reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Daj znać jak sie czujesz po accofilu i na co sie zatem przygotowac. Ja mam od dnia transferu 1/4 ampułki. A że... @LadyCaro mi wykrakała @ to własnie ją dostałam i zaczynamy TEN CYKL 😂

No i odwieczne pytanie. Teraz okres wiec liczymy od dzis czy od jutra? 😂
Ja go mam codziennie 1/4 ampułki. Na razie jestem po dwóch zastrzykach i nic szczególnego nie zauważyłam.

Co do @ to moja lekarka mówiła że jak przychodzi popołudniu to liczyć od dnia następnego. U mnie co prawda była w obu symulacjach od rana.

Dzięki🙂 chociaż z tym spokojem przy czekaniu na wynik różnie może być. Dodatkowo też zaczęłam "zabawę" w accofil. W sobotę dzieliłam go pierwszy raz. Dobrze że tylko kot mnie słyszał bo padło trochę niecenzuralnych zaklęć😈 do tego neoparin, duphaston i uwielbiany cyclogest plus suple i leki, które przyjmuje na stałe od kilku lat. Zastanawiam się kiedy zacznę świecić
Jak dzieliłaś?
Mnie też to czeka i narazie próbuje ogarnąć jak się za to wziąść 🤣

Jak dzieliłaś?
Ja przenosiłam accofil do pojemniczka sterylnego na mocz brałam strzykawki i dzieliłam na tyle części ile trzeba. Wygodne są strzykawki tuberkulinowe, ja je kupowałam w aptekach Doz bo mają podziałkę z dokładnością do 0.02 ml.

Jak dzieliłaś?
W sterylny pojemnik (ja wybrałam akurat na kał bo jest mniejszy) wycisnelam zawartość całej ampułkostrzykawki i później osobną igłą nabierałam porcyjkę w takie strzykawki jak do insuliny (1 ml) i założyłam z powrotem te małe igły. Jeden wzięłam od razu a 3 zostawiłam na kolejne dni. Następnym razem spróbuję delikatniej wylać zawartość accofilu bo mi się mocno wzburzył i ciężko było go nabrać ze względu na pęcherzyki powietrza. Ogólnie te dawki są bardzo malutkie.

W sterylny pojemnik (ja wybrałam akurat na kał bo jest mniejszy) wycisnelam zawartość całej ampułkostrzykawki i później osobną igłą nabierałam porcyjkę w takie strzykawki jak do insuliny (1 ml) i założyłam z powrotem te małe igły. Jeden wzięłam od razu a 3 zostawiłam na kolejne dni. Następnym razem spróbuję delikatniej wylać zawartość accofilu bo mi się mocno wzburzył i ciężko było go nabrać ze względu na pęcherzyki powietrza. Ogólnie te dawki są bardzo malutkie.
Spróbuj po prostu przestrzykiwać bezpośrednio do strzykawek zamiast bawić się w pojemniki na mocz. Strzykawki tuberkulinowe o objętości 1ml mają podziałkę, gdzie te dłuższe kreski to 0,1ml, a te najmniejsze to 0,01ml. Jeśli masz brać ¼ z Accofilu, który ma 0,5ml objętości, to do każdej ze strzykawek przestrzykujesz 0,125ml czyli 0,1ml i 2,5 tej maleńkiej kreseczki. Przestrzykiwanie bezpośrednio do strzykawek zmniejsza kontakt leku z powietrzem, no i trzeba pamiętać, że zawsze jakaś część leku przestrzykiwanego do pojemnika na mocz osadza się na pojemniku, a że mowa o bardzo małych objętościach, to jednak warto ograniczyć straty.

