały co robić, na pewno jesteście potrzebni oboje, są to badania na HIV, Chlamydię, czystość pochwy, cytologia, określenie grupy krwi, itp. My płaciliśmy za te badania 1000 zł w Białymstoku. IUI tam to koszt 700zł już z preparatyką nasienia. Czy byłaś już u specjalisty od niepłodności?

reklama
Miałam zastrzyk z ovitrellu podany na 24 godziny przed inseminacja. Sama inseminacja była zrobiona na 1 pękniętym pęcherzyku i 1 pękającym

To na pewno zrobiłabym po 10 dniu po iui bo ovitrelle utrzymuje się w organizmie do 10-11 dni po [emoji6]myśle ze 12 dzień po będzie całkiem spoko chociaż sama zawsze robiłam 14 dnia po iui [emoji6]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Cześć. Jestem tu nowa, zdecydowałam się z mężem na inseminacje bo naturalnie nie ma szans i lekarze nie wiedzą czemu bo wszystkie wyniki są bardzo dobre. Chciałabym się dowiedzieć jakie badania/dokumenty trzeba mieć żeby rozpocząć inseminacje? I ogólnie jak wygląda cały zabieg, słyszałam, że koszt takiego zabiegu to około 1000zł. Ile trzeba przejść wizyt u lekarza przed inseminacją ciekawi mnie to najbardziej ponieważ mąż pracuje za granicą i jest co 4 tyg w domu na tydzień.

Hej. Badania tak jak koleżanka wyżej napisała plus pewnie żółtaczka. Koszty zależą od kliniki ja w swojej za badania swoje i męża płaciłam 400 zł a inseminacja 550 zł. Cała procedura wyglada tak, ze idziesz w okolicach owulacji do gina na usg czyli monitoring cyklu, następnie jak pecherzyki są odpowiedniej wielkości (20-24mm) lekarz wyznacza Ci termin iui. Nie wiem czy będziesz stymulowana i czy lekarz zaleci zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka, który powinien być podany w okolicach 30 godz od iui ale tez wszystko zależy od wielkości pęcherzyków. A sam zabieg szybki, najpierw mąż idzie oddaje nasienie, czekacie na przygotowanie go do zabiegu, siadasz na samolot, lekarz wprowadza Ci cewnik i wstrzykuje nasienie. Po krzyku. 15 min zalecane na leżance jeszcze i do domu [emoji6]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Nowe staraczki zachęcam do wpisania się do naszego kalendarza taka nasza forma przypominajki[emoji6] piszcie a ja Was wpisze wystarczy data i co jest w planach na wizycie [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

czesć kochane
dawno mnie nie było ale dzielnie podczytuje
no przeżyłam jakoś ten wczorajszy dzień mowa o chrzcie..... a w zasadzie przeżylismy......nie było łatwo szczególnie jak brałam dzieciątko na ręce jak zobaczyłam oczy jacka to az mnie się beczeć chciało aż sie w drugą strone odwróciłam ale dalismy rade.....
u mnie piersi juz mniej bola za to odczuwam zblizajaca sie @...... oby nie przyszła ....mam jeszcze jakieś nadzieje dopóki nie przyjdzie pozdrawiam was

Miło Cię to widzieć @cikulinka ..... wiem jest to strasznie przykre.... Ale już jest po.... teraz głowa do gory i działamy dalej.... trzymam kciuki żeby nie przyszła ta małpa.. .... Kiedy testujesz?? Jaki krok dalej ?

A co Wam dolega? Ginekolog ogólnie zalecił Wam iui?
Ogólnie to byłam u dwóch ginekologów miałam robione różne badania, monitorowany cykl była owulacja i wszystkie wyniki oraz badania są bardzo dobre, mąż też miał robione badania i też wszystko jest ok a ciąży jak nie było tak niema. Mój ginekolog rok temu wspominał o dalszym leczeniu w klinice niepłodności ale stwierdził, żebym jeszcze poczekała bo skoro wszystko jest dobrze to ta ciąża powinna być, no właśnie tylko problem w tym że ciąży niema.

reklama
Witajcie nowe staraczki!
Anuśśśka, a czy miałaś robioną drożność jajowodów tzw hsg?
Od tego powinno się zaczynać przygodę z inseminacją. Bo jeżeli coś jest nie tak to IUI nie powiedzie się i szkoda czasu i pieniędzy.
Po drugie badania hormonalne miedzy 2 a 5 dniem cyklu. Fsh, lh, tsh.
Po trzecie badanie estradiolu i prolaktyny.
Po czwarte niektórzy lekarze od niepłodności wymagają badania na wrogość śluzu.
Po piąte monitoring owulacji.
Po szóste badania czystości pochwy na mycoplazme, uroplazme i chlamydie.
Po siódme cytologia.

Mąż badanie nasienia.
Plus te badania co koleżanka pisała czyli tzw badania wirusowe.
Jeżeli lekarz zdecyduje o wspomaganiu owulacji dostaniesz leki do stymulacji które bierze sie w pierwszych dniach cyklu. Około 8d.c masz monitoring na którym sprawdza się jak pęcherzyki zareagowały na leki. I dalej tak jak dziewczyny piszą...
Trzymam kciuki za Ciebie. Ja jestem tym szczesliwcem której IUI pomogła spełnić marzenie życia. Udało mi się po drugiej IUI.

Ostatnia edycja:
Do góry