reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
Hej Dziewczyny,
pozwalam sobie do Was dołączyć z racji bycia w trakcie in vitro (niestety bez refundacji, ba, nawet niestety nie w Polsce, bo z racji związku jednopłciowego nie możemy przystąpić do procedury u nas, nawet odpłatnie).
Long story short:
Mam 2 synów, 10 i 2 latka (pierwsze IUI), w tym roku 2 nieudane IUI (pierwsze- ciąża biochemiczna, przy drugim torbiel krwotoczna, więc nawet nie doszło do owulacji) w Danii. Aktualnie in vitro w Grecji. 1.06 miałam punkcję, z 10 komórek, które się zapłodniły do 3 doby powstało 10 zarodków, które zostały zamrożone w oczekiwaniu na zgodę na badania genetyczne (to dla nas bardzo ważne). No i czekałyśmy na tę zgodę aż do ostatniego czwartku. Teraz czekamy dalej na informację kiedy i co dokładnie będzie się działo (mają rozmrozić 5-6, dohodować do blastocysty, pobrać komórki do badań, zarodki zamrozić i będziemy dalej czekać na informacje). Jeśli wszystko się uda to w kolejnym cyklu (dziś mi się zaczął okres) powinien się udać transfer (czyli @LadyCaro jak mozesz to wpisz mi transfer ze znakiem zapytania na koniec sierpnia). Musi się udać z tymi badaniami oraz nic nie poprzesuwać nadmiernie, bo 10-20.08 w klinice urlop.

Super ☺️ to ile dni po punkcji dostałaś okres? Przekłada się to na długość fazy lutealnej?
Nie do mnie pytanie, ale w klinice powiedzieli mi po punkcji, że za tydzień dostanę okres. I tak było, dostałam po 6 dniach, czyli mój cykl, w którym była punkcja, trwał 17 dni. Przez to kolejny cykl się też poprzestawiał i był dłuższy - 37 dni, a standardowo mam 29-32.

@Motylkowa! transfer będziesz miała na naturalnym czy sztucznym cyklu? 🍀

O kurcze dużo tych leków u mnie tylko Elonva a potem Mensinorm. Jak widzę że niektórzy mają tyle tych leków to się zastanawiam czy u mnie nie za mało 😐
Ja miałam Elonvę i później Menopur, więc dość podobnie.
No i Orgalutran, żeby zablokować ewentualną przedwczesną owulację samoistną. Nie włączają Ci żadnego antagonisty?

Nie do mnie pytanie, ale w klinice powiedzieli mi po punkcji, że za tydzień dostanę okres. I tak było, dostałam po 6 dniach, czyli mój cykl, w którym była punkcja, trwał 17 dni. Przez to kolejny cykl się też poprzestawiał i był dłuższy - 37 dni, a standardowo mam 29-32.

@Motylkowa! transfer będziesz miała na naturalnym czy sztucznym cyklu? 🍀
U mnie było podobnie z przesunięciami. Cykl z punkcją miałam 24 dniowy, okres 11 dni po punkcji (normalnie mam 28), a następny 32 dni, więc idealnie te 4 dni "nadrobił".

dziewczyny macie pakiety w medicover/luxmed?
Myślicie że jak mam medi i bym napisała na czacie czy mi dadzą skierowanie na betę i progesteron to dostanę?😃mam tam pakiet i byłam tylko 2 razy na cytologii..raz chciałam badania na krew rozszerzone to powiedzieli a po co, mam raz w roku morfologię, witaminę d i coś jeszcze i jak nie ma przesłanek to po co mi inne badania😅

dziewczyny macie pakiety w medicover/luxmed?
Myślicie że jak mam medi i bym napisała na czacie czy mi dadzą skierowanie na betę i progesteron to dostanę?😃mam tam pakiet i byłam tylko 2 razy na cytologii..raz chciałam badania na krew rozszerzone to powiedzieli a po co, mam raz w roku morfologię, witaminę d i coś jeszcze i jak nie ma przesłanek to po co mi inne badania😅

W lux med jest chyba inaczej niż w Medicover bo pamiętam, że @LadyCaro miała przejścia. A w lux med beta jest w pakiecie bez skierowania (przynajmniej w moim) więc nie muszę się o nic prosić. A skierowania honorują od każdego lekarza i jak są w palecie to robisz za darmo.
A znowu jak nie mieli specjalisty to poszlam prywatnie do wybranego przez siebie i zwrócili mi 100% (ok 400zl)

*przepraszam za wypowiedź w wątku który mnie niedotyczy

W lux med jest chyba inaczej niż w Medicover bo pamiętam, że @LadyCaro miała przejścia. A w lux med beta jest w pakiecie bez skierowania (przynajmniej w moim) więc nie muszę się o nic prosić. A skierowania honorują od każdego lekarza i jak są w palecie to robisz za darmo.
A znowu jak nie mieli specjalisty to poszlam prywatnie do wybranego przez siebie i zwrócili mi 100% (ok 400zl)

*przepraszam za wypowiedź w wątku który mnie niedotyczy
Napisze jutro, zobaczymy co odpiszą.

Może głupie pytanie ale tak sobie myślę, że jak napisze że z racji poronienia, teraz chce trzymać rękę na pulsie i zbadać jak najszybciej betę progesteron bo podejrzewam ciążę to czy oni widzą odrazu w systemie że np jestem po invitro?tak jak ja wchodze na ikp ?

Ja miałam Elonvę i później Menopur, więc dość podobnie.
No i Orgalutran, żeby zablokować ewentualną przedwczesną owulację samoistną. Nie włączają Ci żadnego antagonisty?
Na razie wiem tylko o tych dwóch lekach, w środę idę na wizytę to będzie 7 DC może coś mi dołoży lekarka. Ja jeszcze nie jestem obeznana w tych lekach więc nie wiem co to znaczy że antagonista zostanie włączony.

reklama
Napisze jutro, zobaczymy co odpiszą.

Może głupie pytanie ale tak sobie myślę, że jak napisze że z racji poronienia, teraz chce trzymać rękę na pulsie i zbadać jak najszybciej betę progesteron bo podejrzewam ciążę to czy oni widzą odrazu w systemie że np jestem po invitro?tak jak ja wchodze na ikp ?
Myślę że w głównej mierze zależy na jakiego lekarza trafisz. Jeden wystawi bez marudzenia, a drugi będzie robił problemy. Loteria 🤷🏼‍♀️

Do góry