reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Halo halo styczen 2019

Ja właśnie nie przepadam za ciastami.zjem ale rzadko. Bardziej to czekolady,batoniki, a ostatnio Pawełki jadam[emoji23]
Ja to właśnie odwrotnie. Słodyczy mogę nie jeść, batoników itp, brzuch mnie po nich boli, ale za to ciasta to mmm.
Teraz bede robiła tort chrzesniakowi na ósme urodziny. Taki sobie wymyśliłam.
Screenshot_20180828-224456.jpg
 

Załączniki

  • Screenshot_20180828-224456.jpg
    Screenshot_20180828-224456.jpg
    74,7 KB · Wyświetleń: 268
reklama
Hehe nas bylo piecioro dzieciakow to mama miała komu piec :)i do tej pory piecze, i ja też i siostra też , a jak nie mam czasu upiec to jadę do mamy akurat w te dni co wiem że piecze haha :-D
Super, to zawsze zdrowiej niż ten chleb w sklepach [emoji5]Nas też było pięcioro,jedynie co pamiętam z dzieciństwa to że mama piekła nam pączki mniam....cała moja paczka z podwórka przychodziła i znikały w mig[emoji16]
 
Skladniki:
500g mąki (1.5szkl. mąki pszennej i 0.5szkl. mąki zytniej)
14g drożdży suchych (2 torebki po 7 g)
2 łyżeczki cukru
2 garście sloneczniku (można pestki dyni lub cokolwiek)
2 płaskie łyżeczki soli
2 niepełne szklanki wody ciepłej ale nie gorącej
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Drożdże wsypuje do ciepłej wody i dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Pozostałe składniki sypkie poza bułka tarta mieszam w dużej misce i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania zwartej masy następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce na 30 minut aby moglo wyrosnąć. Wyrośniete ciasto jeszcze raz delikatnie mieszamy i przekładamy do natluszczonej i oproszonej niezbyto obficie bułka tarta formy (ja piekę w keksowce). Tak przygotowane ciast odstawiam na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a następnie piekę 60 minut na 200 st . [emoji5]
Dziękuję [emoji5]Wydaje się proste,zobaczymy czy mi wyjdzie [emoji16]
 
Ja to właśnie odwrotnie. Słodyczy mogę nie jeść, batoników itp, brzuch mnie po nich boli, ale za to ciasta to mmm.
Teraz bede robiła tort chrzesniakowi na ósme urodziny. Taki sobie wymyśliłam.Zobacz załącznik 892972

Podziwiam ☺ chrześniak będzie zadowolony ☺
Ja do ciast mam 2 lewe ręce. .. resztę uwielbiam robić w kuchni ☺
 
Podziwiam [emoji5] chrześniak będzie zadowolony [emoji5]
Ja do ciast mam 2 lewe ręce. .. resztę uwielbiam robić w kuchni [emoji5]
Na razie jest plan. Co wyjdzie z tego to wyślę w niedziele [emoji16]
Jej dobrze, że mam szarlotke w domu bo bym leciała do sklepu przez te gadki o pieczeniu i gotowaniu [emoji16]

A ma ktoś przepis, ale na chlebek ciemny??
 
Ja to właśnie odwrotnie. Słodyczy mogę nie jeść, batoników itp, brzuch mnie po nich boli, ale za to ciasta to mmm.
Teraz bede robiła tort chrzesniakowi na ósme urodziny. Taki sobie wymyśliłam.Zobacz załącznik 892972
Chrześniak napewno będzie zadowolony [emoji5]Ja robienia tortów to się nawet nie podejmuje,wolę kupić gotowca[emoji28]
 
reklama
A słuchajcie, ja wiem, że to jest nie na temat ale mam dylemat, nie związany raczej z ciążą. Może nie wyrzucicie mnie z forum za to pytanie. Czy macie może porównanie jeżeli chodzi o kuchenki? Bo my się teraz przeprowadzamy i stoimy przed dużym dylematem czy wybrać zwykła, poczciwa gazową czy indukcyjna? Nigdy nie miałam styczności z indukcja, więc nie wiem jak się na niej gotuje.
Jak dla mnie indukcja (sprawnie, łatwo utrzymać czystość, jakby co jest dodatkowy blat). Nie gotuję codziennie - rachunki za prąd mamy 30 zl / mc. Gazu trochę się boję (pamiętam piekarniki gazowe, brrr). Teraz nawet nie mam instalacji gazowej w budynku.
 
Do góry