reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

A żeby przestrzykiwać, to z tej insulinówki albo tuberkulinowej trzeba zdjąć igłę i tak jakby od góry wstrzyknąć z Accofilu odpowiednią ilość? 🫣
Tak, zdejmujesz igłę razem z nasadką, cofasz tłoczek pustej strzykawki trochę dalej niż objętość potrzebnej dawki i po prostu wsuwasz delikatnie igłę. Przestrzykujesz i patrzysz sobie po kreseczkach żeby uzyskać tę konkretną objętość. Brzmi skomplikowanie, ale naprawdę w rzeczywistości to proste. :)

reklama
Bo generalnie rzeczywiście nie ma jeszcze jednoznacznych badań, które by potwierdzały skuteczność takiego leczenia. To nadal młoda dziedzina, potrzeba więcej badań, ale kto wie czy za 5 lat nie okaże się, że rzeczywiście to działa i będzie już w normalnych zaleceniach przy problemach z implantacją? 🤷🏻‍♀️

Ja mam podejście, że z accofilem jestem jeszcze skłonna zaryzykować, ale szczepienia limfocytami to już dla mnie hardcore. Ciekawa jestem jakie podejście do immuno mają w warszawskim Bocianie albo Fertimedice. Niby w łódzkim Bocianie przyjmuje młody Malina jako immunolog, nie tylko ginekolog.
No ja jestem w Bocianie w Szczecinie i takie dostałam info - ze ogólnie nie uznają, ale nie blokują, gdy są zalecenia. Natomiast nie przepiszą leków, ani dawkowania, bo nie mają kompetencji.

Dziewczyny mam pytanie
Jak to w okresie stymulacji z jakimiś lekami przeciwbólowymi można brać np paracetamol?
Ja wogole zapomniałam się zapytać lekarza o to , czy np też mogę brać swoje witaminy nadal i eutyrox który przyjmuje ?
Moze glupie pytanie - zastrzyki dajemy w brzuch ale w jakies konkretne miejsce ? Nie wiem bliżej pępka czy niżej?

Tak, zdejmujesz igłę razem z nasadką, cofasz tłoczek pustej strzykawki trochę dalej niż objętość potrzebnej dawki i po prostu wsuwasz delikatnie igłę. Przestrzykujesz i patrzysz sobie po kreseczkach żeby uzyskać tę konkretną objętość. Brzmi skomplikowanie, ale naprawdę w rzeczywistości to proste. :)
Dzięki za radę, następnym razem tak spróbuję tej metody😉faktycznie w pojemniku trochę tych pęcherzyków mi zostało więc jakiś ubytek byl

Dziewczyny mam pytanie
Jak to w okresie stymulacji z jakimiś lekami przeciwbólowymi można brać np paracetamol?
Ja wogole zapomniałam się zapytać lekarza o to , czy np też mogę brać swoje witaminy nadal i eutyrox który przyjmuje ?
Moze glupie pytanie - zastrzyki dajemy w brzuch ale w jakies konkretne miejsce ? Nie wiem bliżej pępka czy niżej?
euthyrox i witaminy jak najbardziej możesz przyjmować.
Przecibólowe nie wiem.
Zastrzyki robimy na odległość 2 palców w prawo i w lewo od pępka.

Dziewczyny mam pytanie
Z przeciwbólowych jeśli coś musisz juz zażyć to jedynie paracetamol lub nospa, im mniej takich leków przy ivf tym lepiej. Nie powinno się pić ibupromu, ketonalu itp. a na pewno nie bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Leki typu euthyrox, witaminy normalnie stosujesz. Ja np. wypisałam na kartce wszystkie suple i na wizycie przed podejściem do ivf pokazałam listę, a lekarz dopisał co uwazał że powinnam jeszcze pic. Dzisiaj na wizycie w tym okresie przed transferowym też tak samo zrobiłam :)

reklama
Z przeciwbólowych jeśli coś musisz juz zażyć to jedynie paracetamol lub nospa, im mniej takich leków przy ivf tym lepiej. Nie powinno się pić ibupromu, ketonalu itp. a na pewno nie bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Leki typu euthyrox, witaminy normalnie stosujesz. Ja np. wypisałam na kartce wszystkie suple i na wizycie przed podejściem do ivf pokazałam listę, a lekarz dopisał co uwazał że powinnam jeszcze pic. Dzisiaj na wizycie w tym okresie przed transferowym też tak samo zrobiłam :)
Ja nawet nie wpadłam na to , chyba byłam za bardzo zestresowana żeby wogole zapytać o to 😏a lekarz w sumie wiedział co przyjmuje i pewnie dlatego też wypadło mi z głowy. A mój okres zazwyczaj jest w miarę bolesny więc zazwyczaj te pierwszy 1/2 dni muszę coś wziasc i się zastanawiałam się co mogę.

Do góry