reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Pocieszające wiadomości że pleminiki żyją długo :-)

Co do propagacji IUI to pewnie to proponują, bo zawsze jest jakis procent że się uda.
Dlatego też pewnie po 2 lub 3 nieudanym rezygnują i ...in..

reklama
Zobaczcie co znalazłam w necie:

Podwójne inseminacje w tym samym cyklu nie zwiększają szansy na uzyskanie ciąży w porównaniu z pojedynczą inseminacją. Jeśli nie ma do tego konkretnych wskazań, podwójna inseminacja jest raczej nadużyciem, niż skuteczną metodą leczenia. Bardziej istotne niż wielokrotne podawanie nasienia jest dokładne wyznaczenie momentu owulacji i podanie odpowiednio przygotowanego nasienia w odpowiednim momencie. Niektóre z najnowszych badań pokazują, że w przypadku kiedy za niepłodność odpowiedzialny jest czynnik męski podwójne inseminacje nieznacznie zwiększają szanse powodzenia w porównani z pojedynczą inseminacją 1, 2. Zdecydowanie liczniejsze są jednak badania zaprzeczające temu i dowodzące, że pomiędzy pojedynczą a podwójną inseminacją nie ma różnicy w skuteczności 3-7.

więcej na
Inseminacja - ważne fakty

wystarczy kliknąć na wzróżniony na różowo temat.

Podczas przygotowania do sztucznej inseminacji pacjentka poddawana jest stymulacji hormonalnej mającej na celu pobudzenie do rozwoju pęcherzyków jajnikowych zawierających komórki jajowe. Niezbędne jest monitorowanie rozwoju pęcherzyków jajnikowych u pacjentki (za pomocą USG), co pozwala na właściwe prowadzenie stymulacji hormonalnej oraz najlepsze oszacowanie stanu dojrzałości pęcherzyków jajnikowych. W momencie prawidłowej dojrzałości pęcherzyków (18-20 mm) niezbędne jest też podanie pacjentce preparatu zawierającego hCG (np. Pregnyl, Ovitrelle), wywołującego owulację. Prawidłowo owulacja następuje od 22 do 47 godzin po jego podaniu, a zabieg sztucznej inseminacji powinien zostać wykonany od 12 do 36 godzin po podaniu preparatu. Przestrzeganie ram czasowych przeprowadzania zabiegu inseminacji po podaniu hCG jest bardzo istotne. Może się jednak zdarzyć, że mimo iż pęcherzyk w wyniku stymulacji prawidłowo wzrasta, nie dochodzi do jego pęknięcia - owulacji, w wyniku czego nie może też dojść do zapłodnienia.

Dziewczyny tak jak pisałam dzisiaj mam IUI,
Lidni- ten artykół też czytałam.
Po ostatniej IUI- leżałam ok. 5 minut u ginia i do domu "poprawić" naturalnie.

Dziękuję Wam dziewczyny, ja również Wam wszystkim bardzo kibicuję!!!!!
zastrzyk miałam we wtorek koło godz 20. Niby wg artykułu pęcherzyk powinien pęknąć w ciągu 24-36h- może w dobrym momencie będę mieć to IUI?!?!?
Jedyne co mnie bardzo martwi i zawsze zapomnę zapytać lekarza, że prawie od roku nie mam śluzu płodnego, potem po owulce jest ksiązkowy. Mój poprzedni gin mi powiedział, że to nic nie szkodzi,bo to że nie widać go na zewnątrz nie oznacza, że w środku go nie go nie ma. No tak ale kiedyś też go miałam książkowy...

reklama
No mi właśnie gin mówił to samo i że lepiej jak sobie tam zaczekają. Mnie zastanawia jedno dlaczego oni to IUI proponują skoro to i tak tylko 15-20% szans????
sylha mi sie wydaje ze to jest tak ze nasze marne szanse + te 15 czy 20 % ... ale nie wiem tak mi sie wydaje no bo takto bylo by to bez sensu.. to jest tylko takie ulatwienie chyba... a iv ma tylko 30 % podobno.. wiec nie ma duzej roznicy a tez mzoe nie wyjsc przy iv za pierwszym razem.. ja wole IUI...

Do góry