Oj kobietki, myślę, że już każda z nas myśli o porodzie
Ja miałam jeszcze USG w sobotę i mój chłopczyk ma już 3,5 kg (wiem że to pomiary mogą się znacznie różnić od rzeczywistych, ale duży bryś z niego
Poza tym rozwarcie mam 3 cm i skróconą szyjkę w 70%, więc już usłyszałam, że nie dotrwam do terminu porodu. Ale wcześniej już słyszałam że nie dotrwam do świąt, a tu mamy 2019 rok. Idę jutro na pierwsze KTG, jak przed każdym badaniem trochę się denerwuję, w ogóle jestem bardziej niepewna i lękliwa, a chciałabym być taką twardą babką, co się niczego nie boi, ech.
Raczej nie spotkałam się z podawaniem wcześniej antybiotyku przy dodatnim GBS-ie, choć w jednej z książek pisano o takim postępowaniu. Zazwyczaj podaje się go śródporodowo, choć u MamyStacha stwarza to pewne komplikacje. Dzieci mam GBS dodatnich są też bardziej obserwowane po porodzie.
Co do wyprawki dla maluszka ja zapakowałam pieluszki zwykłe i tetrowe, smoczek, body, śpiochy czapeczkę i rękawiczki niedrapaki (u mnie szpital daje ubranka, ale wolałam mieć choć jeden zestaw). Najważniejsze to zabrać dokumentację medyczną. Poza tym część dziewczyn bierze kosmetyki dla niemowlaka. Śpiworek, ubranka na wyjście weźmie mąż w dniu wypisu. Generalnie ja mieszkam rzut beretem od szpitala, więc mam ten komfort, że łatwo będzie mi dostarczyć brakujące rzeczy. Najlepiej sprawdzić na stronie swojego szpitala czy mają jakąś oficjalną wyprawkę i pod nią się spakować.