reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

INSEMINACJA 2022

reklama
Ja mieszkam za granicą i u nas jest to za dawno i takie sa procedury. Poza tym ponoć rzadko się zdarza że iui udaje się odrazu. Im więcej prób tym większe szanse. Wiadomo że każda z nas by chciała od razu....
U nas też jest możliwość wykonania 6, ale nie ma obowiązku... właściwie to nawet jest limit wieku ich wykonywania w ogóle.
Ale ta ilość prób i większe szanse to chyba tylko statystyki i prawdopodobieństwo... Nie ma chyba naukowego dowodu na to, że po kolejnym razie organizm zadziała lepiej?

U nas też jest możliwość wykonania 6, ale nie ma obowiązku... właściwie to nawet jest limit wieku ich wykonywania w ogóle.
Ale ta ilość prób i większe szanse to chyba tylko statystyki i prawdopodobieństwo... Nie ma chyba naukowego dowodu na to, że po kolejnym razie organizm zadziała lepiej?
Wręcz przeciwnie, według statystyk każdy kolejny raz to mniejsze szanse niż poprzednie razy. W Polsce zaleca się 3 próby, bo wtedy skumulowana szansa łącznie wynosi około 30 procent.

Wręcz przeciwnie, według statystyk każdy kolejny raz to mniejsze szanse niż poprzednie razy. W Polsce zaleca się 3 próby, bo wtedy skumulowana szansa łącznie wynosi około 30 procent.
Tak właśnie wynika z informacji, które podaje moja klinika... zakres to niby 11-28%, w zależności od "razów".
Mam wrażenie, że często jeśli naprawdę jest to metoda dobrze dobrana dla danej pary, udaje się po prostu za pierwszym razem... Tak było w przypadku pani farmaceutki, która sprzedawała mi moje stymulacje. Ma dwójkę dzieci, oboje z IUI, za każdym razem udało się za pierwszym podejściem. Podobnie było z naszymi znajomymi korzystającymi z dawcy.

U nas w Holandii zaś mówią inaczej. Im więcej stymulacji homeonami tym większe szanse... ehhhh i weź tu bądź mądry

Tak właśnie wynika z informacji, które podaje moja klinika... zakres to niby 11-28%, w zależności od "razów".
Mam wrażenie, że często jeśli naprawdę jest to metoda dobrze dobrana dla danej pary, udaje się po prostu za pierwszym razem... Tak było w przypadku pani farmaceutki, która sprzedawała mi moje stymulacje. Ma dwójkę dzieci, oboje z IUI, za każdym razem udało się za pierwszym podejściem. Podobnie było z naszymi znajomymi korzystającymi z dawcy.
No wiesz, jeżeli jedynym problemem jest czynnik męski i korzysta się z nasienia zdrowego dawcy to rzeczywiście skuteczność szybuje w górę. Albo jeśli są jakieś zrosty w szyjce macicy i to nasienie samo się nie przedostanie a podwozka omija ten problem. Ale jak żadnego problemu nie ma, to jest niestety po prostu porównywalne do tego jak się uprawia seks.

Hej, dziś miałam kolejną wizytę z nadzieją ze w tym cyklu podejdziemy do pierwszej IUI, w poprzednim cyklu się nie udało zrobić IUI, bo miałam za dużo pęcherzyków, a dziś dowiaduje się ze mam torbiela na prawym jajniku. 😩 Przez 10 dni mam brać luteinę i ponownie pojawić się na kontroli.

reklama
19 cykl. W skrócie - wyniki nasienie są bardzo spoko. Wyniki moje też. Mam swoje owulacje, mam drożne jajowody (było sono). Nie wiadomo bo jest przyczyną. Ostatnie trzy cykle kolejny lekarz monitorował + braliśmy sterydy na wypadek gdyby to był problem immunologiczny ale nic z tego nie wynikało (trzeci cykl jest in progress). Lekarz robił mi w każdym cyklu test PCT, każdy był negatywny. I teraz nie wiadomo czy to po prostu słaba metoda badawcza czy coś jest na rzeczy więc wczoraj zasugerował że nie ma sensu dalej próbować w ten sposób i trzeba spróbować inseminacji. Także wracamy do kliniki gdzie na jesieni uznali że to niepłodność idiopatyczna i kazali czekać kilka miesięcy.
Widzę ze masz duza wiedzę i mam pytanie. Po pierwszej IUI nie mialam zadnych lekow, po drugiej dostalam luteinę . Rozumiem ze mam za niski progesteron? Robilam badania w 9 dniu cyklu,mialam wtedy pęcherzyk 16mm. IUI mialam w 13dc. wstawie zdjecie wyników z 9 dc.

Załączniki

• 59356AB1-752F-473F-9959-E37EB4245A50.jpeg
    59356AB1-752F-473F-9959-E37EB4245A50.jpeg
    73,8 KB · Wyświetleń: 71
Do góry