reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
A ja poprę jednak głośno Zuzika bo jak czytam co niektóre piszą to mnie przerażenie bierze... U mnie w klinice jest lekarka (szumnie tak zwana), która po potwierdzeniu zagnieżdżenia (samej implementacji, nie serca czy zarodka!) mówi dziewczynom, że moga odstawić progesteron i znaleźć sobie innego lekarza. Na szczęście 99% z nich ma jednak olej w głowie i do innego lekarza idzie szybko dowiadując się, że (tym bardziej przy problemach z zajściem w ciążę!!) odstawienie (tym samym zbicie) z dnia na dzień progesteronu to najlepsza droga do wczesnego poronienia. Jak wcześniej nie ma usg i nie robi się bety tylko sikańce to możecie się nawet nie dowiedzieć, że przez chwilę byłyście mamami. Fajnie, że ufacie swoim lekarzom, ale same też trochę czytajcie. I jak już tak bardzo chcecie słuchać ich bez zastrzeżeń to zapytajcie się, jakie są minusy brania progesteronu w ciąży. Podpowiem wam po cichu: nie ma żadnych.

reklama
kuźwa a ja nie dostalam w zaleceniach w ogole progrsteronu.

Ja przy udanej IUI tez nie miałam zalecanego progesteronu tak więc się nie martw

Natomiast nie wyobrażam sobie przyjmować progesteron i przed wynikiem bety go odstawić. Przy pierwszych IUI brałam duphaston i zalecenie było wyraźne. Najpierw negatywna beta, później odstawienie.

I jeszcze jedno.
Przy potwierdzonej ciąży też się o tak hop siup dupka, czy luteiny nie odstawia. Bierze się dopóki jego funkcji nie przejmie łożysko, które odżywia płód. A dzieje się to ok 13-15 tygodnia ciąży...

Hej kobietki,

Oczywiście kciuki za wszystkie pozytywne bety cały czas trzymam !!

Co do progesteronu i ufania lekarzom. Kobietki ja ufałam w ślepo jednemu lekarzowi i co? ***** zrobił, a mógł tylko doprowadzić do pęknięcia jajników od faszerowania clo...
Po latach przejść kiedy w końcu trafiłam na wspaniałych lekarzy, którzy pokierowali nas w dobrym kierunku by zajść w ciąże KAŻDY z nich progesteron kazał odstawić po potwierdzeniu braku ciąży ! Nawet będąc w około 12 tygodniu ciąży gin kazał schodzić stopniowo, żeby od razu nie narobić czegoś złego, także popieram Zuzik w 100%, ale wiadomo każdy robi co chce w końcu jesteśmy dorosłe. Po tylu przejściach nigdy z dnia na dzień bie odstawiłabym progesteronu !!! Teraz biorę luteinę 3*2 i nagle bach, koniec-nie wyobrażam sobie.

Powodzenia :-)

Joko wiec wieczorem powinnas miec wynik bety. bo chyba o ok 4 godzinach juz sa wyniki? ale nie wiem czy to standard :)
Dawaj od razu znak!
Dzwonilas moze dzis w sprawie tego spotkania z psychologiem?
Ja dzis mialam zajety dzien i super szybko mi zlecial- dzieki temu zapomnialam calkiem o temacie :) rano na seminarium potem od razu do biblioteki na szybko obiad i na anglik. wrocilam o 20 kolacja z mezem pogadalam i zaraz lektura :)

kuźwa a ja nie dostalam w zaleceniach w ogole progrsteronu.
Ja właśnie też nie. Praktycznie zadnych zaleceń, badań, leków, spr. Czy owulacja była... Jednak na nfz leczenie jest dość okrojone.. A czy orientujecie się w ktorym dniu bada się progesteron żeby sprawdzić czy wszystko jest ok?

Napisane na LG-H955 w aplikacji Forum BabyBoom

Joko wiec wieczorem powinnas miec wynik bety. bo chyba o ok 4 godzinach juz sa wyniki? ale nie wiem czy to standard :)
Dawaj od razu znak!
Dzwonilas moze dzis w sprawie tego spotkania z psychologiem?
Ja dzis mialam zajety dzien i super szybko mi zlecial- dzieki temu zapomnialam calkiem o temacie :) rano na seminarium potem od razu do biblioteki na szybko obiad i na anglik. wrocilam o 20 kolacja z mezem pogadalam i zaraz lektura :)

Nie dzwoniłam, nie miałam do tego dziś głowy... Poza tym jeszcze mam w pracy Meksyk więc mi to z głowy całkiem wylecialo. Na betę pojadę w środę to się na miejscu dopytam. Miałam jechać jutro ale mój M mi ten pomysł skutecznie z głowy wybił argumentujac to tym że nie powinniśmy zmieniać planu który założyliśmy od IUI!!! Poza tym nim z pracy dojadę do kliniki to będzie już wieczór więc to całkiem bez sensu. W środę wzięłam wolne to rano pojadę na krew, później może jakieś zakupy i akurat wynik będzie ( choć niestety czuję jaki - @).
Po dzisiejszych wpisach dziewczyn to już sama się zamotalam, że może coś, gdzieś źle zrozumiałam i już nie wiedziałam co mam zrobić i gdyby nie mój mąż jutro bym leciała na hcg bo straszna panikara jestem. Ale już wiem że obranego celu zmieniać nie będziemy i wszystko zostaje wg złożonego planu tj. twardo czekam do środy.
Fajnie że miałaś taki aktywny dzień. Brak czasu na rozmyślanie jest wskazany przez 2 tyg po IUI.

Napisane na HTC Desire 825 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja właśnie też nie. Praktycznie zadnych zaleceń, badań, leków, spr. Czy owulacja była... Jednak na nfz leczenie jest dość okrojone.. A czy orientujecie się w ktorym dniu bada się progesteron żeby sprawdzić czy wszystko jest ok?

W 21 dc. Inaczej mowiac, 7dpo. Ale to tez nie regula bo ja np mam wtedy bardzo wysoki ale na kilka dni przed @ zaczyna za wczesnie spadac i dostaje plamien wiec i tak musze lykac dodatkowo progesteron. Zeby dokladnie sprawdzic czy napewno wszystko ok musialabys od 7dpo do @ sprawdzac codziennie i zrobic wykres. Ale raczej malo kto sie w to bawi.

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
W 21 dc. Inaczej mowiac, 7dpo. Ale to tez nie regula bo ja np mam wtedy bardzo wysoki ale na kilka dni przed @ zaczyna za wczesnie spadac i dostaje plamien wiec i tak musze lykac dodatkowo progesteron. Zeby dokladnie sprawdzic czy napewno wszystko ok musialabys od 7dpo do @ sprawdzac codziennie i zrobic wykres. Ale raczej malo kto sie w to bawi.

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom
Dzięki za odpowiedź muszę poczytac na ten temat i może wybrać się do labo chociaż kilka razy..

Do góry