reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Właśnie nie do końca wiem co mogło być nie tak, biopsję Endo miałam grudniu i potem w lutym podczas histero i było wszystko ok. Chyba zacznę wchodzić w immunologię...
To pierwszy transfer, mogła być statystyka że się nie udało. Nie chcesz drugiego odrazu?
Przypomnisz ile macie zarodkow?

To ciagle jedna klinika czy już różne ? 🙀 ja bym chyba zapłaciła ze swoich pieniędzy, wzięła paragon i napisała maila do MZ że to kuwa jakieś żarty 🫣
ale to było do przewidzenia że kasa w pewnym momencie się skończy. Trzeba poczekać na albo dodatkową pulę albo nową transzę. Oczywiście rozumiem frustrację też bym ja miała. Mam nadzieję że w przyszłym roku kliniki mając już półroczne doświadczenie lepiej rozdysponują budżet na miesiące i będą przyjmować określoną ilość par. Faktem jest też, że zaraz po rozpoczęciu programu było największe bum, które wydaje mi się że z biegiem czasu się unormuje do sytuacji stabilnej.

ale to było do przewidzenia że kasa w pewnym momencie się skończy. Trzeba poczekać na albo dodatkową pulę albo nową transzę. Oczywiście rozumiem frustrację też bym ja miała. Mam nadzieję że w przyszłym roku kliniki mając już półroczne doświadczenie lepiej rozdysponują budżet na miesiące i będą przyjmować określoną ilość par. Faktem jest też, że zaraz po rozpoczęciu programu było największe bum, które wydaje mi się że z biegiem czasu się unormuje do sytuacji stabilnej.
Skończy ok, ale nie że zostanie się w przysłowiową ręka w nocniku. To dla mnie jest niepoważne. Będą ludziom teraz odmawiać przykładowo punkcji bo nie ma kasy na zabieg? 🫣

Pamiętacie jak się w zeszłym miesiącu zastanawiałam czy MZ da jakieś dane na temat „sukcesów” programu? Napisałam wtedy mejla z pytaniami i właśnie dostałam odpowiedź 🤯 na dzień 30 września 2024 do programu zostało zakwalifikowanych 14 795 par. ❤️ uzyskano 3 140 ciąż z 51 podmiotów. 11 302 par zaczęło procedurę. 221 osób zabezpieczyło gamety w ramach onkopłodności. Jestem w szoku że mi odpowiedzieli 🤣

Ostatnia edycja:
Pamiętacie jak się w zeszłym miesiącu zastanawiałam czy MZ da jakieś dane na temat „sukcesów” programu? Napisałam wtedy mejla z pytaniami i właśnie dostałam odpowiedź 🤯 na dzień 30 września 2024 do programu zostało zakwalifikowanych 14 795 par. ❤️ uzyskano 3 1490 ciąż z 51 podmiotów. 11 302 par zaczęło procedurę. 221 osób zabezpieczyło gamety w ramach onkopłodności. Jestem w szoku że mi odpowiedzieli 🤣
ale w ogóle jaka skala problemu... masakra....

Mamy jeszcze 5❄️ i tak od razu będę podchodziła do kolejnego transferu 🙂 Jak się drugi nie uda to będę się zastanawiać, głębiej co dalej 🙂
Ja po pierwszym nieudanym też na razie nic więcej nie badam. Tzn robiłam tylko coś z krwi od immunologa, ale wyszło wszystko ok i tak, i nic więcej do kolejnego transferu nie dostałam.
Może zorientuj się czy w Katowicach jest jeszcze możliwość zrobić te badania genetyczne i immuno? Miałabyś już w razie co na kiedyś, chociaż pewnie zanim dostałabyś wyniki to już będziesz w ciąży 🤞🏻

reklama
ale w ogóle jaka skala problemu... masakra....
No to jest straszne. Jak czasem siedzę na poczekalni w Gamecie i widzę jaki jest ruch to mega smutno mi się robi, że tyle ludzi się zmaga z tym problemem. I zawsze się wtedy zastanawiam jak będą miały następne pokolenia, nasze dzieci np. Pewnie IVF to będzie standardowa procedura żeby zajść w ciążę 🙈

Do góry