reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Subtelna smerfetka właśnie słucha ciężkiego rocka bo inaczej padnie głową na lapsa ;-) jestem mega niewyspana bo jedna pi$#a w pracy nie chciała dać mi dnia wolnego :-/

Co do immuno to poszłam prywatnie na wizytę do dr Suchanek -dziś odwołałam u niej wizytę bo zadowolona jestem z dotychczasowych zaleceń tzn z tableteczek :-) Dr S zleca standardowy panel badań na pierwszej wizycie. W domu napisze co to za badania. Ich koszt to ok 700 zł. Chyba że chcesz iść prywatnie do prof Malinowskiego - koszt od 3500 do 6000 zł :-/

Jak macie dziewczyny jakieś bardziej szczegółowe pytania to piszcie, nawet jeśli miałybyście się powtórzyć bo mi pewnie conieco umknęło, albo piszcie na priv bo ja dziś nieprzytomna :-)

W kwestii kariotypów - jeśli na NFZ to trzeba iść do ogólnego po skierowanie do genetyka - skierowanie dla siebie i dla M - treść - diagnoza niepłodności czy coś w tym stylu. Później trzeba umówić się na wizytę u genetyka i od razu można umówić się na pobranie krwi na kariotypy.

A nasze spotkanie to raczej było spotkaniem dziewczyn z innego wątku i tylko tak na szybko wyciągnęłyśmy dodatkowo Pole.
Więc Queen jak będziesz po południu w Gda to daj znaka. Zrobimy powtórkę :-)

reklama
Smerfeta, ale mogę też zrobić te badania prywatnie i iśc z nimi do genetyka, tak? Widziałam, że w inviccie mają takie pakietu niepłodności żeńskiej i męskiej za 200 zł każdy, to jeszcze by uszło. Chyba, że coś źle myślę...

Queen myślę że też tak możesz. W razie co możesz jeszcze zadzwonić do invicta i dopytać jakby to wyglądało i ewentualnie jakie są kolejki na NFZ dla własnej wiedzy.

A co do leku neurologicznego może wyślij pytanie do novum i na bociana. Może oni coś podpowiedzą

Queen tak jak napisała nasza subtelna Smerfetka słuchająca rocka ;-):-D spotkanie teoretycznie było z wątku zakwalifikowanych do ivf z rządowym dofinansowaniem ale że my jesteśmy na kilku wątkach i ja akurat miałam kontakt na priv z Pole wiedziałam, że jest w Gdańsku więc jej zaproponowałyśmy. Większość z nas jest na tym wątku i innych więc znamy się prawie jak łyse konie ;-) Chętnie to powtórzymy więc jak będziesz w Trójmieście daj znaka. Co do genetyki to tak wyczytałaś w poprzednich postach najpierw kariotypy, później mutacje w genach. Niestety większość genetyków robi je osobno, pewnie po to, żeby wyciągnąć więcej kasy z nfz za wizyty. Jak chcesz prywatnie to idziesz do Invicty i od ręki robisz jedno i drugi (Ty i M), teraz jest promocja na geny, bodajże 199 zł. Nie pamiętam ile się czeka na wyniki ale chyba na niektóre około 2-3 tygodni. Mutacje to:
Niepłodność żeńska:

• Detekcja mutacji G20210A w genie Promtrombiny - czynnik II
  • Detekcja mutacji Leiden w genie Proakceleryny - czynnik V
  • Detekcja 2 mutacji w genie CFTR
  • Detekcja polimorfizmu w genie MTHFR
Niepłodność męska:

