reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
U mnie koszt samej iui to 600. Do tego zastrzyki do stymulacji, w tym miesiącu ok 350 zł i koszty wizyt przed iui. To daje około 1000 zł za jedno podejście

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Joko86, szczerze? Ja nie wiem skąd mój lekarz mówi, że to może być objaw Hashimoto, a że ostatnio mam dużo stresów w pracy to wiesz… może się nasila? Jako86, a Ty jak tam? Jezusie dziewczyny ile wy piszecie :D jesteście szalone :)
U mnie super jutro druga IUI i ostatnia... Albo zajdziemy w ciążę albo robimy kolejny krok...
A u ciebie jak tam??? Jakiś plan na dalsze leczenie?

Napisane na HTC Desire 825 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny to jak to będzie u mnie wyglądało? Biorę clo, 6 pierwsze usg i patrzenie jak rosną pęcherzyki a następnie dostanę jakiś zastrzyk na pęknięcie za 350 zł? I po tym na inseminacje? Tak? Kurcze, mi lekarz nic nie pow. Pow że mam przyjść na wizytę i tyle a nie pow co dalej...

Dziewczyny to jak to będzie u mnie wyglądało? Biorę clo, 6 pierwsze usg i patrzenie jak rosną pęcherzyki a następnie dostanę jakiś zastrzyk na pęknięcie za 350 zł? I po tym na inseminacje? Tak? Kurcze, mi lekarz nic nie pow. Pow że mam przyjść na wizytę i tyle a nie pow co dalej...
Na pierwszej wizycie zrobi Ci usg i sprawdzi czy organizm zareagował na stymulację clo i czy pęcherzyki rosną, czy jest jeden dominujący czyli większy niż reszta. Wyznaczy Ci też kolejną wizytę na której znowu oceni wielkość pęcherzyka dominującego. I najprawdopodobniej zapadnie decyzja o terminie inseminacji. Na monitoringu sprawdzi też jaką grubość ma twoje endometrium, dobrze, żeby w dniu IUI miało grubość ok 8mm.
Jeżeli Twój gin praktykuje przepisanie i zastosowanie zastrzyku na dojrzewanie i pęknięcie pęcherzyka, to albo dostaniesz receptę na Ovitrelle lub coś o podobnym działaniu, albo dostaniesz zastrzyk w Klinice - nie wiem jak tam u was jest, powinnaś o to zapytać na najbliższej wizycie.
Zastrzyk zwykle podaje się na 36 godzin przed planowaną IUI. Kosztuje różnie, w zależności jaką dostaniesz receptę. Ja płaciłam ok 60 zł.

No jezeli chodzi o bete to tak wiem a test ? Tez za wczesnie ?
Beta hcg z krwi najlepiej oznaczać w okolicach 14 dnia po IUI. W 10 to dość wcześnie. A jeżeli miałaś zastrzyk na pęknięcie to na pewno za wcześnie, bo zastrzyk zawierający alfa hcg utrzymuje się we krwi do 10 dni i test może Ci wyjść fałszywie pozytywny.
Natomiast test z moczu najlepiej wykonać po dniu spodziewanej miesiączki. Nie wcześniej, bo testy sikane nie są tak czułe, żeby wykryć gonadotropinę kosmówkową tak wcześnie.
Robiąc badanie beta hcg z krwi w 13-14 dniu po IUI masz 99,9 % pewny wynik. Wynik powyżej 5 oznacza że jesteś w ciąży.

reklama
350 płacę za 4 zastrzyki. 3 na stymulację i jeden na pęknięcie. Ja kiedyś słabo zareagowałam na clo i miałam jeszcze zastrzyki.

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry