reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Imiona dla naszych maleństw - te zwykłe i te bardziej wymyślne!

a ja wczoraj bylam zarajestrowac synka i oficjalnie juz ma dwa imiona - Alex Oskar :-)
chcialam dac mu na imie takie miedzynarodowe bo w nowym roku planujemy na stale wyjechac za granice wiec zeby nie bylo problemow z pisaniem i wymawianiem... a poza tym spodobalo mi sie to imie :-D

reklama
Alex bardzo ładna kombinacja imion a samo Alex też bardzo mi się podoba:-)

Ja mam problem z dopasowaniem drugiego imienia do MIŁOSZ.

Czy drugie imię jest konieczne? A tak w ogóle czemu się nadaje drugie imię? przecież potem z tym tylko zamieszanie bo raz się to drugie napisze w jakiś dokumentach raz się nie napisze a potem ostro się trzeba tłumaczyć:-D

Jogobelka- nie trzeba nadawać 2 imion, zresztą Miłosz jest tak ładnym imieniem że aż szkoda go czymś uzupełniać. W dodatku jest dość szeleszczące jak to polskie imię ;-)
Zostaw je samodzilenie

TolaLee nie miała prawa Ci odmówić zapisania dwóch imion dziecku. Zgłoś sprawę do kierownika urzędu jeżeli zależało Wam na dwóch imionach. Pani po prostu leniwa

u nas w urzedzie az nalegali na dwa dziwne ze tam sie nie zgodzli...swoja droga jak dla mnie to glupie dawac dwa imienia i potem jeszcze 3 na bierzmowaniu... i takprzeciez tamtych sie nie uzywa jak dla mnie to wystarczylo by jedno ładne i gra no ale jak juz tak jest ze dwa to trudno wzielam imie po mojej mamie dla córci (Asia) tak zeby jej bylo milo i na odczepnego dla urzedu :confused2::-D:-D

u nas w urzedzie az nalegali na dwa dziwne ze tam sie nie zgodzli...swoja droga jak dla mnie to glupie dawac dwa imienia i potem jeszcze 3 na bierzmowaniu... i takprzeciez tamtych sie nie uzywa jak dla mnie to wystarczylo by jedno ładne i gra no ale jak juz tak jest ze dwa to trudno wzielam imie po mojej mamie dla córci (Asia) tak zeby jej bylo milo i na odczepnego dla urzedu :confused2::-D:-D
monia moze Twoim zdaniem to "glupie", ale po co tak pisac? ja mam dwa imiona i trzecie z bierzmowania i wcale nie sadze, ze to glupie. moj Syn ma tez dwa i corka rowniez bedzie miala. kazdy moze dawac imiona wg uznania, najwazniejsze,zeby dziecku krzywdy nie zrobic dziwnym imieniem, a ze dwa to nie sadze, zeby bylo w tym cos glupiego. ale to moje zdanie.

gatta ja tez mam 3 imiona ...nie zamierzalam nikogo urazic swoja wypowiedzia dla mnie to bez sensu kazdy i tak zwraca sie jednym imieniem a nie np "anno mario magdaleno moge cie prosic o ...."dlatego dla mnie to bez sensu :)kazdy ma prawo do wlasnego zdania :) pozdrawiam ;-)

reklama
Wiecie co też sie kiedyś zastanawiłam po co to drugie imie i natknełam sie na stare dokumenty rodzinne gdzie właśnie były dwa imniona wynikało z tego że :
Pierwsze imię nadawano według uznania
Drugie nadawano na cześć patrona który w dniu urodzenia miał swoje święto, żeby zapewnić ochronne.
U nas w domu zostało to zrobione znowu tak że Piotrek drugie imie dostał po tacie a Dorotka dostanie po mamie :cool2:

A co do Dorotki to ja dopiero na dzeń przed porodem dowedziłam sie że jak sie urodzi dziewczynka to bedzie Dorotka.
Z mężem mieliśmy taki układ że jak się urodzi chłopczyk to ja wybieram imie a jak dzewczynka to on.
Ja jak głupia byłam przekonana że nic innego nie moge urodzić niż drugiego syna i sie na taki układ zgodziłam. I dzień przed porodem tak go spytałam od niechcenia czy wybrał imie jakby sie dziewczynka urodziła.Stwierdził ze Dorotka to jest imie w sam raz dla dziewuszki.
NO i zostało...:rofl2:

Do góry