Spróbuj po prostu przestrzykiwać bezpośrednio do strzykawek zamiast bawić się w pojemniki na mocz. Strzykawki tuberkulinowe o objętości 1ml mają podziałkę, gdzie te dłuższe kreski to 0,1ml, a te najmniejsze to 0,01ml. Jeśli masz brać ¼ z Accofilu, który ma 0,5ml objętości, to do każdej ze strzykawek przestrzykujesz 0,125ml czyli 0,1ml i 2,5 tej maleńkiej kreseczki. Przestrzykiwanie bezpośrednio do strzykawek zmniejsza kontakt leku z powietrzem, no i trzeba pamiętać, że zawsze jakaś część leku przestrzykiwanego do pojemnika na mocz osadza się na pojemniku, a że mowa o bardzo małych objętościach, to jednak warto ograniczyć straty.
A żeby przestrzykiwać, to z tej insulinówki albo tuberkulinowej trzeba zdjąć igłę i tak jakby od góry wstrzyknąć z Accofilu odpowiednią ilość? 🫣

Hej, jestem po wizycie. Pani doktor rzeczywiście poświęca tyle czasu ile trzeba, wszystko dokładnie tłumaczy i odpowiada na pytania. Dostałam Accofil, dawka dostosowana do mojej wagi. Na maila dostałam rozpiskę dawkowania, kontroli morfo itp. Powiedziała, że do transferu na pewno by włączyła, ale teraz do IUI (szykuję się do 3), skoro też wszystko jest monitorowane, stymulowane itp., też możemy już spróbować. Pierwsza iniekcja 3 dni przed, potem co drugi dzień. Pierwsza morfologia po zużyciu całej ampułki.
Dostałam też listę dodatkowych badań, część z nich mam już zrobioną (na przykład trombofilia, homocysteina, wit. D). Wśród nich m.in. test cytokin CBA, cross-match, białko C i S, antytrombina III. To pierwsze rzeczywiście najlepiej wykonać w APC, bo mają najczulsze testy do oceny stężeń tych cytokin. Można zadzwonić i zapytać, które laby z mojego miasta wysyłają do nich, może tak się uda. Będę do nich pisać i poproszę o wycenę tych wybranych badań.
Powiedziała, że gdyby sam KIR AA był tu przyczyną to jakaś ciąża biochemiczna, próby implantacji powinny się wydarzyć, no ale spróbujemy od razu z tym accofilem do IUI. Do IVF zaleca jednak rozszerzyć te badania, no i z wynikami na kontrolę.
To tak na gorąco 🙂
Wielkie dzięki za opisanie wizyty, spróbuję w takim razie przez ten luxmed i chyba już się zawczasu umówię na wizytę, mimo że do piątkowego transferu już nic nie zmienimy.

Tak się zastanawiam w sumie, do jakich "stanów" przepisują ten accofil? Ja mam kir Bx, ale jakichś implantacyjnych nie mam, a pierwszy transfer zakończył się właśnie brakiem implantacji. Czy jak się sytuacja powtórzy, to będzie wskazanie do tego accofilu? Ogólnie moja klinika sceptycznie podchodzi do immunologii, bo uważają, że nie ma konkretnych badań o skuteczności takiego leczenia, ale jak dostanę rozpiskę od immunologa, to wdrożą zalecenia przed transferem.

reklama
Wielkie dzięki za opisanie wizyty, spróbuję w takim razie przez ten luxmed i chyba już się zawczasu umówię na wizytę, mimo że do piątkowego transferu już nic nie zmienimy.

Tak się zastanawiam w sumie, do jakich "stanów" przepisują ten accofil? Ja mam kir Bx, ale jakichś implantacyjnych nie mam, a pierwszy transfer zakończył się właśnie brakiem implantacji. Czy jak się sytuacja powtórzy, to będzie wskazanie do tego accofilu? Ogólnie moja klinika sceptycznie podchodzi do immunologii, bo uważają, że nie ma konkretnych badań o skuteczności takiego leczenia, ale jak dostanę rozpiskę od immunologa, to wdrożą zalecenia przed transferem.
Bo generalnie rzeczywiście nie ma jeszcze jednoznacznych badań, które by potwierdzały skuteczność takiego leczenia. To nadal młoda dziedzina, potrzeba więcej badań, ale kto wie czy za 5 lat nie okaże się, że rzeczywiście to działa i będzie już w normalnych zaleceniach przy problemach z implantacją? 🤷🏻‍♀️

Ja mam podejście, że z accofilem jestem jeszcze skłonna zaryzykować, ale szczepienia limfocytami to już dla mnie hardcore. Ciekawa jestem jakie podejście do immuno mają w warszawskim Bocianie albo Fertimedice. Niby w łódzkim Bocianie przyjmuje młody Malina jako immunolog, nie tylko ginekolog.

Do góry