reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Co do refundacji ostatnio miałam neoparin na 100 % i zorientowałam się dopiero w aptece także teraz jak mi przedłużał recepty to poprosiłam czy może wypisać z refundacją i nie robił problemu .Wychodzi na to ,że trzeba pilnować i się upominać bo różnice w cenach jednak spore .
Ale ja się upomniałam to usłyszałam że w dawce 2x1 jest refundowane a ja mam 3x1

reklama
A wy tak pilnujecie dokładnie dawek czyli cyglogest co 8h dokładnie, nie wiem jak w przypadku prolutexu ja mam 2x czyli co 12h? Czy macie poślizgi o godzinę dwie? Pomiędzy dawkami?

my też nie mamy wskazań, nawet my nie mielismy robionych żadnych badań genetycznych.
Musimy pomyśleć nad tym.
A Tu na forum? Ile dziewczyn z udanych transferów robiło badania, a ile nie…. 🧐
Jak nie robiliście badań genetycznych to w sumie nie wiecie czy macie prawidłowy kariotyp. Może warto najpierw zbadać kariotypy?

Moim zdaniem przy podchodzeniu do ivf kariotyp pary powinien być standardem. W sumie ciekawe dlaczego nie jest.
To zależy od standardów kliniki i lekarzy.
Np. w Bocianie od razu zasugerowali nam badanie kariotypów i kirów. Natomiast w innej klinice lekarz mówił, żeby kariotypów nie badać, bo tam na pewno jest wszystko ok🙈
Obowiązkowe do ivf te badania nie są, więc co lekarz to swoja opinia.

Moim zdaniem przy podchodzeniu do ivf kariotyp pary powinien być standardem. W sumie ciekawe dlaczego nie jest.
Dokładnie, moim zdaniem kariotypy powinny być obowiązkowe u każdej pary. Jak nie było badania zarodków to i pewnie o kariotypach nikt nie myślał. Ale kurcze mamy takie czasy że dużo jest możliwości diagnostycznych i dziwi mnie że lekarze nie zlecają badania kariotypów jako standard :/

Jak nie robiliście badań genetycznych to w sumie nie wiecie czy macie prawidłowy kariotyp. Może warto najpierw zbadać kariotypy?
Dokładnie, moim zdaniem kariotypy powinny być obowiązkowe u każdej pary. Jak nie było badania zarodków to i pewnie o kariotypach nikt nie myślał. Ale kurcze mamy takie czasy że dużo jest możliwości diagnostycznych i dziwi mnie że lekarze nie zlecają badania kariotypów jako standard :/
@Flavinka
Nie mam pojęcia…. Lekarz powiedział że skoro jest zdrowy syn, nie ma potrzeby badań genetycznych….
Chodzę do dr Gi…. lera w invimedzie we Wrocławiu, wszyscy go polecają, nie ma złego słowa.
Teraz całkowicie zgłupiałam 🙈🙈🙈

@Flavinka
Nie mam pojęcia…. Lekarz powiedział że skoro jest zdrowy syn, nie ma potrzeby badań genetycznych….
Chodzę do dr Gi…. lera w invimedzie we Wrocławiu, wszyscy go polecają, nie ma złego słowa.
Teraz całkowicie zgłupiałam 🙈🙈🙈
Ja też mam zdrowa córkę, przy drugiej ciszy wyszło 2x biochem, 1x martwe urodzenie i zrobiłam kariotyp dziecka wyszło że ma wadę, zrobiliśmy my kariotypy i jestem nosicielem wady. Pierwsze dziecko, w pierwszym staraniu jak to powiedziała Pani genetyk szóstka w totolotka.

reklama
Ja też mam zdrowa córkę, przy drugiej ciszy wyszło 2x biochem, 1x martwe urodzenie i zrobiłam kariotyp dziecka wyszło że ma wadę, zrobiliśmy my kariotypy i jestem nosicielem wady. Pierwsze dziecko, w pierwszym staraniu jak to powiedziała Pani genetyk szóstka w totolotka.
Dokładnie tak często jest to loteria ,my z partnerem oboje kariotypy prawidłowe a dwie ciąże z wadami ,i dwa zarodki po badaniu PgtA również z wadami ...więc jeśli są możliwości i finanse to po co kusić los ?

Do góry