reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Happy birthday to you!

reklama
Poprosimy przepis na potrawkę z cielęciny, roladę serową i pizze:-)

Na razie na potrawkę z cielęciny bo mam na kompie a resztę muszę napisać :tak:

Potrawka z cielęciny
(właśnie wczoraj robiłam znowu)

1. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cielęcinę pokrój w dużą kostkę dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rumiano na bardzo gorącej oliwie.
2. Dodaj posiekaną cebulę, podsmażaj chwilę, po czym dorzuć marchewki i pieczarki.
3. Wlej do garnka 300 ml gorącej wody. Wrzuć 1 kostkę Rosołu wołowego Knorr, wymieszaj. Dodaj czosnek, pieprz i śmietanę. Gotuj 30 minut.
4. Wrzuć makaron i gotuj, aż będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj. Podaj udekorowane pietruszką.
  • Dla 6 osób
  • 2 łyżki oliwy
  • 750 g cielęciny
  • sól, pieprz
  • 1 posiekana cebula
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 500 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek.
  • 300 ml wody
  • 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki pieprzu czarnego utłuczonego w moździerzu.
  • 150 ml śmietany do zup
  • 200 g makaronu jajecznego w kształcie wstążek
a i na roladę serową mam:
[FONT=&quot]Rolada serowa [/FONT][FONT=&quot]Składniki:[FONT=&quot]
- 25 dag miękkiego sera żółtego (polecam złoty mazur)[/FONT]
[/FONT][FONT=&quot]
Nadzienie: 20 dag serka kremowego
- sól
- pieprz oraz jeden lub więcej następujących składników: drobno posiekany plasterek szynki
- drobno posiekany kawałek czerwonej papryki
- 2-3 łyżki posiekanych oliwek
- łyżka keczupu
- 1-2 łyżki porwanych na kawałeczki listków bazylii lub mięty (ew. innych) lub 1-2 łyżeczki ziół suszonych
- 1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

Ser, najlepiej dość płaski kawałek, włożyć do torebki foliowej śniadaniowej i zawiązać, i wrzuć do zdjętego z ognia garnka z bardzo gorącą wodą. Jeśli ser jest w grubej kostce, podziel go na kilka części. Po blisko 10 min (czasami dłużej) powinien stać się zupełnie miękki, plastyczny, choć wciąż, broń Boże, nielejący się. Ser rozwałkuj albo rozpłaszcz palcami na prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Najlepiej na pergaminie do pieczenia, bo ułatwi to później zwijanie rolady. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki nadzienia, po czym rozsmaruj masę na serze. Posmarowany prostokąt zwiń wzdłuż jego dłuższego boku, możliwie ciasno, w serową roladę. Włóż ją do lodówki i poczekaj, aż dobrze stężeje. Roladę podawaj pokrojoną w plasterki. Roladę można nadziewać i innymi farszami. Smaczne, zdrowe dla dzieci i atrakcyjne dla oka będzie nadzienie z ok. 20 dag serka kremowego zmieszanego z konfiturą żurawinową. Inną propozycją jest masa uzyskana z takiej samej ilości serka połączonego z ok. 4 łyżkami zmielonych orzechów włoskich, łyżką majonezu i solą. Jeśli danie pomyślane jest na wieczorne przyjęcie dla dorosłych, można do nadzienia używać serów pleśniowych w rozmaitych kombinacjach.

Aga22, to ja poproszę na gyrosa (rozumiem, że znana ci jest) bo tylko słyszę, że pycha a nie mam przepisu. Buu

No dobra, to i pizzę napiszę:
Kupujesz rolkę ciasta francuskiego (ja kupuję w biedronce nie mrożone). Wycinam szklanką krążki, na każdym kładę plasterek pomidorka, posypuję suszonymi pomidorami z czosnkiem (knorr chyba), sól pieprz (odrobina) i troszkę sera żółtego na wierzch i na 5 min do piekarnika (ciasta francuskie bardzo szybko się piecze) i tyle.
Smacznego.


[/FONT]
 
to ja tez poprosze ten przepis na salatke gyros...

Fredzik moze zgapie, ktorys twoj przepis? lubimy z mezem zaskakiwac gosci zawsze jakas nowa potrawa :-)
 
przepis na salatke gyros ;-)

-1kg filetu z piersi kurczaka (pokroic w kostke ,posypac przyprawa gyros i odstawic na 30min do lodowki)

- w tym czasie pokroic 2 cebule w kostke

-8 ogorkow konserwowych rowniez w kostke

-usmazyc kurczaka jak ostygnie polozyc na to cebule w kostke pokrojana na cebule ogorki konserwowe na to kleksy z keczupu i majonezu na te kleksy wysypac puszke kukurydzy i na koniec kapuste pekinska pokrojana ;-) (srednia glowka)

najladniej wyglada w przezroczystym naczynku :) mozna tez dodac do cebuli 1pore jak ktos lubi ;)
 
Fredzik moze zgapie, ktorys twoj przepis? lubimy z mezem zaskakiwac gosci zawsze jakas nowa potrawa :-)
Wszystko co napisałam to robiłam, jak chcecie to mogę wam podać jeszcze kilka przepisów, które zrobiły u mnie furrorę ale przecież nie mogę zawsze tego samego robić? Mogę? Nie chyba nie.:-p
 
przepis na salatke gyros ;-)

-1kg filetu z piersi kurczaka (pokroic w kostke ,posypac przyprawa gyros i odstawic na 30min do lodowki)

- w tym czasie pokroic 2 cebule w kostke

-8 ogorkow konserwowych rowniez w kostke

-usmazyc kurczaka jak ostygnie polozyc na to cebule w kostke pokrojana na cebule ogorki konserwowe na to kleksy z keczupu i majonezu na te kleksy wysypac puszke kukurydzy i na koniec kapuste pekinska pokrojana ;-) (srednia glowka)

najladniej wyglada w przezroczystym naczynku :) mozna tez dodac do cebuli 1pore jak ktos lubi ;)
Dzięki, ciekawe czy ten przepis co mam mi dać koleżanka wieczorem będzie taki sam? Dam znać
 
Wszystko co napisałam to robiłam, jak chcecie to mogę wam podać jeszcze kilka przepisów, które zrobiły u mnie furrorę ale przecież nie mogę zawsze tego samego robić? Mogę? Nie chyba nie.:-p
Fredzik dzięki za przepisy. Oczywiście proszę o więcej:-) Gdzieś jest wątek o gotowaniu, szukaj nisko, bo marcówki mało gotują;-) Ja teraz przez rządzę w kuchni, więc chętnie wypróbuję przepisy.
 
reklama
Do góry