reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Halo halo styczen 2019

Możesz też iść na spacer i tego już nie są w stanie skontrolować. Wiem bo miałam kontrolę l4 nie w czasie ciąży. Nie było mnie w domu...W wyjaśnieniu napisałam, że lekarz zalecił lekki ruch w związku z czym wybrałam się na codzienny spacer [emoji16] nie miałam problemów. Możesz też zmienić miejsce pobytu w czasie l4 tylko właśnie nie wiem jak jak wyglada w przypadku wyjazdu zagranicznego.
No to.dobra informacja. Pomyślałam sobie że jeszcze te kontrolę są pewnie w okresie kiedy już ZUS przejmuje wypłaty ? Podczas pierwszego miesiąca kiedy to będzie płacił pracodawca raczej jeszcze nie powinni się interesowac ?

reklama
No to.dobra informacja. Pomyślałam sobie że jeszcze te kontrolę są pewnie w okresie kiedy już ZUS przejmuje wypłaty ? Podczas pierwszego miesiąca kiedy to będzie płacił pracodawca raczej jeszcze nie powinni się interesowac ?
Pierwszy miesiąc ZUS kontroluje tylko na wniosek pracodawcy.

Niestety kontrolują . Moja koleżanka ostatnio w ciąży miała ..jesli przyjdzie kontrola i nie zastanie nikogo w domu ,to niestety ale trzeba mieć dobre wytłumaczenie . Można iść do lekarza,do apteki i do sklepu po.najpotrzebniejsze rzeczy . To wszystko. Trzeba to udokumentowac. Ja mimo wszystko wyjeżdżam za granicę . Zaliczka już dawno wpłacona ,dzieci mają obiecane. Trudno . Nie będę siedziala całe lato w chałupie jak mam dzieci .
Zależy czy ma zwolnienie i musi leżeć czy może chodzić. Jeśli ma leżeć to może tylko zrobić najpotrzebniejsze zakupy w aptece, sklepie itp bo musi też dziecko nakarmić. W razie kontroli musi wtedy udokumentować paragonem jakimś zgodnym czasowo.
A jak może chodzić to chyba bez sensu kontrola... Bo skoro może to co by mieli sprawdzać?
I przy tym zwolnieniu leżącym to jak nie zastaną w domu to wstrzymują wypłatę środków do wyjaśnienia.

Zależy czy ma zwolnienie i musi leżeć czy może chodzić. Jeśli ma leżeć to może tylko zrobić najpotrzebniejsze zakupy w aptece, sklepie itp bo musi też dziecko nakarmić. W razie kontroli musi wtedy udokumentować paragonem jakimś zgodnym czasowo.
A jak może chodzić to chyba bez sensu kontrola... Bo skoro może to co by mieli sprawdzać?
I przy tym zwolnieniu leżącym to jak nie zastaną w domu to wstrzymują wypłatę środków do wyjaśnienia.
Ja miala kontrolę w domu na zwolnieniu chodzący [emoji6] w czasie tego samego l4 miałam też wezwanie na kontrolę do orzecznika ZUS.

Ja miala kontrolę w domu na zwolnieniu chodzący [emoji6] w czasie tego samego l4 miałam też wezwanie na kontrolę do orzecznika ZUS.
A to ciekawe... No proszę, czyli nie ma się co sugerować kimś innym.
Może chodzące jakoś wyrywkowo też sprawdzają w takim razie...
Jeszcze się nie spotkałam...
Dobrze wiedzieć. [emoji4]

I jak taka kontrola wygląda u orzecznika?a zastali Cię w domu?
W domu mnie nie zastali i musiałam napisać krótkie wyjaśnienie dlaczego mnie nie było. A u orzecznika to jakby zupełnie oddzielny temat tzn są to niezależne od siebie kontrole. Tam sprawdzali czy l4 zostało prawidłowo wystawione, czy faktycznie jestem chora. Orzecznik orzekł że lekarz miał dopstwy do l4 więc wszystko pozytywnie się skończyło. Moje wyjaśnienie nieobecności też zostało uznane (dosłownie napisałam, że zgodnie z zaleceniem lekarza wybrałam się na spacer po okolicy). Nie wstrzymano mi zasiłku. Było to w 3 miesiącu l4

W domu mnie nie zastali i musiałam napisać krótkie wyjaśnienie dlaczego mnie nie było. A u orzecznika to jakby zupełnie oddzielny temat tzn są to niezależne od siebie kontrole. Tam sprawdzali czy l4 zostało prawidłowo wystawione, czy faktycznie jestem chora. Orzecznik orzekł że lekarz miał dopstwy do l4 więc wszystko pozytywnie się skończyło. Moje wyjaśnienie nieobecności też zostało uznane (dosłownie napisałam, że zgodnie z zaleceniem lekarza wybrałam się na spacer po okolicy). Nie wstrzymano mi zasiłku. Było to w 3 miesiącu l4
Ciekawe jakby tak mnie sprawdzili. W sumie to zwolnienie mam dlatego że mam mdłości i senność[emoji3]

reklama
Ciekawe jakby tak mnie sprawdzili. W sumie to zwolnienie mam dlatego że mam mdłości i senność[emoji3]
Wydaje mi się że ciężarnych nie wzywają ma takie komisje teraz. Ja miałam l4 nie z powodu ciąży. A nie wiem czy wiecie ale 10.lat temu można było.moec l4 maksymalnie 6 miesięcy i po tym czasie kazda ciężarna przebywająca od początku ciąży na l4 była wzywają na komisję bo po tym czasie przechodziła na inne świadczenie [emoji6] dopiero w 2009r zmieniono tak, że w czasie ciąży l4 na 9 miesięcy może być

Do góry