reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
karola, a myslisz o usg dla siebie czy męża? jeśli chodzi o Ciebie, to pewnie wiesz, ze u gin w czasie okołoowulacyjnym. jesli chodzi o meza, to mój najpierw poszedł do urologa, tam mu zrobił usg jąder - wyszły żylaki, przepisał jakies suplementy. po pewnym czasie wyniki się pogorszyły, zylaki powiekszyły, wiec wyslał go na usg dopplerowskie -naczyniowe. teraz jestesmy juz po konultacjach u dwóch lekarzy i kazdy zaleca zabieg, ale inny - te zylaki zwiekszaja temperaturę w mosznie, a to zabija i zmniejsza ruchliwośc plemników, stad koniecznośc zrobienia z tym "czegos" ;/ ale czego :/ bądz tu mądry!

oczywiście wszytsko robimy w porozumieniu z gin (ona nas pokierowala) - trzeba działć dwutorowo i o wszytskim informowac lekarza, w koncu sposoby leczenia musza byc spojne, bo jeden cel jest ;)

reklama
Kasik my juz mamy zrobione badania męża tylko np m am y po wizycie zapisane ze mąż ma płyn obustronny wokół jąder i nie wspomniał o tym ani slowem a z tego co czytam to wcale nie jest dobre :/

Napisze może wszystko od początku bo źle zaczęłam:) w momencie kiedy odebralismy wyniki męża nasienia to ginekolog skierował nas do urologa. Tam mąż miał badanie usg. I tam wyszly pewne nieprawidłowości. Min ten płyn wokół jąder ale o tym nic nie wspominał. Powiedział tylko że sa pojedyncze torbiele ale małe a żylak jakiś maly jest ale tak mały że nie bierze go pod uwagę. Ja dzisiaj czytałam ten opis usg i rzuciło się mi w oczy że jest jakiś płyn. Poczytałam na necie i sie zdziwilam ze to sie leczy operacyjnie prowadzi do niepłodności a lekarz ani slowem o tym nam nie wspomniał. Kazał zrobić hormony i posiew nasienia. Może wkleję Wam opis usg. Tylko nie chce być zninczowana ze na wątku o iui :p a nie o nasieniu.

W seminogramie : obniżona ilość i kocentracja plemików. Obniżona ruchliwość, żywotność.
Fiz brzuch miekki, nerki niebadalne, jądra, prącie bz.
DRE stercz obniżonej konsystencji. tkliwy.
W USG nerki prawidłowej wielości, kształtu i położenia, obustronnie bez zastoju i ech konkrementów.
Pola nadnerczowe wolne. Wątroba, trzustka, śledziona bz. Pęcherz gładki. Stercz prawidłowej wielkości.
Jądra położone w mosznie, jednorodne, bez zaburzeń ukrwienia. JL 14ml, JP 19 ml. najądrza jednorodne, prawidłowej wielkości, z pojedynczymi torbielami wielkości 3mm. Obustronnie ślad płynu wokół jąder. Naczynia powrózków nasiennych bez istotnych poszerzeń.
Proponuje _ Posiew nasienia, Hormony, żelazo, HbA1C, Kontrolny seminogram. Profertil 2x1

Kaarola nie pomogę bo się na tym nie znam ale warto skonsultować z innym urologiem. Mój też bierze profertil od 5 miesięcy, zobaczymy czy to coś pomoże. Tylko ja mu daję od razu rano 2 tabletki bo wieczorem zawsze zapominał brać :wściekła/y:

reklama
Kaarola nie robiliśmy badań, w lutym mieliśmy ivf ale nawet nie wiem jakie były parametry nasienia, ważne, że z 3 komórek zapłodniły się 2 i dotrwały do 5-tej doby to świadczy o tym, że nasienie było w miarę ok.

Do góry