reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Od 1 kwietnia wchodzi nowa lista refundacji leków. Wygląda na to ze wzrośnie cena za ten lek.
Na tym screenie jest rok 2024. Ciekawe jak to będzie cenowo wyglądało od tego roku... Kurczę, nie wiem co planuje dla mnie moja prowadząca, wiem tylko, że chciała zmienić leki. Do końca marca jest na urlopie, więc jak 01.04. rozpisze mi Rekovelle, który będzie poza refundacją, to chyba się pochlastam. 🤪

Na tym screenie jest rok 2024. Ciekawe jak to będzie cenowo wyglądało od tego roku... Kurczę, nie wiem co planuje dla mnie moja prowadząca, wiem tylko, że chciała zmienić leki. Do końca marca jest na urlopie, więc jak 01.04. rozpisze mi Rekovelle, który będzie poza refundacją, to chyba się pochlastam. 🤪
O kurde! Pardon! Racja! A patrzyłaś na stronie MZ? Na telefonie niestety ciężko mi znaleźć czy jest tam ten lek wyszczególniony..https://www.gov.pl/web/zdrowie/obwieszczenie-ministra-zdrowia-z-dnia-19-marca-2025-r-w-sprawie-wykazu-refundowanych-lekow-srodkow-spozywczych-specjalnego-przeznaczenia-zywieniowego-oraz-wyrobow-medycznych-na-1-kwietnia-2025-r

Dziewczyny, jakie miałyście objawy po punkcji?
Mam mega wzdęty brzuch i czuje jakby szykował się na gigantyczną miesiączkę…. Jajniki pobolewają ale tak zwyczajnie…. Punkcja tydzień temu.
U mnie też było mega wzdęcie. I w zasadzie najgorzej było 4-6 dni po punkcji. Lekarz zawsze może skontrolować czy płyn się w jamie brzusznej nie zbiera.

Wielkie dzięki za opisanie wizyty, spróbuję w takim razie przez ten luxmed i chyba już się zawczasu umówię na wizytę, mimo że do piątkowego transferu już nic nie zmienimy.

Tak się zastanawiam w sumie, do jakich "stanów" przepisują ten accofil? Ja mam kir Bx, ale jakichś implantacyjnych nie mam, a pierwszy transfer zakończył się właśnie brakiem implantacji. Czy jak się sytuacja powtórzy, to będzie wskazanie do tego accofilu? Ogólnie moja klinika sceptycznie podchodzi do immunologii, bo uważają, że nie ma konkretnych badań o skuteczności takiego leczenia, ale jak dostanę rozpiskę od immunologa, to wdrożą zalecenia przed transferem.
Ja dostałam accofil ze względu na brak kirow implantacyjnych

ej dziewczyny, to jest to, tak? Te Kiry?
1742852227505.png

Mi lekarz powiedział, że jest okej, i w sumie tu na forum też słyszałam, że ok. Ale chciałam się upewnić jeszcze

bo przyznam się, że jak na początku starań się interesowałam i czytałam dużo o wynikach i badaniach, to im dalej w las tym po prostu większy wyrzyg mam na to wszystko... a po Katowicach to tyle co na forum tu Wam wrzuciłam i lekarzowi pokazałam. Sama nic nie analizwoałam...

reklama
U kogo byłaś? Przepraszam nie znam Twojej historii.
Ja 5x beta 0...
Mam powtórzyć allo i cross...
Byłam u dr Ja. ro,sz.
Moja historia jest trochę inna. Mam dziecko poczęte naturalnie (po długich staraniach). Przy kolejnych nieudanych staraniach o rodzeństwo wylądowaliśmy w klinice. Miałam być prostym przypadkiem, a spędziłam tam prawie rok ;).
Dr J nie zleciła mi innych dodatkowych badań. Wiem z innych forum, ze zaleca rozszerzenie diagnostyki. Trochę to okrutne, ale wprost usłyszałam ze bez leków nie zajdę w ciąże a wypadki w naturze się zdarzają (nie czuje się obrażona tymi słowami, broń boże 😁 po prostu przy 1 mieliśmy ten szczęśliwy 1%).
Mogę tylko doradzić, ze mając niby ten lepszy Bx warto i tak to skonsultować z lekarzem.
Ktoś zastanawiał się nad bocianem i immuno. Generalnie w moim przypadku nie proponowali ich wykonania, nie było takiego tematu. Jak je im dostarczyłam to odesłali do immunologa po zalecenia. Po ich dostarczeniu nie było z tym problemu - wpisała mi accofil w kartę leków i nawet proponowała wystawienie recept🤞

Do góry