reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2011

Sosnowiczanka - moja córka od początku nie tolerowała smoka i tak do pół roku co jakiś czas jej go proponowałam, ale zawsze wypluwała z obrzydzeniem ;-) też chciałam, żeby służył nam do uspokajania, no ale się nie dało i mama była żywym smoczkiem ;-) tak zauważyłam, że mniej więcej od 2 m-cy cycek już nie jest numer 1, a to dlatego, że troszkę ograniczyłam "na żądanie" i przede wszyskim oduczyłam elenkę usypiania przy piersi. odkąd zasypia sama, tzn. ze swoim pluszowym przyjacielem, nie mamy pobudek w nocy (chyba, że gorączka czy zęby) czasem na chwilke sie przebudzi, ale przytuli sie do pluszaka i spi dalej... jakis czas temu elenke przechodzila trzydniowke z wysoka goraczka, w nocy wzielam ja do nas do lozka dalam piers i myslalam, ze tak jak wczesniej zasnie spokojnie, ale nie... troszke possala po czym obrocila sie do mnie plecami ;-) po chwili zaczela marudzic, wiec wlozylam ja do lozeczka, a ona z usmiechem przytulila swojego krolika i zasnela :-) i tak jak dziewczyny pisza, tez czasem na marudzenie pomaga cos do lapki do przekaszenia - biszkopcik, ciasteczko, jabluszko itp. A co do karmienia piersią, to karmię dwa razy rano i raz po południu.

Net-ka: ja tam czekam z kolczykami aż Elenka sama będzie chiała...

Mła, Net-ka - z takim tortem to jeszcze jest taki plus, że nie trzeba go kroić i się "babrać" z brudnym nożem ;-) tylko rach ciach muffiny rozdane i już...:-)

Milva - Elenka jak się w nocy przebudzi, to często przewraca się na brzuch i podpiera się wysoko na rączkach podnosząc głowę, ale często robi to we śnie, więc po chwili kładzie główkę i śpi dalej. Co do drzemek, to Elenka też w sumie już śi dwa razy, ale za to dłużej, bo za jednym razem potrafi spać 1-2h, jak dla mnie to sukces, bo przez pierwsze pół roku (po 1 m-cu) spała 3-4 razy w ciagu dnia po max pół godziny.

A u nas nocka ok. Zasypianie o 20 i pobudka o 6, choć ostatnio coraz częściej śpimy nawet do 6:40 ;-) nigdy bym nie pomyślała, że dospanie do 7 rano będzie mnie cieszyć, kiedyś to był dla mnie środek nocy, a wstawanie po 8 do pracy było dla mnie wręcz niemożliwe ;-)

reklama
Salsik Nikuś Aśko Ewka dzięki za rady i opisy tych kolczyków. Może dziś uda mi się namówić na wizytę u kosmetyczki mego męża ;)

Salsik Freiya Ciotka mego męża dla sowich synów używała tego sprzętu przy katarku. Zamiast odkurzacza jednak wolała sama wciągać te glutki. Tzn.. nie lądowały w jej buzi ale ciągnęła aż wyciągnęła ;)

Mła oczywiście filmik bezbłędny. Dziecioooki świetne ale chyba 2ch na raz bym nie ogarnęła. Ledwie przy Ninie się wyrabiam. Co do Imienia. Czytałam gdzieś kiedyś, że chciałaś Albo Nina albo Emilka. Mi od początku Lenka miało być ale spotkałam 4 kumpele z przeszłości z Lenami i Postanowiłam-ma być Nina i tak od 4 miesiąca była Ninka. Oczy Ninka powinna mieć Piwne ale jeszcze jej się mienią i czasami są takie granatowe ;)Oczy wogle ma po ojcu-i te rzęsy. oCZkO.JPGNO i powiem Ci, że Miśka jest na prawdę rozkoszna. Chciałam ją zobaczyć ;)
Hahah a co do dzieci. Ninka też jest bardzo za chłopakami, niestety Witek-chrześniak mego męża -1,5 roku , leje ją jak mokre żyto. Ona o dziwo nie płacze i chyba się przystosowuje...:-D:szok: On jej płaskiego, a ona jakby 1 komunię przyjęła...taka mina ;);-)i uniesienie.

Sosnowiczanka u mnie też norma-mój mąż mówi, że BB to moja rodzina. Jak włączam kompa to pyta czy idę się z rodziną spotkać. Ale co tu się dziwić. Co innego mam robić, dla moich koleżanek Ninka to kosmita, one jeszcze daleko w tyle. Imprezy w głowie, to szukam rozrywki w Waszych ramionach ;):p
Dziś 1 raz po długiej przerwie idziemy na rehabilitację, czuję, że dostaniemy zj.bę-sorry za określenie ale Ninka postępów nie robi motorycznych, no i ten jej kręgosłup-makabra. Ciekawe, czy ryk będzie...

Cześć :)

Ale skrobiecie, nie jestem w stanie wszystkiego nadrobić..:(

Przepraszam, że nie odpiszę każdej, ale ostatnio u nas krucho z czasem. Mikołaj 2 dni temu spadl mi z tapczanu i ma mega siniaka na czółku. Na szczęście skończyło się na strachu i moim placzu, bo dziecko płakało tylko chwilkę, a ja cały czas sobie wyrzucam, ze go nie upilnowalam...:(

Mikołaj też płacze jak widzi, że inne dziecko płacze...

