reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Halo halo styczen 2019

reklama
Jak możesz iść na USG genetyczne i nie płacić to czemu nie iść. Zawsze warto, skoro nic to nie kosztuje. Wydaje mi się że jest tak że jak USG genetyczne wyjdzie nie tak jak trzeba to i test pappa jest refundowany. Tak przynajmniej twierdzi ksiazka o przebiegu ciąży która mam. A po 35 r. po prostu jest refundowany zawsze bo już sam wiek jest wskazaniem.

Jak byłam na wizycie u prywatnego lekarza, który robił mi usg to mowil ze wszystko jest ok i czy slyszalam o czym takim jak prenatalne. Mowie ze tak. Pytal ile mam lat, czy byly poronienia i choroby genetyczne w rodzinie. Lat 27, poronien i chorob brak. I on na to, ze normalnie to badanie kosztuje 500zl bo mi sie nie nalezy. ale on moze mi wypisac skierowanie ze niby jest cos nie tak i bede je miala za darmo u niego w klinice.Poczatkowo sie zgodzilam i nawet zapisalam termin na 9 lipca (13tydzien), ale pozniej poszlam do swojego lekarza i on tez pytal czy slyszalam o prenatalnych i ze na kolejnej wizycie czyli jutro nam wszystko wytlumaczy i zdecydujemy czy chcemy robic czy nie. Wiem ze u niego w gabinecie to kosztuje 250zl i jest bez krwi, samo usg ktore trwa ok 30min i przerzuca widok na 3d. I nazywa sie dokladnie badanie prenatalne bo sprawdzalam na stronie. I juz calkiem zgłupialam Wam powiem teraz. Niby na tego 9 lipca mam zapisany termin ale juz sama nie wiem czy isc i wykorzystywac fakt, ze wpisal ze z dzidzia jest cos nie tak. Do mojego lekarza pojde czy tak czy tak.

Samo usg w okolicach 12 tygodnia i tak obowiązkowo musisz mieć zrobione, a ten "twój" lekarz jest na nfz? Jeśli tak to powinno być za darmo, skoro jest bez badania krwi... Chyba że płaci się właśnie za to 3d, ale to nie jest konieczne przy tym badaniu.
Chociaż jeśli u tego drugiego lekarza całość ma być za darmo, to w sumie szkoda nie skorzystać.

Sent from my LG-H340n using Forum BabyBoom mobile app

Samo usg w okolicach 12 tygodnia i tak obowiązkowo musisz mieć zrobione, a ten "twój" lekarz jest na nfz? Jeśli tak to powinno być za darmo, skoro jest bez badania krwi... Chyba że płaci się właśnie za to 3d, ale to nie jest konieczne przy tym badaniu.

Chodze do niego na nfz, ale na prenatalne mam isc do przychodni gdzie przyjmuje prywatnie. Moja przyjaciolka do niego chodzila i tez byla na trzech prenatalnych i za kazde placila po 250zl. Dodam, ze lekarz jest bardzo fajny u mu w 100%ufam. Teraz mam 12tydzien i jutro mam wizyte wiec zobaczymy.

Chodze do niego na nfz, ale na prenatalne mam isc do przychodni gdzie przyjmuje prywatnie. Moja przyjaciolka do niego chodzila i tez byla na trzech prenatalnych i za kazde placila po 250zl. Dodam, ze lekarz jest bardzo fajny u mu w 100%ufam. Teraz mam 12tydzien i jutro mam wizyte wiec zobaczymy.
To ja bym poszła do tego drugiego, skoro masz mieć za darmo i to całość, to szkoda nie skorzystać.

Jak możesz iść na USG genetyczne i nie płacić to czemu nie iść. Zawsze warto, skoro nic to nie kosztuje. Wydaje mi się że jest tak że jak USG genetyczne wyjdzie nie tak jak trzeba to i test pappa jest refundowany. Tak przynajmniej twierdzi ksiazka o przebiegu ciąży która mam. A po 35 r. po prostu jest refundowany zawsze bo już sam wiek jest wskazaniem.
Wirm, ze to glupie ale jakos mam opory przed tym, ze mam za darmo tylko dlatego ze wpisal ze z moim dzieckiem jest cos nie tak mimo ze jest ok. A on na tym na pewno swoje zarobi bo ma prywatna klinike i kazdej proponuje darmowe prenatalne mimo, ze sie nie naleza. I wole zeby moj lekarz prowadzacy mi je wykonal. A 250 zl mi nie szkoda mu zaplacic bo to super lekarz a i tak chodze na nfz do niego. Zobaczymy na kiedy bede miala u niego termin prenatalnych bo chyba dwa razy obok siebie bezsensu robic.

Jest jeszcze kwestia tego, ze badanie powinno zostac wykonane przez lekarza z certyfikatem FMF. Moj lekarz go nie ma, ale stwierdziłam, ze jesli cos bedzie nie tak, lub po prostu nie bede zadowolona z wizyty to dopiero pojde prywatnie do gina z certyfikatem [emoji4] moze dlatego skierowali Cie dalej?

W tym rzecz! Nie każdy lekarz ma uprawnienia do wykonywania badań prenatalnych i oceny. Dlatego nie w pierwszym lepszym gabinecie je można zrobić. Tam robimy zwykle usg, które wykonuje każdy lekarz ginekolog.

Cześć dziewczyny :) dawno sie nie odzywalam, bo pojechalismy do moich rodziców na weekend trochę odpocząć :) wczoraj spotkalam się z moją ulubioną kuzynka i sie okazuje, ze mamy prawie ten sam termin :) ona 25stycznia, ja 27 :) tyle ze ona ma juz 10-miesięczną córeczkę :) bardzo się cieszę.
Zrobiłam też dziś pierwsze zakupy w szmateksie, kupilam 18 rzeczy w sumie, kazda po zlotowce :) dużo pajacow, kilka sztuk body, kurteczka, spodenki, sweterek- jak wrócę do domu to zrobię zdjęcia i wam pokażę :)
Co do prenatalnych, to ja płacę 300zl za usg i osobno test pappa 90zł. Tylko zapomnialam kiedy je mam, ale chyba 18 lipca :D

Pochwał się nowymi ubrankami ;)

Ja tez dzisiaj byłam na małych łowach dużo kupiłam ale dla 9 letniego syna. Nie kupowałam jeszcze nic bo nie wiem jaka płeć będzie a od groma ubranek dla dziewczynek jest ;)

reklama
No ja już po badaniu ,USG warte swojej ceny [emoji6] dzidzia przebadana na wszystkie strony i wszystkie parametry bardzo dobre [emoji6] bez tego pappa ryzyko podstawowe mi skorygował dosyć mocno. Słuchaliśmy serca, przepływów ..no i nieśmiało 4 do 5 dziewczyna,ale lekarz powiedział żeby się jeszcze nie ekscytować , próbował podejrzec dzidzia od dołu i siurka nie widział. Jak to będzie baba to w mojej rodzinie zdarzy się cud nad Wisłą [emoji23] No już teraz jestem na maxa spokojna i w piątek można jechać na wakacje [emoji6]

Do góry