reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona marcowych dzieci

Ja z mężem nie rozmawiałam jeszcze na temat imion. Zacznę temat, jak poznamy płeć. Ale sama już układam swoją listę faworytów i mam w tej chwili:

Marcelina
(długa przepaść)
Dagmara
Emilia

dla chłopca na równi:
Cezary, Tymoteusz i (przed chwilą zobaczony wyżej) Aleksander.

Mam jeszcze problem z imionami typu Weronika i Dominika. To bardzo ładne imiona i Weronika nawet mogłaby przebić Marcelinę ale mam problem z akcentem w tych imionach. W języku polskim przyjęło się akcentowanie drugiej sylaby od końca a ja zawsze z rozpędu akcentuję trzecią i dziwnie brzmi to imię, gdy ja je wymawiam:
We-RO-nika, Do-MI-nika... :D

reklama
Ja z mężem nie rozmawiałam jeszcze na temat imion. Zacznę temat, jak poznamy płeć. Ale sama już układam swoją listę faworytów i mam w tej chwili:

Marcelina
(długa przepaść)
Dagmara
Emilia

dla chłopca na równi:

Mam jeszcze problem z imionami typu Weronika i Dominika. To bardzo ładne imiona i Weronika nawet mogłaby przebić Marcelinę ale mam problem z akcentem w tych imionach. W języku polskim przyjęło się akcentowanie drugiej sylaby od końca a ja zawsze z rozpędu akcentuję trzecią i dziwnie brzmi to imię, gdy ja je wymawiam:

U nas dziewczynka tez Marcelina ;-)

Marcelina
(długa przepaść)
Dagmara
Emilia

dla chłopca na równi:

Powiem Ci, że często te dwa imiona mylą :) a jak dasz Weronika to w skrócie będą mówić do niej: Wera, Wercia. :)

Werka, Wercia ok jest ale jak ktoś do mnie Wera powiedział to wystarczyło że spojrzałam na niego i wiedział, że tak nie ma na mnie mówić hehe

U nas dalej problem -.- oby byla dziewuszka xD
Ja dla chlopaka mam kilka typow ale mezowi nic sie nie podoba -.-
Na liscie mam: Ignacy, Gabriel, Julian/Juliusz, Aleksander - ale obiecalam ze bratu to imie zostawie :p, Emil, Hubert, Dominik
Mi z tych imion to najbardziej Hubert się podoba. Ale u nas odpada, bo już w bliskiej rodzinie jest.

Ja póki co nie mam totalnie żadnego pomysłu:p

reklama
U nas Hubert z chłopca - patron myśliwych a mój teściu leśnik i myśliwy więc koniecznie musiało tak być - narzeczony tak sobie wymyślił :) Chłopiec jego imie dziewczynka moja . U nas w rodzinie tradycja , że wszyscy mamy na "A" imiona . Ja wyjątek bo Joanna ale i tak wszyscy używają Asia :) Tak mam braci Adriana i Arka , kuzynki Agnieszka , Agata , Aleksandra , Bratanki Antoś i Alan , bratanica Aleksandra , więc u nas będzie prawdopodobnie Aurelia :) nie ja wymyśliłam a narzeczony , cały czas chodzi mi Amelia , ale Amelek dookoła zdecydowanie za dużo :)

Do góry