reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Czy każdy z genetyków może inaczej interpretować klasę zarodka? U mnie ten jeden jedyny i czeka zamrożony do grudnia... ale ma klasę 3 A A i ona mówi, że jeden ale najlepszy jakościowo a tu inne oznaczenia widzę u Was. No oszaleć można :D
Cyfry od 1 do 6 w ocenie blastocysty wskazują na stopień jej rozwoju i stadium ekspansji, czyli jak bardzo komórki zarodka rozwinęły się i wyodrębniły. Oto co oznaczają poszczególne wartości:

1. 1 – Wczesna blastocysta: Komórki zaczynają formować jamę (blastocoel), ale jest ona jeszcze bardzo mała i niepełna.
  2. 2 – Blastocysta: Jamka (blastocoel) jest wyraźnie widoczna, ale zajmuje mniej niż połowę objętości blastocysty.
  3. 3 – Całkowicie uformowana blastocysta: Jama blastocoel wypełnia całą objętość zarodka. Blastocysta jest gotowa do implantacji, jednak jej ściany nie zaczęły jeszcze się rozciągać.
  4. 4 – Blastocysta ekspandująca (rozszerzona): Komórki zarodka zaczynają się rozciągać i rozszerzać. Blastocysta zwiększa swoją objętość, przygotowując się do wyjścia z otaczającej osłonki.
  5. 5 – Blastocysta uwolniona (hatching blastocyst): Zarodek zaczyna wychodzić z osłonki (zona pellucida), co jest kluczowe dla implantacji w ścianie macicy.
  6. 6 – Blastocysta w pełni wykluta (hatched blastocyst): Zarodek całkowicie wydostał się z osłonki, co umożliwia bezpośredni kontakt z endometrium

A resztę już tu kilkukrotnie ogarniałyśmy - w skrócie zarówno węzeł zarodkowy jak i to, z czego się rozwinie łożysko masz najwyższej klasy.

Dziewczyny, jesteście skarbnicą wiedzy! Google przy Was może się schować :D
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Ps. Oczywiście, że chodziło mi o embriologa.... nie wiem czy zwalić to na hashimoto, stresy, czy inne choroby... ale czy tylko ja patrzę na okno i mówię, że muszę zamknąć drzwi?! :D

Motylku, czekam na okres razem z Tobą- oby przyszedł jak najszybciej :)
Ja też dziś mam jakąś zaćmę 🫣 jadę samochodem do pracy i widzę na przystanku moją mamę, więc uśmiecham się i do niej kiwam, chciałam zjechać by ją zabrać, ale po chwili się skapnęłam, że przecież moja mama ma samochód i w ogóle to siedzi w Holandii 🤣

Hej jestem po pierwszym transferze i beta HCG niskie, wiec mam pytanko do was
Po którym transferze wam się udało?
martwie sie troche, bo w kwiecie wieku to ja nie jestem
pozdrawiam

reklama
Do góry