reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dziewczyny, mój mąż robił gastroskopię i przy okazji wyszedł mu helicobacter. Planuję się iść przebadać w piątek lub poniedziałek., ale zapewne skoro on ma to ja też. Myślicie że to wstrzyma nam podejście do stymulacji? Przegadam w lekarzem, bo w poniedziałek mam wizytę, ale zastanawiam się na co się nastawiać.

reklama
Mi lekarz powiedział, że jak wyjdzie mi wynik inny niż AA (mam Bx), to mąż już nie musi badać HLA-C. Bądź tu mądry... 🙈
No właśnie czat gpt interpretuje to inaczej i możnaby się pokusić o stwierdzenie że właśnie jakby wyszedł kir AA to wtedy nie byłoby potrzeby badać hla-c bo nie ma żadnego z tych kirów implantacyjnych 🙈 to jest ogólnie czarna magia xd

KIR2DS1 i KIR2DS4 (pełna wersja, tzw. norm) są uznawane za kluczowe dla implantacji i prawidłowego rozwoju łożyska, ponieważ:
1. KIR2DS1 – Jest jedynym aktywującym receptorem KIR, który skutecznie rozpoznaje HLA-C2 (czyli antygeny HLA klasy C z grupy C2, które są obecne u zarodka, jeśli ojciec ma przynajmniej jedno HLA-C2). HLA-C2 jest trudniejsze do tolerowania przez organizm matki, a KIR2DS1 pomaga zwiększyć tolerancję immunologiczną i wspiera rozwój naczyń krwionośnych w łożysku.
• Jeśli kobieta ma KIR2DS1 i partner ma HLA-C2, to zwiększa szansę na prawidłową implantację i ciążę.
• Jeśli kobieta nie ma KIR2DS1 i partner ma HLA-C2, może wzrosnąć ryzyko niepowodzeń implantacyjnych, preeklampsji i ograniczenia wzrastania płodu (IUGR).
2. KIR2DS4 (pełna wersja, tzw. norm) – Jest jedynym aktywującym receptorem KIR, który może działać nawet wtedy, gdy zarodek ma HLA-C1, ponieważ KIR2DS1 nie rozpoznaje HLA-C1. To oznacza, że jego brak może prowadzić do problemów z implantacją, nawet jeśli ojciec ma HLA-C1.
• Pełna wersja (norm) działa aktywująco, natomiast wersja zdelecjonowana (del) jest niefunkcjonalna i nie wpływa korzystnie na implantację.

Dlaczego akurat te dwa?

• W czasie ciąży komórki NK macicy (uNK) regulują rozwój naczyń w łożysku.
• Receptory KIR odpowiadają za interakcję z HLA-C zarodka i wpływają na tolerancję immunologiczną matki.
• KIR2DS1 i KIR2DS4 (pełna wersja) to jedyne aktywujące KIR zdolne do poprawy implantacji i rozwoju łożyska.

Jeśli masz haplotyp AA, nie masz żadnego z nich, co może zwiększać ryzyko niepowodzeń implantacyjnych i powikłań w ciąży. W haplotypie Bx lub BB przynajmniej jeden z nich może występować, co poprawia szanse na ciążę.

Załączniki

• IMG-20250325-WA0000.jpg
    IMG-20250325-WA0000.jpg
    122,6 KB · Wyświetleń: 32
Zdecydowalam się zrobić w narkozie, bez niej gdyby było coś do usunięcia to nie zrobiłby tego. Zobaczymy co będzie dalej. O wyciszeniu Endo ma zdecydować dopiero po wynikach biopsji. Nie bardzo mi się to podoba, bo jak się w kwietniu lub maju okaże że robimy wyciszanie to kolejne 3 miesiące będę musiała czekać i transfer może być dopiero w wakacje :( nie wiem dlaczego już teraz nie jest skory do działania, bo czas przecież i tak leci. Trochę mnie denerwuje że w kilku obszarach na raz nie działamy. Wczoraj próbowałam też podpytać co warto by było jeszcze dopilnować przed transferem, może jakieś badania z krwi porobić to też usłyszałam że dopiero po wynikach będziemy o tym myśleć.
Kurczę, może spróbuj skonsultować się jeszcze z jakimś innym lekarzem odnośnie tego wyciszenia. Mi endometriozę wykryli w trakcie laparoskopii. Miałam niewielkie ogniska na przedniej ścianie macicy, a mimo to przed każdą stymulacją moja prowadząca wprowadza mi antykoncepcję i cykl przed transferem było tak samo. Niedługo zaczynam kolejną stymulację, a już przy kwalifikacji miałam zapowiedziane wyciszenie endo tym razem Zoladexem przed kolejnym transferem.

