Słuchajcie dla takich maluchów jest turlututu wrzucam zajawkę dla zainteresowanych. Ja mam książkę i sprawdza się świetnie! https://www.youtube.com/watch?v=e8kae_JoS_0 ach tylko nie mogę znaleźć do apliakcji, ale tak wygląda książka, dzieci świetnie się przy tym bawią i tutaj takie małe brzdące jak najbardziej się odnajdą
reklama
Ja podlecem serdecznie Bajkotwory !
Dzieci tworzą własne bajki w 15 minut? Chociaż 15 minut to niewiele, to wiem, że moje dziecko nie straciło tego czasu, a wręcz przeciwnie. Aplikacja pomaga w rozwoju kreatywności pobudza rozwój intelektualny i emocje. Na stronie są opinie specjalistów. Moje dziecko odkryło w sobie talent aktora i reżysera strona to Bajkotwory - strona główna
Dzieci tworzą własne bajki w 15 minut? Chociaż 15 minut to niewiele, to wiem, że moje dziecko nie straciło tego czasu, a wręcz przeciwnie. Aplikacja pomaga w rozwoju kreatywności pobudza rozwój intelektualny i emocje. Na stronie są opinie specjalistów. Moje dziecko odkryło w sobie talent aktora i reżysera strona to Bajkotwory - strona główna
BajkoweUbranka_pl
Fanka BB :)
Szczerze mówiąc to pierwszy raz słysze o takiej aplikacji i strony gdzie dzieci mogłyby tworzyć własne bajki,brzmi bardzo ciekawie więc może ktoś napisze swoja opinię czy warto?
Boże co to za moda z tymi tabletami? Moje dziecko bawiło się zwykłym klockiem i było szczęśliwe jak nic. Kiedyś zobaczyło tablet męża to po chwili znudziło się. Nie rozumiem tej chorej mody. Uczmy dzieci czynności manualnych, a nie przyswajajmy je do elektroniki. To jest straszne moim zdaniem. Tyle zabawek do wyboru.
Słuchajcie moim zdaniem to nic złego że dzieci korzystają z nowych form, w końcu to ich przyszłość i również atrakcyjnosć na rynku pracy ( oczywiście za te 20 lat) Ważne tylko, żeby nie dawać się zwodzić, że jakaś gra jest edukacyjna, kiedy nie jest. Musimy być ostrożne i dobrze dobierać pomoce dla dzieci, bo potem każde dziecko będzie chodowało swoje własne pou nie wiedząc że to kupa
BajkoweUbranka_pl
Fanka BB :)
W pewnym wieku gry edukacyjne na tablet czy komputer są wskazane i również nie widzę w tym nic złego,wręcz przeciwnie bo pomagają w rozwoju naszego dziecka.
Radziłabym unikać zbyt wczesnego korzystania przez dzieci z tableta, telewizora czy smartfona. Szybko zmieniające się obrazy i dźwięki nie wpływają korzystnie na rozwój mózgu dziecka - to po prostu za dużo bodźców których maluch nie jest w stanie przetworzyć.
Trzeba też pamiętać o bardzo niewyraźniej granicy między normalnym korzystaniem a uzależnieniem, o które u dzieci dużo łatwiej niż u dorosłych.
Co do kreatywności - dzieci najbardziej ją rozwijają kiedy się nudzą. Jeżeli rodzic bardzo chce by dziecko korzystało z elektroniki - nie można na jej rzecz rezygnować z aktywności fizycznej, dziecko uczy się przez działanie i ma dużą potrzebę ruchu.Takie gry nie sprzyjają też rozwojowi manualnemu.
Trzeba też ostrożnie dobierać gry/bajki i kontrolować czas spędzany przed ekranem. Nie jestem zwolenniczką tabletów w rękach małych dzieci, jest to jednak decyzja rodziców, jeżeli ja podejmują ważne by robili to z głową. W tej sytuacji potencjalnych korzyści jest chyba mniej niż negatywnych stron.
Jeżeli mogę polecić jakieś zastępstwo dla tableta:
story cubes, bardzo fajna i wciągająca gra, w samochodzie też można to zorganizować - Rebel, gra towarzyska Story Cubes: Opowieści - Rebel za 33,99 zł | Zabawki empik.com
nowa książeczka, kolorowanka itp które dziecko zobaczy dopiero w czasie podróży
karty typu Piotruś, dobieranie par lub podobne
gry zręcznościowe - np. trafianie kulką do dołka, przesuwane puzzle
zabawa "kto pierwszy zobaczy?"
rysowanie - np. widoków z podróży
opowiadanie o miejscach które się mija
To tylko kilka przykładów, jest naprawdę wiele fajnych pomysłów na ciekawe spędzenie podróży
Trzeba też pamiętać o bardzo niewyraźniej granicy między normalnym korzystaniem a uzależnieniem, o które u dzieci dużo łatwiej niż u dorosłych.
Co do kreatywności - dzieci najbardziej ją rozwijają kiedy się nudzą. Jeżeli rodzic bardzo chce by dziecko korzystało z elektroniki - nie można na jej rzecz rezygnować z aktywności fizycznej, dziecko uczy się przez działanie i ma dużą potrzebę ruchu.Takie gry nie sprzyjają też rozwojowi manualnemu.
Trzeba też ostrożnie dobierać gry/bajki i kontrolować czas spędzany przed ekranem. Nie jestem zwolenniczką tabletów w rękach małych dzieci, jest to jednak decyzja rodziców, jeżeli ja podejmują ważne by robili to z głową. W tej sytuacji potencjalnych korzyści jest chyba mniej niż negatywnych stron.
Jeżeli mogę polecić jakieś zastępstwo dla tableta:
story cubes, bardzo fajna i wciągająca gra, w samochodzie też można to zorganizować - Rebel, gra towarzyska Story Cubes: Opowieści - Rebel za 33,99 zł | Zabawki empik.com
nowa książeczka, kolorowanka itp które dziecko zobaczy dopiero w czasie podróży
karty typu Piotruś, dobieranie par lub podobne
gry zręcznościowe - np. trafianie kulką do dołka, przesuwane puzzle
zabawa "kto pierwszy zobaczy?"
rysowanie - np. widoków z podróży
opowiadanie o miejscach które się mija
To tylko kilka przykładów, jest naprawdę wiele fajnych pomysłów na ciekawe spędzenie podróży
reklama
Nie wiem czy Anglia to dobry przykład, widać to chociaż po tym jak wprowadzali edukacje seksualną i jakie to przyniosło skutki. Nie kojarzę badań które wychwalają nowe technologie w rękach dzieci ale jest wiele publikacji które pokazują jak wiele problemów tworzą. Dzieci mają dużo czasu na przywyknięcie do komputera i chwytają wszystko dużo szybciej więc nie jest chyba konieczne by wprowadzać w świat elektroniki bardzo małe dzieci.