reklama
Melduję, ze choinka ubrana...tylko czy przeżyje do świat z Hanką;-)
zdjątka poproszę
U mnie też juz ubrana
Kurde jak ja to lubię
Dziewczyny dawać zdjecia choinek.my na razie ubraliśmy taką malutką a nad dużą sie zastanawiam. Maciek wszystko maltretuje więc nie wiem czy jest sens dużą choinkę ubierać :-)
Dziewczyny wystroj okien jest super .ja porobiłam ozdoby sztucznym śniegiem na oknach i drzwiach.
Dziewczyny wystroj okien jest super .ja porobiłam ozdoby sztucznym śniegiem na oknach i drzwiach.
dorota123456789
oliwka,alanek i lilianka
Dziewczyny gdzie fotki????????????????Juz dawac
to poproszę zdjęcia koniecznie:-) u mnie dużo ozdób wiklinowych w sumie jest więc może się skuszę i ja żeby ubrać dużą choineczkę ;-)Dorota naładuje baterie i pstrykne;-)
Lilunia u mnie bombki i ozdoby plastikowe wiec sie nie obawiam dewastacji
malena81
mamusia październikowa 08
A ja się wczoraj wkurzyłam, bo chciałam choinę w donicy, ale taką ze 2 m.
Objechałam wszystkie ogrodnicze i najwyższa miała może 160cm (w kapeluszu).
Coś mi bełkotali, że większych nie będzie.
Ciętej nie chcę, bo się zaraz obsypie.
Chyba zatem sztuczną kupimy i jakieś gałązki.
A ozdoby u nas też raczej z plastiku, więc spoko-loko :-)
Objechałam wszystkie ogrodnicze i najwyższa miała może 160cm (w kapeluszu).
Coś mi bełkotali, że większych nie będzie.
Ciętej nie chcę, bo się zaraz obsypie.
Chyba zatem sztuczną kupimy i jakieś gałązki.
A ozdoby u nas też raczej z plastiku, więc spoko-loko :-)
dorota123456789
oliwka,alanek i lilianka
My choineczke ubieramy wniedziele Wiec zobacze bo sama nie wiem ile mam tych plastikowych babek Zawsze bedzie czas aby dokupic
gosiakuprewicz
Marzec05'/Pazdziernik08'
Mam sprawdzone przepisy na keks, makowiec i piernik.
KEKS:
Składniki:
# 3 szklanki mąki przennej
# 1 szkl. cukru
# 250g masła (miękkie, ale nie rozpuszczone)
# 1 i pół szkl. bakali (owoce kandyzowane, rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały) bądź mieszankę keksową
# troszkę maki ziemniaczanej (do obsypania bakali)
# 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
# tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania foremki keksowej
Wykonanie:
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubic na sztywną pianę, schować do lodówki. Żółtka utrzeć na gładko z cukrem. Do tej masy dodać miękkie maslo. Utrzeć. Do tego dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając. Bakalie sparzyć (te, które tego potrzebują), obtoczyc w mące ziemniaczanej; dosypać do nich mąkę pszenną i proszek do pieczenia. To wszystko wsypać do miski z poprzednie utartą masą. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok. 45-60min (w zależności od piekarnika) w 180st C. Ja piekę do złotobrązowego koloru. Zawsze wychodzi!!!!!
PIERNIK:
Składniki:
# 400g mąki (2 i pół szkl)
# 120g margaryny (z masłem jest za cięzki)
# 250g cukru (troszke ponad szkl)
#2 jajka
# 4 łyżki powideł
# 3 łyżeczki kakao
# 1 opakowanie przyprawy do piernika (np. Gelwe, bo to przepis właśnie tej firmy)
#1 szkl. mleka
# 1 łyżeczka sody oczyszcz. (ewent. pr. do piecz.)
# bakalie (osobiscie robię bez)
# tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania formy
Wykonanie:
Margaryne roztopic, ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać: mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika. Mieszając dodać powidła. Nastepnie delikatnie dodawać tłuszcz, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowane ciasta mozna dodać oprószone mąka bakalie. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w piekarniku w 180st C prze z60 min. Piernik polewam swoją masą czekoladową (wszystko na oko: margaryna, cukie puder, mleko w proszku pełne i kakao).
