Heh, hej kobitki!
Melduję się i ja.
U mnie psychicznie odrobinkę lepiej w porównaniu do moich ostatnich wynurzeń. Moja sytuacja na chwilę obecną wygląda tak, że rozważamy z mężem pójść w ślady części z Was i zrobić badania genetyczne zanim w ogóle podejmiemy jakąkolwiek decyzję o tym, czy podchodzimy do kolejnego in vitro, czy też zaczynamy na poważnie rozmowy o adopcji.
No i tu proszę Was o radę. Po pierwsze, czy Waszym zdaniem w naszym przypadku powinniśmy już zrobić te badania? Chodzi mi o to, że zazwyczaj chyba dziewczyny robią je dopiero po kilku (a przynajmniej dwóch) nieudanych próbach ivf, a ja mam za sobą dopiero 1. Tylko, że wolę widzieć czy nie ma jakichś problemów w tej kwestii zanim ewentualnie podejmę kolejną próbę.
No a przede wszystkim - o głupia ja, głupi mój mąż! - dopiero teraz nas olśniło, że być może leki, które przyjmuje mój mąż (choruje na dość rzadką chorobę neurologiczną) mogą powodować problemy z zapłodnieniem. Nie wiem naprawdę czemu wcześniej o tym nie pomyśleliśmy. Mąż co prawda pytał o to swoja panią neurolog na samym początku naszych starań i powiedziała mu ona, że nie powinno być problemu, ale teraz nie jestem tego taka pewna. Zresztą zawsze przy oddawaniu nasienia w ankiecie, którą się wypełnia wpisywał te leki i nigdy nikt nie zwrócił nam na to uwagi. Ale chcielibyśmy to wszystko teraz posprawdzać.
No i teraz proszę, żeby któraś z Was - obeznanych w temacie - objaśniła mi - totalnie przygłupiej w temacie ;-) jakie to badania należy zrobić, tzn. już się trochę cofnęłam w forum i swoje wygrzebałam więc wiem, ze na początek trzeba zrobić kariotypy i jakieś mutacje w genach (żeńskie i męskie), ale czytałam cos jeszcze o jakichś testach immunologicznych i tego już ni cholera nie przyswoiłam (zresztą widzę, że Anika też
![Happy2 :happy2: :happy2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/happy8se.gif)
). To też trzeba zrobić, czy na początek wystarczą te mutacje i kariotypy?
I na koniec - mogę te badanie zrobić np. prywatnie w Inviccie i potem iść z wynikami do genetyka? Czy jak to należy zrobić?
Przepraszam, że ja znowu tyle o sobie, zawsze próbuję krócej, a wychodzi całe wypracowanie (może chociaż jakis plus od naszej polonistki mi się za to dostanie
![Happy2 :happy2: :happy2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/happy8se.gif)
).
Milena, dołączam do zaciskających kciuki za Twoją betę, oby pojawił się jakiś sukces w naszym gronie!
Anika, Ty się najeździsz! Zazdroszczę Ci trochę, ja co prawda od jutra zaczynam urlop, ale ze względów finansowych w tym roku muszę się obejść smakiem w kwestii wyjazdów i mój jedyny wakacyjny wypad to będzie pobyt u babci na wsi
, ale dobre i to. A widziałam, że niedawno byłaś w Toruniu - cieszę się, że Ci się podobało, to moje ukochane miasto, studiowałam tam i pozostał mi do tego miejsca przeogromny sentyment, zresztą mieszkam bliziutko więc często tam jestem.
Smerfeta, fajnie, że weselisko udane, ja też się wybieram, ale to dopiero za miesiąc.
Kasik, z wielką niecierpliwością czekam na wieści od Ciebie!...
A na koniec powiem Wam dziewczyny, że baaaaaardzo zazdraszczam Wam Waszego spotkania! Czemu mi nikt nie powiedział?!!! Buuuuuuu!!
No tak, zanim ja skończyłam swoje wypociny, to juz
Smerfeta (która podobno w rzeczywistości jest delikatną, subtelną Smerfetką :-)) zdążyła odpowiedzieć w kwestii testów immunologicznych. A jakie badania robiłaś sama i dlaczego takie?