reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Wiesz co, z tego co ja się orientuje, to nawet nie o sam lot chodzi, bo on nie jest groźny, a o bycie w miejscu, w którym jak coś się stanie to nie jesteśmy w miejscu, w którym mamy dostęp do naszej opieki medycznej. Oczywiście z tym lotem to w sytuacji, ze wszystko przebiega okej.

Ja mam koleżankę co w pierwszym trymestrze do Azji poleciała i była teraz w szoku, ze ja ten Paryż odwołałam, ale ona przy pierwszej próbie zajścia w ciąże zaszła to tez się nie dziwie, ze miała takie podejście 😅
Ja będę w Polsce, bo to lot do Wrocławia więc no faktycznie do swojej kliniki dostępu mieć nie będę, ale kontakt z moja lekarką będzie i w razie co IP będę miała. Będę myśleć bliżej tego terminu 😉

reklama
Wiesz co, z tego co ja się orientuje, to nawet nie o sam lot chodzi, bo on nie jest groźny, a o bycie w miejscu, w którym jak coś się stanie to nie jesteśmy w miejscu, w którym mamy dostęp do naszej opieki medycznej. Oczywiście z tym lotem to w sytuacji, ze wszystko przebiega okej.

Ja mam koleżankę co w pierwszym trymestrze do Azji poleciała i była teraz w szoku, ze ja ten Paryż odwołałam, ale ona przy pierwszej próbie zajścia w ciąże zaszła to tez się nie dziwie, ze miała takie podejście 😅
A druga sprawa to faktycznie to, że to wyczekiwana ciąża a nie taka w którą się po prostu zachodzi 😉

Czy faktycznie bezpieczniejsze to nie wiem... Są dowody naukowe na to, że ciśnienie w samolocie ani wysokość nie ma wpływu na ciążę. Zobaczę jak to będzie, ale jestem też nastawiona jednak bardziej na nie, niż na tak.
Do 9tc wykształcają się wszystkie najważniejsze narządy i tak naprawdę trudno wyczuć jak takie zmiany mogą na nie wpływać, stąd takie loty nie są po prostu wskazane. Żadna komisja bioetyczna nie dopuściłaby takiego badania eksperymentalnego, w którym można by to realnie sprawdzić.

Do 9tc wykształcają się wszystkie najważniejsze narządy i tak naprawdę trudno wyczuć jak takie zmiany mogą na nie wpływać, stąd takie loty nie są po prostu wskazane. Żadna komisja bioetyczna nie dopuściłaby takiego badania eksperymentalnego, w którym można by to realnie sprawdzić.
A co ze wszystkimi lotami po transferach? W stanach chyba ludzie mega dużo latają właśnie w trakcie procedury?

A co ze wszystkimi lotami po transferach? W stanach chyba ludzie mega dużo latają właśnie w trakcie procedury?
Tuż po procedurze można latać, bo wtedy to jest tylko kwestia zagnieżdżenia i generalnie obowiązuje zasada wszystko albo nic. Mniej więcej po 1-2 tygodniach zaczyna się ten krytyczny okres

My właśnie rozmawiamy, że w razie co mąż sam poleci, z drugiej strony moja przyjaciółka leciała. Polski do Anglii i z powrotem w 8 tc i nic się nie stało. No to jest kurcze takie niepewne. Zasugeruje się tym co powie moja Pani Doktor, jeśli będzie miała jakiekolwiek "ale" to nie polecę.
Ja bym nie ryzykowała, co innego jak zaszłaś w ciążę bezproblemowo, zdrowa ciąża. Tutaj masz prawdopodobnie zdrowa ciążę ale komplikacje w zdobyciu upragnionej ciąży miałaś. Rozważ to, czy ten wyjazd jest warty stresu

reklama
Tyle nie możecie autem przejechać? Albo jeszcze lepiej pociągiem?
Możemy pojechać pociągiem albo autem jak najbardziej, tylko że kasa na bilety już poszła a nie ma opcji zwrotu. Będę dzwoniła na infolinię lotu w poniedziałek dowiedzieć się czy da się odzyskać chociaż część pieniędzy.

Do góry