MAKOWIEC:
Składniki:
# 500g mąki
# 1op. drożdzy instant
# szczypta soli
# 2 jajka
# 1/2 szkl. mleka
# 100g cukru (pol szkl.)
# 100g masla (pol kostki)
# gotowa masa makowa.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, jajka, mleko, cukier oraz rozpuszczone masło. wyrobić gładkie ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie częsci, rozwałkować na prostokąty. Masę podzielić na dwie części i każdą z nich rozsmarować na przygotowanych kawałkach ciasta. Makowce zwinąć w rulon jak roladę i zlepić końce. Przełozyć na blachę wylozona papierem do pieczenia tak, aby końce ciasta znajdowały sie od spodu. Piec 45 min w temp. 180st C piekarnik powinnien byc podgrzany). Wystudzony makowiec polewam lukrem.
SMACZNEGO!!!
KEKS:
Składniki:
# 3 szklanki mąki przennej
# 1 szkl. cukru
# 250g masła (miękkie, ale nie rozpuszczone)
# 1 i pół szkl. bakali (owoce kandyzowane, rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały) bądź mieszankę keksową
# troszkę maki ziemniaczanej (do obsypania bakali)
# 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
# tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania foremki keksowej
Wykonanie:
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubic na sztywną pianę, schować do lodówki. Żółtka utrzeć na gładko z cukrem. Do tej masy dodać miękkie maslo. Utrzeć. Do tego dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając. Bakalie sparzyć (te, które tego potrzebują), obtoczyc w mące ziemniaczanej; dosypać do nich mąkę pszenną i proszek do pieczenia. To wszystko wsypać do miski z poprzednie utartą masą. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok. 45-60min (w zależności od piekarnika) w 180st C. Ja piekę do złotobrązowego koloru. Zawsze wychodzi!!!!!
PIERNIK:
Składniki:
# 400g mąki (2 i pół szkl)
# 120g margaryny (z masłem jest za cięzki)
# 250g cukru (troszke ponad szkl)
#2 jajka
# 4 łyżki powideł
# 3 łyżeczki kakao
# 1 opakowanie przyprawy do piernika (np. Gelwe, bo to przepis właśnie tej firmy)
#1 szkl. mleka
# 1 łyżeczka sody oczyszcz. (ewent. pr. do piecz.)
# bakalie (osobiscie robię bez)
# tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania formy
Wykonanie:
Margaryne roztopic, ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać: mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika. Mieszając dodać powidła. Nastepnie delikatnie dodawać tłuszcz, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowane ciasta mozna dodać oprószone mąka bakalie. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w piekarniku w 180st C prze z60 min. Piernik polewam swoją masą czekoladową (wszystko na oko: margaryna, cukie puder, mleko w proszku pełne i kakao).
MAKOWIEC:
Składniki:
# 500g mąki
# 1op. drożdzy instant
# szczypta soli
# 2 jajka
# 1/2 szkl. mleka
# 100g cukru (pol szkl.)
# 100g masla (pol kostki)
# gotowa masa makowa.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, jajka, mleko, cukier oraz rozpuszczone masło. wyrobić gładkie ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie częsci, rozwałkować na prostokąty. Masę podzielić na dwie części i każdą z nich rozsmarować na przygotowanych kawałkach ciasta. Makowce zwinąć w rulon jak roladę i zlepić końce. Przełozyć na blachę wylozona papierem do pieczenia tak, aby końce ciasta znajdowały sie od spodu. Piec 45 min w temp. 180st C piekarnik powinnien byc podgrzany). Wystudzony makowiec polewam lukrem.
SMACZNEGO!!!
reklama
Podziel się: