reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Halo halo styczen 2019

Kwasu foliowego nie wysikasz, nadmiar się po prostu odkłada w organizmie, a to też nie jest korzystne.
Ja nie biorę kompletnie nic. Ten mój lekarz prywatny powiedział mi na pierwszej wizycie, że aby to miało sens, to ten kwas trzeba brać przynajmniej trzy miesiące przez zajściem, a najlepiej pół roku, bo musi się jakiś związek wytworzyć, nie powtórzę nazwy. I że jeśli kobieta zaczyna brać dopiero w momencie zajścia w ciąże, to tak naprawdę i tak bez sensu, bo on się nie zdąży wytworzyć, jeśli ktos ma niedobór, bo najistotniejsze znaczenie ma on do 12 tygodnia. Ale zaznaczył, że profilaktyka jest zachowawcza No i lekarze zalecają brać ten kwas.
Ja akurat kwas biore od kilku lat, leczyłam sie w klinice leczenia nieplodnosci i tam to byla podstawa. Plus wit D. Z kwasem dwoch lekarzy mi powiedzialo i dalo recepte na 5mg w tym jeden wczoraj, tlumaczac ze wlasnie to co niepotrzebne wydalasz z moczem. Mysle ze lekarz wie co robi i nie zlecał by takiej dawki gdyby mogła zaszkodzic. I argumentem wlasnie był tworzacy sie do 14tyg układ nerwowy dziecka.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja akuray kwas biore od kilku lat, a leczyłam bo w klinice leczenia. Z kwasem dwoch lekarzy mi powiedzialo o dalo recepte na 5mg w tym jeden wczoraj, ze wlasnie to co niepotrzebne wydalasz z moczem. Mysle ze lekarz wie co robi i nie zlecał by takiej dawki gdyby mogła zaszkodzic
Właśnie też obiło mi się o uszy że jedynie kwas foliowy jako jedyny dobrze wchłania się do organizmu a z resztą witamin to bujda.ja biorę ten z pregny tylko a w sumie mam jeszcze ten zwykły czasem też go biorę z racji wymiotów bo za pregne plus place 40zl

Właśnie też obiło mi się o uszy że jedynie kwas foliowy jako jedyny dobrze wchłania się do organizmu a z resztą witamin to bujda.ja biorę ten z pregny tylko a w sumie mam jeszcze ten zwykły czasem też go biorę z racji wymiotów bo za pregne plus place 40zl
No wlasnie a ona jest na miesiac tak?

Odnośnie kwasu foliowego fakt, że najlepiej go brać na 3miechy lub pół roku nawet przed ciążą. I chodzi o to żeby w organizmie w trakcie ciąży już w sensie od początku było jego odpowiednie stężenie bo układ nerwowy jak cała reszta najintensywniej rozwija się od początku do 12 czy 14tyg. Kobyle dawki typu od 5mg w góre przepisuje się kobietom z dużym ryzykiem wystapienia wad cewy nerwowej u dziecka.

Cześć dziewczyny. Czuję się okropnie dziś, co wstanę z łóżka to muszę aż biegać do toalety zwymiotować...jeszcze żeby było czym[emoji849] od czwartku do niedzieli też wymiotowałam, tylko w poniedziałek miałam spokój choć i tak mnie mdliło...wczoraj po pracy wbiegłam do domu i od razu zwymiotowałam:/ ledwo doniosłam...Dziś nie poszłam, co pewnie jedna serdeczna koleżanka na pewno skomentuje...w zeszłym tygodniu właśnie w czwartek i piątek mnie nie było to powiedziała "ta dama jest znowu chora..." bardzo to miłe:/ Oczywiście wszyscy wiedzą, że jestem w ciąży od samego początku bo pracuje w radioterapii i nie mogę teraz wykonywać większości swoich obowiązków. Mam nadzieję, że jak odpocznę dziś to jutro dam radę pójść do pracy.
zapytaj się lekarza o czopki na wymioty mi w poprzedniej ciąży dano w szpitalu to były t.o.r.e.c.a.n wprawdzie w ulotce nic nie pisze na temat wymiotów w ciąży ale lekarze chyba wiedzą co przepisują

Co do tego utuczenia i cukrzycy matki też nie do końca. Ja przytyłam w poprzednich ciazach 25 i 30kg A przed byłam też dość duża. Do tego wieloletnia cukrzyca A dzieci 3480 i 3300 więc z wagą idealną.
Podejrzewam że mając cukrzycę typu 1 i tak bardzo dobrze pilnowałaś się z jakością jedzenia bo inaczej byś tego nie przeżyła. Przytycie kwestia choroby nic nie poradzisz i bardzo dobrze że tak to wsumie wyszło. To twoja zasługa.
Jest też niestety wiele dziewczyn, które tracą hamulce w ciąży i jedzą mnóstwo śmieciowego jedzenia. Do tego przypałęta sie cukrzyca ciążowa którą też nierzadko się bagatelizuje. I czasem wtedy rodzą sie duże dzieci. A czasami to kwestia genów i tyle.

Podejrzewam że mając cukrzycę typu 1 i tak bardzo dobrze pilnowałaś się z jakością jedzenia bo inaczej byś tego nie przeżyła. Przytycie kwestia choroby nic nie poradzisz i bardzo dobrze że tak to wsumie wyszło. To twoja zasługa.
Jest też niestety wiele dziewczyn, które tracą hamulce w ciąży i jedzą mnóstwo śmieciowego jedzenia. Do tego przypałęta sie cukrzyca ciążowa którą też nierzadko się bagatelizuje. I czasem wtedy rodzą sie duże dzieci. A czasami to kwestia genów i tyle.
Dla odmiany koleżanka z ct1 która w ciąży przutyla 8kg urodziła w 34tc syna 4.5kg [emoji16] mysle, że jednak najwięcej do powiedzenia mają tu geny.

reklama
Do góry