A maz jakie ma hla-c? Bo przy bx to ma wtedy spore znaczenie

Na podstawie wyników badania genotypowania KIR oraz zawartego w nim komentarza można wyciągnąć kilka kluczowych wniosków w kontekście leczenia niepłodności i powtarzających się niepowodzeń ciążowych.

Interpretacja wyniku w kontekście niepłodności

1. Genotyp KIR Bx
• Genotyp KIR może mieć znaczenie w implantacji zarodka i utrzymaniu ciąży.
• W Twoim przypadku występują zarówno receptory aktywujące (np. 2DS1), jak i hamujące, co oznacza, że nie masz genotypu AA, który jest najczęściej powiązany z problemami implantacji i wzrostu płodu.
2. Obecność aktywujących i hamujących receptorów KIR
• Brak niektórych receptorów aktywujących (np. 2DS2, 2DS3) może być związany ze słabszą odpowiedzią immunologiczną macicy na implantację zarodka.
• Obecność 2DS1 jest korzystna, ale może stanowić ryzyko, jeśli u płodu występuje HLA-C2 od ojca – może wtedy dojść do nadmiernej aktywacji komórek NK w macicy.
3. Potencjalne ryzyko związane z KIR i HLA-C
• Jeśli u Ciebie występuje genotyp KIR AA (co w tym przypadku nie zostało jednoznacznie stwierdzone, ale brak niektórych aktywujących receptorów sugeruje pewne ograniczenia w funkcji NK), a partner ma allel HLA-C2, może to zwiększać ryzyko niepowodzeń ciążowych.
• Może to prowadzić do problemów z implantacją zarodka, stanu przedrzucawkowego lub zahamowania wzrostu płodu.

Co dalej? Możliwe podejście w leczeniu niepłodności

1. Badanie HLA-C u partnera
• Aby dokładniej ocenić ryzyko, warto sprawdzić HLA-C partnera, aby zobaczyć, czy dziecko mogłoby mieć HLA-C2.
2. Monitorowanie immunologiczne
• W niektórych przypadkach zaleca się leczenie immunomodulujące (np. terapia dożylna immunoglobulinami IVIG, G-CSF, hydroksychlorochina, heparyna).
3. Indywidualizacja leczenia w kontekście in vitro
• Jeśli planujecie procedurę IVF, można rozważyć diagnostykę zarodków w kontekście ich HLA-C oraz dodatkowe wsparcie immunologiczne w czasie implantacji.

Podsumowanie

Wyniki wskazują na potencjalne ryzyko nieprawidłowej interakcji między KIR matki a HLA-C płodu, ale nie są jednoznacznym przeciwwskazaniem do naturalnej ciąży. Zalecana jest konsultacja z immunologiem klinicznym oraz wykonanie badania HLA-C partnera, aby ocenić ewentualne ryzyko i dobrać odpowiednie leczenie wspomagające implantację zarodka.
mój mąż ma
1742920830676.png

To chyba nie jest ten HLA-C2? Tylko ten co powinien być? 😂

Kurczę, może spróbuj skonsultować się jeszcze z jakimś innym lekarzem odnośnie tego wyciszenia. Mi endometriozę wykryli w trakcie laparoskopii. Miałam niewielkie ogniska na przedniej ścianie macicy, a mimo to przed każdą stymulacją moja prowadząca wprowadza mi antykoncepcję i cykl przed transferem było tak samo. Niedługo zaczynam kolejną stymulację, a już przy kwalifikacji miałam zapowiedziane wyciszenie endo tym razem Zoladexem przed kolejnym transferem.
Przed podejściem do ostatniej procedury konsultowałam się, bo miałam torbiel Endo. Przy okazji dostałam rozpiskę z sugestią co zrobić jak już będziemy mieć ❄️. Pokazałam to mojemu gin i cisza. Nie wiem, może nie chce wypisać bo przed stymulacją miałam miesiąc na dienogescie? Choć miesiąc to dość krótko mi się wydaje, a dwa od tego wyciszenia do samego transferu minie kilka miesięcy.

reklama
Do góry