reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

In vitro 2024 - refundacja

A żeby przestrzykiwać, to z tej insulinówki albo tuberkulinowej trzeba zdjąć igłę i tak jakby od góry wstrzyknąć z Accofilu odpowiednią ilość? 🫣
Tak, zdejmujesz igłę razem z nasadką, cofasz tłoczek pustej strzykawki trochę dalej niż objętość potrzebnej dawki i po prostu wsuwasz delikatnie igłę. Przestrzykujesz i patrzysz sobie po kreseczkach żeby uzyskać tę konkretną objętość. Brzmi skomplikowanie, ale naprawdę w rzeczywistości to proste. :)

reklama
Bo generalnie rzeczywiście nie ma jeszcze jednoznacznych badań, które by potwierdzały skuteczność takiego leczenia. To nadal młoda dziedzina, potrzeba więcej badań, ale kto wie czy za 5 lat nie okaże się, że rzeczywiście to działa i będzie już w normalnych zaleceniach przy problemach z implantacją? 🤷🏻‍♀️

Ja mam podejście, że z accofilem jestem jeszcze skłonna zaryzykować, ale szczepienia limfocytami to już dla mnie hardcore. Ciekawa jestem jakie podejście do immuno mają w warszawskim Bocianie albo Fertimedice. Niby w łódzkim Bocianie przyjmuje młody Malina jako immunolog, nie tylko ginekolog.
No ja jestem w Bocianie w Szczecinie i takie dostałam info - ze ogólnie nie uznają, ale nie blokują, gdy są zalecenia. Natomiast nie przepiszą leków, ani dawkowania, bo nie mają kompetencji.

Dziewczyny mam pytanie
Jak to w okresie stymulacji z jakimiś lekami przeciwbólowymi można brać np paracetamol?
Ja wogole zapomniałam się zapytać lekarza o to , czy np też mogę brać swoje witaminy nadal i eutyrox który przyjmuje ?
Moze glupie pytanie - zastrzyki dajemy w brzuch ale w jakies konkretne miejsce ? Nie wiem bliżej pępka czy niżej?

Tak, zdejmujesz igłę razem z nasadką, cofasz tłoczek pustej strzykawki trochę dalej niż objętość potrzebnej dawki i po prostu wsuwasz delikatnie igłę. Przestrzykujesz i patrzysz sobie po kreseczkach żeby uzyskać tę konkretną objętość. Brzmi skomplikowanie, ale naprawdę w rzeczywistości to proste. :)
Dzięki za radę, następnym razem tak spróbuję tej metody😉faktycznie w pojemniku trochę tych pęcherzyków mi zostało więc jakiś ubytek byl

Dziewczyny mam pytanie
Jak to w okresie stymulacji z jakimiś lekami przeciwbólowymi można brać np paracetamol?
Ja wogole zapomniałam się zapytać lekarza o to , czy np też mogę brać swoje witaminy nadal i eutyrox który przyjmuje ?
Moze glupie pytanie - zastrzyki dajemy w brzuch ale w jakies konkretne miejsce ? Nie wiem bliżej pępka czy niżej?
euthyrox i witaminy jak najbardziej możesz przyjmować.
Przecibólowe nie wiem.
Zastrzyki robimy na odległość 2 palców w prawo i w lewo od pępka.

Dziewczyny mam pytanie
Z przeciwbólowych jeśli coś musisz juz zażyć to jedynie paracetamol lub nospa, im mniej takich leków przy ivf tym lepiej. Nie powinno się pić ibupromu, ketonalu itp. a na pewno nie bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Leki typu euthyrox, witaminy normalnie stosujesz. Ja np. wypisałam na kartce wszystkie suple i na wizycie przed podejściem do ivf pokazałam listę, a lekarz dopisał co uwazał że powinnam jeszcze pic. Dzisiaj na wizycie w tym okresie przed transferowym też tak samo zrobiłam :)

reklama
Z przeciwbólowych jeśli coś musisz juz zażyć to jedynie paracetamol lub nospa, im mniej takich leków przy ivf tym lepiej. Nie powinno się pić ibupromu, ketonalu itp. a na pewno nie bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Leki typu euthyrox, witaminy normalnie stosujesz. Ja np. wypisałam na kartce wszystkie suple i na wizycie przed podejściem do ivf pokazałam listę, a lekarz dopisał co uwazał że powinnam jeszcze pic. Dzisiaj na wizycie w tym okresie przed transferowym też tak samo zrobiłam :)
Ja nawet nie wpadłam na to , chyba byłam za bardzo zestresowana żeby wogole zapytać o to 😏a lekarz w sumie wiedział co przyjmuje i pewnie dlatego też wypadło mi z głowy. A mój okres zazwyczaj jest w miarę bolesny więc zazwyczaj te pierwszy 1/2 dni muszę coś wziasc i się zastanawiałam się co mogę.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry