Hej jestem mamą, która ma podobne problemy.
Wydaje mi się, że przede wszystkim potrzebne są konkretne badania. Morfologia, ASO, OB i żelazo żeby sprawdzić czy dziecko nie ma przypadkiem infekcji bakteryjnej, czy może katar jest powodowany alergia.
Poza tym wymazy przy tylu antybiotykach są konieczne wręcz, bo antybiotyki moga powodować grzyby, a te sprzyjają rozwojowi bakteriami.
U nas przy okazji wymazy wyszedł gronkowiec złocisty.
Poza tym kał na pasozyty, bo może przyczyną jest pasożyt: owsiki, glista ludzka, alo lambrie.
Poza tym 9 antybiotyk!!!!! Ja bym chyba nie podała tylko poszła do innego lekarza.
A co z lekami typu Baktrim czy Eurespal.
U nas chociaz córka choruje często od wrzesnia byly dwa antybiotyki - poza tym podany był Ribomunyl i Lymsphomyost - leki uodparniające - z tego co wiem, to serie Rybomunylu podaje się również w czasie infekcji.
Teraz Gosia dostaje leki alergiczne, bo przyczyna wszystkich infekcji był katar, który ciągle spływał. Pediatra dała skierowania na badania i do specjalistów, bo przy trzeciej infekcji sama nie wiedziała jak pomóc skutecznie dziecku. Powiedziała, że w ciemno leczyć nie będzie.
Poza tym polecam wam forum na commed.pl zapytajcie tam co i jak, albo poszukajcie informacji jak pomóc maluchom.
I dużo witamin ale naturalnych, warzywa owoce i ja np. odpuściłam przedszkole na miesiąc czasu i to też pomogło. Układ oddechowy odpoczął i teraz organizm sam się broni. Np. z grypy jelitowej wyszła mi w dwa dni bez innych leków oprócz smecty i orsalitu.