reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dziewczyny, czy któraś z was podchodziła do stymulacji z torbielą endometrialna?
Kurka, jutro mam wizytę u dr. Zacz*ka żeby potwierdzi jaka jest ta moja torbiel i już świruje z nerwów ... co jak się okaże, że to endometrialna. 🫣 Czy będę mogła podchodzić do stymulacji, bo jak mi powiedzą że trzeba najpierw usunąć to ja się chyba wypisuje z tej zabawy.... Nie chcę mieć już żadnej laparoskopii. Przerażenie i strach mnie chyba ogarnął...😭
Wdech i wydech. A co jeśli wcale nie będzie torbielą endometrialna tylko krwotoczną po prostu? Wcale nie musi okazać się że jest to torbiel endometrialna, postaraj się nie nakręcać na najgorszy możliwy scenariusz. Ale jeśli się tak okaże, to lekarz na pewno potwierdzi jakie w tym przypadku będzie najlepsze podejście. Z tego co wiem, to w większości nie robi się laparo przed stymulacją, żeby nie wpłynąć negatywnie na obniżenie rezerwy. No chyba że torbiel jest ogromna i w trakcie punkcji byłoby duże prawdopodobieństwo że uniemożliwi pobranie kumulusów albo byłoby ryzyko że zostanie w trakcie punkcji niechcący przebita. Oddaj się w dobre ręce dr Z. :)
P.S - masz podejrzenia endometriozy u siebie? Czy embriolodzy cokolwiek wspominali na ten temat po oglądnięciu pobranych komórek? Widziałam jakiś post instaembriolog w którym pisała że podobno po wyglądzie komórek można stwierdzić czy ktoś ma endomende.

reklama
Wdech i wydech. A co jeśli wcale nie będzie torbielą endometrialna tylko krwotoczną po prostu? Wcale nie musi okazać się że jest to torbiel endometrialna, postaraj się nie nakręcać na najgorszy możliwy scenariusz. Ale jeśli się tak okaże, to lekarz na pewno potwierdzi jakie w tym przypadku będzie najlepsze podejście. Z tego co wiem, to w większości nie robi się laparo przed stymulacją, żeby nie wpłynąć negatywnie na obniżenie rezerwy. No chyba że torbiel jest ogromna i w trakcie punkcji byłoby duże prawdopodobieństwo że uniemożliwi pobranie kumulusów albo byłoby ryzyko że zostanie w trakcie punkcji niechcący przebita. Oddaj się w dobre ręce dr Z. :)
P.S - masz podejrzenia endometriozy u siebie? Czy embriolodzy cokolwiek wspominali na ten temat po oglądnięciu pobranych komórek? Widziałam jakiś post instaembriolog w którym pisała że podobno po wyglądzie komórek można stwierdzić czy ktoś ma endomende.
Staram się myśleć jakoś trzeźwo ale wczoraj na oglądałam się zdjęć jak wygląda w USG torbiel endometrialna i mi ta moja pasuje. Krwotoczna która miałam w tym jajniku od punkcji całkiem inaczej wyglądała na zdjęciach niż to jak wygląda w ostatnim ujęciu. Wiem, że wpływu na to nie mam żadnego i mogę mieć nadzieję, że jutro po lekach okaże się że zmniejszyła się lub że ta moja 4-5 cm w niczym nie przeszkadza.
Właśnie w tym tkwi największą dla mnie zagadka, że nikt nigdy się nie zająknął u mnie, że mogę mieć endometrioze. Nie mam bolesnych miesiaczek, cykle regularne. Przy laparo CP gin która mnie operowała mówiła, że zerknęła czy z drugim jajowodem i jajnikami wszytko jest ok i nic nie znalazła niepokojacego wszystko wygląda zdrowo i prawidłowo.
Embriolog właśnie o której mówisz, przez telefon jak z nią rozmawiałam żadnych konkretów mi nie powiedziała.Jedynie, że czasami tak może być, że są słabej jakości komórki i nie wiadomo dlaczego wszystko padło. Czasami mam takie wrażenie jakby panowała wokół mnie zmowa milczenia i wszystko sama muszę podejrzewać i iść w swoje domysły. Teraz też lekarz stwierdził, że nie ma sensu weryfikować czy mam Endo bo ta informacja nic nie zmienia. Jednak wydaje mi się, że zawsze warto wiedzieć co jest grane i dlatego idę gdzieś jeszcze sprawdzić co to za torbiel i jakie postępowanie byłoby słuszne .
Czasami ręce mi opadają.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, czy któraś z was podchodziła do stymulacji z torbielą endometrialna?
Kurka, jutro mam wizytę u dr. Zacz*ka żeby potwierdzi jaka jest ta moja torbiel i już świruje z nerwów ... co jak się okaże, że to endometrialna. 🫣 Czy będę mogła podchodzić do stymulacji, bo jak mi powiedzą że trzeba najpierw usunąć to ja się chyba wypisuje z tej zabawy.... Nie chcę mieć już żadnej laparoskopii. Przerażenie i strach mnie chyba ogarnął...😭
Tak, ja podchodziłam do stymulacji kilka lat temu z torbielą Endo. Wszystko było okej. Nawet udało się zajść w ciążę z nią podczas transferu. (Niestety później 8tc się skończyło) Ale w ciążę zaszłam. Każde wycięcie- ingerencja na jajnikach uszczupla nasza rezerwę jajnikową. Później usunęłam ja podczas skleroterapii i już na szczęście nie wróciła. Także nie masz się czego obawiać, jakby to była ona. Lekarz na USG widzi czy to torbiel czynnościowa czy endometrialna.

Hej Lejdis u nas na pierwszych prenatalnych niestety lekarz stwierdził że serduszko przestało bić 😥. Wczoraj miałam zabieg 🥹Ściskam mocno życzę każdej z Was zdrówko zarówno dla mamy jak i Maluszka ❤️
Tak mi przykro, wiem przez co przechodzisz, po kilku miesiącach uważam, że tak było lepiej. Okazało się że dziecko ma wadę, maksymalnie rok by mogło pożyć gdyby się w ogóle udało urodzić. Trzymam kciuki, pozwol sobie na żałobę i jak będziesz gotowa próbuj dalej ;)

reklama
Hej Lejdis u nas na pierwszych prenatalnych niestety lekarz stwierdził że serduszko przestało bić 😥. Wczoraj miałam zabieg 🥹Ściskam mocno życzę każdej z Was zdrówko zarówno dla mamy jak i Maluszka ❤️
Tak strasznie mi przykro 😥 Brak słów pocieszenia w takiej sytuacji, trzymaj się ciepło i przytulam wirtualnie 🫂

Do góry