reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona naszych dzieci?? Propozycje i ostateczne imionka:)

Sinan bardzo ładnie ale z zagranicznymi imionami często bywa tak, że dla nas to kwestia ładnego brzmienia, a w danym kraju jest to imię albo bardzo pospolite i popularne, albo staroświeckie, albo zbyt wymyślne itp.
A czy to coś znaczy?

reklama
Sinan bardzo ładnie ale z zagranicznymi imionami często bywa tak, że dla nas to kwestia ładnego brzmienia, a w danym kraju jest to imię albo bardzo pospolite i popularne, albo staroświeckie, albo zbyt wymyślne itp.
A czy to coś znaczy?
tutaj w rodzinie zadne z dzieci nie ma tego imienia co mi sie podoba. brzmi tak sympatycznie wiec mi sie spodobalo. tutaj takie popularne nie jest moze w innych rejonach turcji. tutaj czeste imiona jakie mozna spotkac (prawie co 3 dzieciak to) to Ali, Mehmet, Muhammad, Mustafa, Emre i zadne z nich mi sie nie podoba. A Sinan znaczy przywodca grupy, stojacy na czele ;-) moj maz mowi ze kazdy Sinan jakiego zna jest bardzo gadatliwy a jak dla mnie to super bo ja siedze sama prawie cale dnie i nie mam z kim pogadac wiek gadatliwy synek mile widziany ;-)

hehe lepsze dziecko gadatliwe niż taki mruczek.... co nie...
śliczne imię....
ale ważne żeby do nazwiska pasowało...

i gratuluję wieści... bo chłopców na listopad jest mało:tak:
ja już w środę będę wiedziała... nie mogę się doczekać.....:-D

U nas będzie Anastazja :tak:Jedni mówią, że dziwne, że za trudne i za poważne dla dziecka. Drudzy wręcz przeciwnie, że cudowne i piękne. Ja zaliczam się oczywiście do tych drugich.
My do wyboru imienia podeszliśmy bardzo na poważnie(a chyba nie wszystkie matki tak podchodzą, jak dają dzieciom np. Dżesika, czy Brajan.....niedługo stwierdzą, że dlaczego nie Mercedes, jeśli w H ameryce można).
I oto były nasze kryteria :
1. Imię musi pasować do nazwiska, ni za długie, ni za krótkie :)
2. Musi się ładnie zdrabniać
3. Musi być odpowiednie jak na Polskę, bo tu właśnie mieszkamy i tu będzie mieszkało nasze dziecko, dlatego z góry odpadły Melissy, Chantal itp. dziwadła
4. Imię temu małemu człowiekowi nadajemy na całe życie, i musimy pamiętać, że to nasze maleństwo wiecznie nie będzie dzieckiem. Jej imię musi ładnie i godnie brzmieć też wtedy, kiedy będzie miała już 60-70 lat.
5. Imię musi sprawiać, by czuła się wyjątkowa, ale nie inna, nie jak błazen, żeby nie miała w życiu przykrości z powodu imienia.

I tak stanęło na Anastazji :blink:
Żem się rozpisała heh.

Marta, Anastazja bardzo ładne imię - oryginalne ale nie przesadzone. Ale napisałaś, że nie powinno byc za długie - dla mnie jest to jedno z dłuższych.
Każde imię da się zdobnić w nietradycyjny sposób bo samo Anastazja chyba nie ma takiej formy, chyba, że Nastka (tradycyjnie to Anna - Ania, Zuzanna - Zuzia).Ale tu rodzice mają pole do popisu - mozna Ana, mozna i Azja ;o)
A co do przykrości to tego niestety nigdy nie będziesz pewna w 100% ale w tym w tej chwili przodują niestesty dorośli a nie dzieci. U mojego siostrezńca w klasie jest Napoleon (Poldek) i dzieci nie mają z tym najmniejszego problemu w przeciwieństwie do rodziców, którzy wiecznie to komenjtują. Przykre...

reklama
riolcia imię jest długie, ale chodziło mi o to żeby nie było np. Anastazja Wojciechowska - Krecik, bo się nigdzie w tabelkach urzędowych nie zmieści, ani za krótkie jak np. Iga Bąk :blink:Tak w sam raz.
Co do przykrości to owszem, często rodzice nastawiają swoje dzieci źle w stosunku do innych z powodu imienia. Ale np. na osiedlu jest 8latka o imieniu Melissa, i dzieci się śmieją, że to zioła na uspokojenie...A jej jest po prostu przykro.:-(
Co do Anastazji to jedyne zdrobnienia jakie dopuszczam to te prawdziwie pochodzące od tego imienia, czyli Nastia, Nastka, Nastusia, Nastunia...może być i Nastazja ale to już funkcjonuje bardziej jako osobne imię, mimo, że wywodzi się właśnie od Anastazji.
Ale to tak jak z Polą i Apolonią ;-)

p.s. chyba mamy tę samą datę porodu ;)

Do góry