reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
reklama
Dziękuję paniom za dobre słowo:)
Po rozeznaniu się, chyba macie rację z tymi cenami:/ Tylko w szoku jestem bo do tej pory za te same badania, taką samą wizytę i takie samo usg płaciłam 197 zł. Pach, wpisali Cię w segment: ciąża i już to nie jest zwykłe usg tylko położnicze (!!!) za dwa razy więcej, no ludzie...
I jeszcze ok. Myślę, że za chwilę przestanie mi kazać co chwilę robić e2, betę i progesteron, a skupi się na ogólnych badaniach krwi i moczu (?) to to będzie trochę mniejsze obciążenie. Ale jak za tydzień znów usłyszę, że mam przyjść za tydzień to go pogryzę. Przecież normalne jest, że jak się coś będzie działo to przylecę szybciej niż światło...
M26: Początek 7 tygodnia licząc standardowo.
Katharina: Chińskie, mądre przysłowie: "Uważaj czego sobie życzysz" :p Tam wojna na całego o miejsce w pierwszym rzędzie:)

P.S. Czytam sobie co tam na suwaku mądrego jest napisane i się dziwuję. U mnie widać ciemną kropkę w ciemnej kropce z ciemną pulsującą kropką na końcu. Daleko temu do jakichś chociażby nibynóżek:)
I pytanie: Pod zdjęciem z usg i w wypisie mam napisane, że to 5w5d. I tak mnie zastanawia skąd ta maszyna to bierze bo:

Standardowo od miesiączki (22.03) jak byk 6w2d
Od Pick up (06.04) : 4w1d
Od Transferu (11.04) 3w3d
Ktoś ma jakiś pomysł po jakiemu ta maszyna liczy?

Ostatnia edycja:
Vadera, gratuluję serduszka:) oznaczenia z usg odnoszą się do wymiarów Kropka i na tej podstawie wyliczany jest tydzien i dzien ciazy :) co do ceny - ja płacę 250 :/

katharina, łykaj nospę i magnez

Czesc Dziewczynki,

Vadera
Gratki :-) niech Fasolka rosnie w sile ;-)

Katrharina spokojnie ja w życiu nic nie czułam przy owulacji i nigdy nie mam zielonego pojęcia czy już była... nawet przy pierwszym iui myślałam, że coś się pojawi a tu nic nawet gin był zaskoczony, że "żadnych fajerwerków nie czułam jak jajo czło". Także głowa do góry.

Ja za to jestem już po wizycie i w sumie się cieszę, ale z drugiej strony jestem pełna obaw. Bo... generalnie działamy i w przyszłym tygodniu będzie iui. Dostałam recepty i mam brać tym razem clo od dzisiaj do 8dc i we wtorek monitoring. Zakładam, że jeśli wszystko pójdzie dobrze to w czwartek za tydzień będzie iui. Problem jednak jest z tym kwasem foliowym i homocysteiną bo gin mówi, że mam problem z przyswajaniem witamin i mam przejść na dietę bezglutenową. Mam brać też ten kwas foliowy i jakiś lek, po którym super się wchłania ten kwas. Bardziej jednak martwi mnie to, że mam jeszcze zrobić badanie na p/c p. kardiolipinie IgG. Mówił coś o mutacji MTHFR... i tego się boję no nie wiem za bardzo co to oznacza... :(

Jakie masz normy tego kwasu?
Na mutacje skladaja sie jakby 4badania:
C667, a1289 (mam nadzieje, ze nie pokrecilam) - te dwie mutacje wskazuja czy i jaki masz problem z przysfojeniem kwasu foliowego. W zaleznosci tez jaka wyjdzie moze byc problem z homocysteina, ktora trzeba zbic. Faktycznie moze miec to wplyw na poronienia, poniewaz przy niedoborze kwasu moze dochodzic do zlego podzialu komorek.
Tak jak pisalam, w zaleznosci od tego jaka mutacja wyjdzie, nalezy brac duze dawki kwasu foliowego lub od razu przejsc na metylowe formy. Do tego trzeba suplementowac wit b6oraz b12!!!
Jezeli nie wiesz jaka masz to bezpieczniej brac metyle.

Kolejne dwa geny to czynnik protrombiny i czynik v leiden.
One moga prowadzic do poronien poprzez tworzenie sie zakrzepow, nawet na pozniejszym etapie ciazy. Jezeli wyjdzie ktoras z tych mutacji konieczne jest wlaczenie heparyny!obowiazkowo!

Pisalyscie tez o duzej dawce progesteronu, ale to na bank nie ma nic do tych mutacji! Wrecz przeciwnie jak sie bieze duze dawki progesteronu to one zageszczaja krew, wiec wtedy dawka heparyny wieksza musi byc zeby nie doszlo do mikrozakrzepow.
Jak bedziesz miec wyniki, moge pomoc. Mam tez linka do sklepu z formami metylowymi-iherb strona sie nazywa. Niestety w pl w wiekszosci aptrek robia wielkie oczy jak sie mowi o metylach :-\

Pyreczko, Kredko, Beti, Ewik, Aniko, Marzen, M 26, Stacy, Zuziku, Kamisiu, Katharina:-*
Dobrej nocy

MAgda, ja w pierwszej ciazy badałam, przy drugiej odpusciłam te progesteron, bo tylko się tym stresowałąm, lekarze tez nie kazali. i zyło mi się spokojniej, a leki i tak brałam:)

reklama
Dziękuje Lumio :* a więc tak, kwas foliowy wg ostatniego badania (jutro idę powtórzyć) mam na poziomie 6,36 norma to 4,6- 18,7. Homocysteinę mam na poziomie 11, 38 a norma to 3,70-13,90 wtedy co robiłam to badanie to kwas foliowy miałam poniżej normy na poziomie 4,27. Na razie gin kazał mi zrobić p/c p. Kardiolipinie IgG. Staram się myśleć pozytywnie i, że tym razem iui się uda....

Do góry