Ja 12 i 13 tydzien piłam 3xdziennie bo byłam mega przeziebiona - czyli wit.C taka sama grupa jak paracetamol - dobrze wiedziec dzieki.Emenems
"Szkodliwy jest również nadmiar witaminy C w ciąży. Chociaż normalnie witamina ta nie ulega kumulacji w organizmie i nie są znane przypadki jej przedawkowania, to jednak w ciąży bywa nieco inaczej. Zbyt duże dawki witamin C w ciąży mogą powodować zaburzenia rozwoju płodu. Preparaty z witaminą C należą do kategorii C leków w ciąży. Oznacza to, iż zostało wykazane szkodliwe działanie u zwierząt, jednak jak na razie brak jest odpowiednich badań na ludziach potwierdzających takie właściwości. Są to działania embriotoksyczne i teratogenne. Embriotoksyczność to wpływ leku przed 60 dniem ciąży, prowadząca nawet do śmierci płodu. Teratogenność to działanie leku już na zarodek, powodujące zaburzenia rozwoju, przedwczesne urodzenie lub śmierć zarodka. Ze względów bezpieczeństwa należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym co do ilości przyjmowanych leków witaminowych."
Mi lekarz w ciąży odradzał branie czegokolwiek poza preparatem dla kobiet w ciąży.
Nic na szczescie nie stało sie - info do wykorzystania na przyszlosc