• Detekcja delecji w rejonie AZF
  • Detekcja 2 mutacji w genie CFTR

Jeżeli chcesz na nfz to idziesz do gina lub rodzinnego po skierowanie do poradni genetycznej w rozpoznaniu niepłodność. Umawiasz się na wizytę na nfz w Invikcie, od razu umów się na pobranie krwi na kariotypy na nfz, żeby Ci już kolejka leciała, tylko tak, żeby to było tego samego dnia albo później bo będziesz potrzebowała skierowanie, które dostaniesz na wizycie. Ja mam wizytę na 18 sierpnia i chyba będę z niej rezygnować to w razie czego mogę Ci odstąpić termin. Co do immunologii to tu temat jest bardziej skomplikowany. Teoretycznie też można załapać się na nfz ale długo się czeka. Dr Suchanek przyjmuje gdzieś w Trójmieście na nfz ale nie pamiętam gdzie. Wówczas też potrzebujesz skierowanie od gina lub rodzinnego. Prywatnie wizyta w Invickie kosztuje 150 zł. i czeka się około 2-3 tygodni (przyjmuje tylko raz w tygodniu). Najlepiej na wizytę iść już z wynikami zrobionymi prywatnie bo wizyta będzie polegała na skierowaniu na badania za które i tak będziesz musiała płacić a to tylko wydłuży czas. Badania, które dr Suchanek zleca wszystkim: komórki NK (w Invikcie subpopulacje limfocytów), białko S, białko C, homocysteina, LA, przeciwciała p/kardiolipinie IgG, IgM, przeciwciała p/beta2glikoproteinie 1 IgG, IgM. Jeżeli coś jest dla Ciebie niezrozumiałe śmiało pytaj.

Ostatnia edycja:
No dobra, to jeszcze raz, żebym się upewniła :happy2: - Ja raczej będę robić te badania prywatnie w Invikcie więc muszę tam iść, zrobić te pakiety na mutacje genów i kariotypy też tam mogę? I co wtedy z wynikami? Gdzie mam się z nimi udać?
I jeszcze jedno - czy jeżeli coś wyjdzie nie tak w tych mutacjach to można coś z tym zrobić?

Kasik, a Ty już masz jakieś wieści???

Ostatnia edycja:
Spojrzałam tak na szybko na stronę invicta, jest info o promocji na mutacje - zwane 'panel niepłodność żeńska' i 'panel niepłodność męska'. Dla kobiety i mężczyzn kosztują po 199 zł, jeśli chodzi o kariotypy to nie widzę promocji a tzn że dla 1 osoby koszt wyniesie 350 zł o ile mnie pamięć nie myli. Z wynikami umów się do genetyka /w invicta to dr Ochman/

Co do leczenia to w przypadku mutacji niby mają mi pomóc niektóre suplementy i leki na rozrzedzenie krwi. Nic innego nam nie wyszło więc nie wnikałam

Ok, trochę mi sie to wszystko powoli w głowie układa :) Dziękuję dziewczyny, jesteście nieocenione! :happy2:
Wiec na razie zrobię te mutacje i kariotypy, a z immunologią chyba sie jeszcze wstrzymam bo trochę drogo to wszystko razem by wyszło.
P.S. Nie mogę znaleźć na stronie Invicty nic o tych kariotypach, to mogę je tam zrobić, czy nie?

Ostatnia edycja:
Queen, jak to dobrze, że tak się rozpisalaś, bo ja chciałam zadac te same pytania:) wystawiam Ci 6 za wnikliwość:) dzięki Tobie, nasze nieocenione Smerfetka i Kasik na wszystko już odpisały:) czyli najpierw zrobić genetykę, a dopiero pozniej immunologię? dziewczyny, a sądzicie, że ja też już powinnam zrobić te badania? co prawda mam za sobą dopiero 2nieudane iui i czekamy na poprawę wyników M, ale moze nie ma co przedłuzac?

Kasik, wiesz coś juz?

reklama
Anika, jak to dobrze, że sie pojawiłaś i poparłaś moje pytania bo już zaczęłam się bać, że zaraz zostanę z forum na zbity pysk wylana za powtarzanie w kółko tych samych pytań ;-)
Tak swoją drogą, to się nazywa być prymusem - dostawać szóstki nawet w wakacje! :-)

Do góry