reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Idą Święta!!!

Czarna i Dorotka śliczne dekoracje macie:tak:

U nas się zmieniło, bo M przywiózł gałązki z lasu i porobiliśmy stroiki, fajnie bo choć trochę pachnie w domu choinką:tak::tak:
 
reklama
Dziewczyny dawać zdjecia choinek.my na razie ubraliśmy taką malutką a nad dużą sie zastanawiam. Maciek wszystko maltretuje więc nie wiem czy jest sens dużą choinkę ubierać :-)
Dziewczyny wystroj okien jest super .ja porobiłam ozdoby sztucznym śniegiem na oknach i drzwiach.
 
A ja się wczoraj wkurzyłam, bo chciałam choinę w donicy, ale taką ze 2 m.
Objechałam wszystkie ogrodnicze i najwyższa miała może 160cm (w kapeluszu).
Coś mi bełkotali, że większych nie będzie.
Ciętej nie chcę, bo się zaraz obsypie.
Chyba zatem sztuczną kupimy i jakieś gałązki.

A ozdoby u nas też raczej z plastiku, więc spoko-loko :-)
 
Mam sprawdzone przepisy na keks, makowiec i piernik.

KEKS:
Składniki:
# 3 szklanki mąki przennej
# 1 szkl. cukru
# 250g masła (miękkie, ale nie rozpuszczone)
# 1 i pół szkl. bakali (owoce kandyzowane, rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały) bądź mieszankę keksową
# troszkę maki ziemniaczanej (do obsypania bakali)
# 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
# tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania foremki keksowej

Wykonanie:
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubic na sztywną pianę, schować do lodówki. Żółtka utrzeć na gładko z cukrem. Do tej masy dodać miękkie maslo. Utrzeć. Do tego dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając. Bakalie sparzyć (te, które tego potrzebują), obtoczyc w mące ziemniaczanej; dosypać do nich mąkę pszenną i proszek do pieczenia. To wszystko wsypać do miski z poprzednie utartą masą. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok. 45-60min (w zależności od piekarnika) w 180st C. Ja piekę do złotobrązowego koloru. Zawsze wychodzi!!!!!

PIERNIK:
Składniki:
# 400g mąki (2 i pół szkl)
# 120g margaryny (z masłem jest za cięzki)
# 250g cukru (troszke ponad szkl)
#2 jajka
# 4 łyżki powideł
# 3 łyżeczki kakao
# 1 opakowanie przyprawy do piernika (np. Gelwe, bo to przepis właśnie tej firmy)
#1 szkl. mleka
# 1 łyżeczka sody oczyszcz. (ewent. pr. do piecz.)
# bakalie (osobiscie robię bez)
# tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania formy

Wykonanie:
Margaryne roztopic, ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać: mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika. Mieszając dodać powidła. Nastepnie delikatnie dodawać tłuszcz, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowane ciasta mozna dodać oprószone mąka bakalie. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w piekarniku w 180st C prze z60 min. Piernik polewam swoją masą czekoladową (wszystko na oko: margaryna, cukie puder, mleko w proszku pełne i kakao).

MAKOWIEC:
Składniki:
# 500g mąki
# 1op. drożdzy instant
# szczypta soli
# 2 jajka
# 1/2 szkl. mleka
# 100g cukru (pol szkl.)
# 100g masla (pol kostki)
# gotowa masa makowa.

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, jajka, mleko, cukier oraz rozpuszczone masło. wyrobić gładkie ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie częsci, rozwałkować na prostokąty. Masę podzielić na dwie części i każdą z nich rozsmarować na przygotowanych kawałkach ciasta. Makowce zwinąć w rulon jak roladę i zlepić końce. Przełozyć na blachę wylozona papierem do pieczenia tak, aby końce ciasta znajdowały sie od spodu. Piec 45 min w temp. 180st C piekarnik powinnien byc podgrzany). Wystudzony makowiec polewam lukrem.

SMACZNEGO!!!
 
reklama
Fotki:
choinka
8f834d207db5e26amed.jpg

Miała być mała i nie wyszło;-)

Hani pokój przygotowany na swięta
af3b127b394396bfmed.jpg


Okienko Hanki z bliska
b3e1a4b56bbe384amed.jpg


Okna w kuchni
1a57a823bd49d20fmed.jpg


I stół w kuchni (sorka ze bokiem)
5c2482e5e4529119med.jpg


I ostatnie okienko;-)
66248a830f4c509amed.jpg
 
Do góry