MIlva Venus- Nie przejmowałabym się takimi porównywaniami dzieci. Każde rozwija się w własnym tempie, ale najwazniejsze żeby były zdrowe. Już mnie nawet nie drażnią takie porównania, raczej bawią a szczególnie z ust babć zakochanych po uszy we swoich wnukach.
Byłam raz świadkiem takich przechwalanek między dwoma leciwymi kobietkami, które jak i ja przyszły na szczepienie ze swoimi wnuczętami w wieku około pół roku, a rozmowa wyglądała mniej więcej tak:
-Cześć Zosia ! Dawno Cię nie widziałam, ale to dlatego że nie mam ostatnio czasu, wiesz zajmuję się wnuczkiem, dzieci sie dorabiają, duzo zarabiają, zmieniają auto z mecedesa na ferrari, a wogóle to ten mój wnuczek taki mały i taki zdolny Ci mówię że hej!
Na to druga odpowiada:
- No cześc Krysia! Ja Cię tez dawno nie widziałam, ale wiesz ja też zajmuję się nuczkiem jak widzisz, dzieci pracują, budują piętnasty dom no i ja tak z tym moim wnukiem... a on zdolny taki Ci mówię że hej! Wyobraź sobie, że on ma dopiero pół roku a już mówi babcia, dziadek, tata mama...
-No to tak jak mój ! Mówi tata, mama, dziadek, babcia a do tego jeszcze jak on ładnie je i to sam! Ostatnio na obiad zjadł 2 kluski i pół rolady, ale jak mu kapusta smakowała!
- To tak jak mój, ale on woli rolady i to takie gdzie dużo boczku! Ale mój jeszcze bawi się z psem i zobaczysz za pół roku to pewnie sam będzie z nim chodził na spacer!
- To prawie jak mój, tylko że ja mam kota no i on mu wymienia żwirek w kuwecie!...
Rozmowa przerysowana, chociaż z tymi roladami to prawda a mnie na te słowa włosy dęba stanęły, ale jak sie tak przysłuchiwałam to doszłam do wniosku, że w tej całej rozmowie to sie tylko wiek dzieci zgadzał. Przechwałki nie wiem po co, chyba tylko po to, żeby drugiego rozmówcę szlag jasny trafił, no chyba że faktycznie mamy teraz takie zdolne dzieci modyfikowane genetycznie...
Venus- ja tak na wszelki wypadek przeszłabym sie do lekarza. Być może gdzieś coś sobie nadwyrężył przy upadku i coś go pobolewa. Może się również okazać, że to nic poważnego, ale tak dla Twojego świętego spokoju lepiej to sprawdzić jeżeli nadal kuleje. :-)