reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
A ja poprę jednak głośno Zuzika bo jak czytam co niektóre piszą to mnie przerażenie bierze... U mnie w klinice jest lekarka (szumnie tak zwana), która po potwierdzeniu zagnieżdżenia (samej implementacji, nie serca czy zarodka!) mówi dziewczynom, że moga odstawić progesteron i znaleźć sobie innego lekarza. Na szczęście 99% z nich ma jednak olej w głowie i do innego lekarza idzie szybko dowiadując się, że (tym bardziej przy problemach z zajściem w ciążę!!) odstawienie (tym samym zbicie) z dnia na dzień progesteronu to najlepsza droga do wczesnego poronienia. Jak wcześniej nie ma usg i nie robi się bety tylko sikańce to możecie się nawet nie dowiedzieć, że przez chwilę byłyście mamami. Fajnie, że ufacie swoim lekarzom, ale same też trochę czytajcie. I jak już tak bardzo chcecie słuchać ich bez zastrzeżeń to zapytajcie się, jakie są minusy brania progesteronu w ciąży. Podpowiem wam po cichu: nie ma żadnych.

reklama
kuźwa a ja nie dostalam w zaleceniach w ogole progrsteronu.

Ja przy udanej IUI tez nie miałam zalecanego progesteronu tak więc się nie martw

Natomiast nie wyobrażam sobie przyjmować progesteron i przed wynikiem bety go odstawić. Przy pierwszych IUI brałam duphaston i zalecenie było wyraźne. Najpierw negatywna beta, później odstawienie.

I jeszcze jedno.
Przy potwierdzonej ciąży też się o tak hop siup dupka, czy luteiny nie odstawia. Bierze się dopóki jego funkcji nie przejmie łożysko, które odżywia płód. A dzieje się to ok 13-15 tygodnia ciąży...

Hej kobietki,

Oczywiście kciuki za wszystkie pozytywne bety cały czas trzymam !!

Co do progesteronu i ufania lekarzom. Kobietki ja ufałam w ślepo jednemu lekarzowi i co? ***** zrobił, a mógł tylko doprowadzić do pęknięcia jajników od faszerowania clo...
Po latach przejść kiedy w końcu trafiłam na wspaniałych lekarzy, którzy pokierowali nas w dobrym kierunku by zajść w ciąże KAŻDY z nich progesteron kazał odstawić po potwierdzeniu braku ciąży ! Nawet będąc w około 12 tygodniu ciąży gin kazał schodzić stopniowo, żeby od razu nie narobić czegoś złego, także popieram Zuzik w 100%, ale wiadomo każdy robi co chce w końcu jesteśmy dorosłe. Po tylu przejściach nigdy z dnia na dzień bie odstawiłabym progesteronu !!! Teraz biorę luteinę 3*2 i nagle bach, koniec-nie wyobrażam sobie.

Powodzenia :-)

Joko wiec wieczorem powinnas miec wynik bety. bo chyba o ok 4 godzinach juz sa wyniki? ale nie wiem czy to standard :)
Dawaj od razu znak!
Dzwonilas moze dzis w sprawie tego spotkania z psychologiem?
Ja dzis mialam zajety dzien i super szybko mi zlecial- dzieki temu zapomnialam calkiem o temacie :) rano na seminarium potem od razu do biblioteki na szybko obiad i na anglik. wrocilam o 20 kolacja z mezem pogadalam i zaraz lektura :)

kuźwa a ja nie dostalam w zaleceniach w ogole progrsteronu.
Ja właśnie też nie. Praktycznie zadnych zaleceń, badań, leków, spr. Czy owulacja była... Jednak na nfz leczenie jest dość okrojone.. A czy orientujecie się w ktorym dniu bada się progesteron żeby sprawdzić czy wszystko jest ok?

Napisane na LG-H955 w aplikacji Forum BabyBoom

Joko wiec wieczorem powinnas miec wynik bety. bo chyba o ok 4 godzinach juz sa wyniki? ale nie wiem czy to standard :)
Dawaj od razu znak!
Dzwonilas moze dzis w sprawie tego spotkania z psychologiem?
Ja dzis mialam zajety dzien i super szybko mi zlecial- dzieki temu zapomnialam calkiem o temacie :) rano na seminarium potem od razu do biblioteki na szybko obiad i na anglik. wrocilam o 20 kolacja z mezem pogadalam i zaraz lektura :)

Nie dzwoniłam, nie miałam do tego dziś głowy... Poza tym jeszcze mam w pracy Meksyk więc mi to z głowy całkiem wylecialo. Na betę pojadę w środę to się na miejscu dopytam. Miałam jechać jutro ale mój M mi ten pomysł skutecznie z głowy wybił argumentujac to tym że nie powinniśmy zmieniać planu który założyliśmy od IUI!!! Poza tym nim z pracy dojadę do kliniki to będzie już wieczór więc to całkiem bez sensu. W środę wzięłam wolne to rano pojadę na krew, później może jakieś zakupy i akurat wynik będzie ( choć niestety czuję jaki - @).
Po dzisiejszych wpisach dziewczyn to już sama się zamotalam, że może coś, gdzieś źle zrozumiałam i już nie wiedziałam co mam zrobić i gdyby nie mój mąż jutro bym leciała na hcg bo straszna panikara jestem. Ale już wiem że obranego celu zmieniać nie będziemy i wszystko zostaje wg złożonego planu tj. twardo czekam do środy.
Fajnie że miałaś taki aktywny dzień. Brak czasu na rozmyślanie jest wskazany przez 2 tyg po IUI.

Napisane na HTC Desire 825 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja właśnie też nie. Praktycznie zadnych zaleceń, badań, leków, spr. Czy owulacja była... Jednak na nfz leczenie jest dość okrojone.. A czy orientujecie się w ktorym dniu bada się progesteron żeby sprawdzić czy wszystko jest ok?

W 21 dc. Inaczej mowiac, 7dpo. Ale to tez nie regula bo ja np mam wtedy bardzo wysoki ale na kilka dni przed @ zaczyna za wczesnie spadac i dostaje plamien wiec i tak musze lykac dodatkowo progesteron. Zeby dokladnie sprawdzic czy napewno wszystko ok musialabys od 7dpo do @ sprawdzac codziennie i zrobic wykres. Ale raczej malo kto sie w to bawi.

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
W 21 dc. Inaczej mowiac, 7dpo. Ale to tez nie regula bo ja np mam wtedy bardzo wysoki ale na kilka dni przed @ zaczyna za wczesnie spadac i dostaje plamien wiec i tak musze lykac dodatkowo progesteron. Zeby dokladnie sprawdzic czy napewno wszystko ok musialabys od 7dpo do @ sprawdzac codziennie i zrobic wykres. Ale raczej malo kto sie w to bawi.

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom
Dzięki za odpowiedź muszę poczytac na ten temat i może wybrać się do labo chociaż kilka razy..

Do góry