Tysiu, poszerzenie komór następuje właśnie wskutek wylewów krwi do komór.
Spróbuję Ci napisac co o tym wiem.
W zalezności od ilości krwi, która się dostaje do komór (przez sploty), okresla się stopień wylewu.
1 stopień - krew dostała się tylko do splotu, nie weszła do komór
2 st - krew ze splotu dostała się do komory. Dochodzi do niewielkiego poszerzenia komory oraz rogu czołowego (może byc okreslany jako zaokrąglony róg czołowy) (komora składa się z trzony i rogu czołowego/przedniego)
3 st - więcej krwi dostaje się do komory (dokonuje sie pomiarów trzonu i rogów, na podstawie ich szerokości lekarz określa stopień wylewu, czasem jest to właśnie pogranicze stopni, np II/III)
no i 4 stopień wraz zawałem okołokomorowym, ale to Was nie dotyczy.
Poproś lekarzy aby podali co dokładne współczynniki i spisz je sobie, a więc: wymiary komór, współczynnik komorowo-czaszkowy (zwany też wsp Evansa - ważny przy określaniu niebezpieczeństwa wodogłowia pokrwotocznego), echostruktura OUN (czy ze zmianami ogniskowymi), przestrzeń przymózgowia.
jeśli lekarz powie Ci, że jest torbiel przegrody przeźroczystej to nie wpadaj w panikę! To normalne!!! Każde dziecko ją ma, zanika z czasem. Powinna zaniknąć, gdy maleństwo jest w brzuszku, ale u wcześniaków zanika już po urodzeniu.
To narazie tyle w kwestii wylewów
Wysyłam zanim zeżre