Te prezenty od Waszych teściowych, ciotek itd mnie rozbrajają...Zawsze kieruję się tym, że daję komuś coś co sama chętnie bym dostała i myślę, że ta zasada się sprawdza:)

Mła a Wy planujecie jeszcze siostrzyczkę, albo braciszka dla Emi? Ja mam czasem wyrzuty, że Mikołaj prawdopodobnie zostanie bez rodzeństwa...

Ja jestem zawalona pracą w domu..dlatego tak mało się udzielam. No i oczywiście korzystamy z Mikołajkiem z pogody.

Buziaki dla Wszystkich dzieciaczków, którym nie złożyłam życzen w tym miesiącu!!:*

Malenstwo to Ty robiłaś test? pochwal się ;P

Witam:)

Noc minęła nam niezle, ok 1 Alan troche poplakal wiec wzielam go do nas i spalissmy do 7 godziny:) Teraz poszedl z ciocia na spacer a ja jestem w pracy. Koncze o 13. Musimy isc na zakupy i uzupelnic zapasy sloiczkow. Ostatnio hitem jest u nas krupnik z cieleciną i ryba z warzywami z bobovity. Bardzo Alankowi smakuje:)

Milva to i Bartus dostal super prezent :baffled:

Netka powodzenia na rehabilitacji:)

Hejka:)

My jakos teraz ciagle gdzieś łazimy w odwiedziny, albo po sklepach dlatego przy kompie mnie nie ma.

Dzisiaj była u mnie sąsiadka z córeczką tez z grudnia, fajnie było patrzec na maluchy, chociaż jej mała juz raczkuje z prędkościa błyskawicy i próbuje chodzić a moja kombinuje jak ruszyć z raczkowaniem, bo jak rece ida to nogi zostaja albo na odwrót, no ale nareszcie próbuje, i ostatnio zrobiła sie cwaniaczek z siadaniem ze sie przeturla przesunie, usiądzie i tak przemieszcza sie po całym pokoju, zaczeła tez wstawać, wczoraj niestety zaliczyła upadek i uderzyła sie wstawała przy tampczanie i w pewnym momencie jak juz wstała to nóżki nie wytrzymały i sie przewrócila a mi serce stanelo bo tak sie uderzyła w tył głowki, ryk był ale zaraz zabawa.Kurcze nie zdążyłam do niej doleciec.

Milva-moja w nocy siada i staje na raczkach, to chyba normalne u takich maluchów, a po obudzeniu natychmiast siada i zaglada nam do łóżka czy tez wstaliśmy.
Netka-powodzenia na rehabilitacji-my bylismy juz 2 raz po przerwie i niestety za drugim razem był ryk nieziemski.
Sosnowiczanka, Milva-jak słysze o takich prezentach-brudnych ciuchach itp. to normalnie padam,nigdy
bym czegos takiego nie dała w prezencie-na prezent tylko nowe rzeczy daje, sama czasem kupuje malej cos używanego na allegro-ale zaraz piore nawet jak ubranko przychodzi pachnace- i zawsze sie staram kupowac od ludzi ktorzy pisza ze jest to po ich dzieciach a nie z lumpeksu. Lumpeks-mam tylko jeden do ktorego nieraz chodze ale tam są najczesciej nówki ciuchy znanych marek, czasem służą nam lepiej niz nówki
Podobaja mi sie kolczyki u takich małych dziewczynek, ale boje sie bo mala jak jest senna to ciagnie za uszka, boje sie wiec poczekam chyba jak sama bedzie chciala

Tez powoli mysle o imprezie roczkowej i torcie

Nikuss-doczytałam o szwagrze-normalnie taka bym awanture zrobila ze hej,rozumiem ze nie chcialas zeby jego zona sie dowiedziala jakiego ma męża ale ja bym na osobnosci mu nagadala-nie darowalabym takiego zachowania

Spóżnione życzenia dla solenizantów-duzo buziaków i zdrówka:)

Freyia gratuluję kolejnego zębolka :-)

U nas nocka całkiem dobrze tyle że po 4 pobudka i Maciuś nie chciał już spać w swoim łóżeczku ale wzięłam go do nas i przytuliłam i moment spał prawie do 8 potem szalał w łóżku i o 8.20 wstaliśmy zjeść śniadanko-kaszkę no ale moje dziecko jakieś dzisiaj bez apetytu zjadł niecałe 70 ml kaszki później niecałe pół deserku no i z obiadku ziemniaków z masełkiem 2 łyżeczki i poszedł spać u mnie na rączkach bo nie chce sam jakoś ostatnio usypiać odmieniło mu się że wtula się i usypia.

Wczoraj byłam z koleżanką na spacerku i z jej 5 miesięcznym synkiem wzięłam go na ręce to takie piórko w porównaniu z Maciusiem :-) A jak wzięłam go na ręce to Maciuś tak się zbuntował i rozdarł że musiałam oddać Fifiego koleżance i wziąć swojego kawalera :-)
Dzisiaj coś się chmurzy i się zastanawiam czy w ogóle gdzieś iść czy siedzieć w domu.

Miłego dnia :-)

Hej dziewczyny,

za nami nocka kiepściutka, Lenka ma katar więc płakala co chwilkę bo sie jej źle oddycha. Ja jestem u mamy, więc nawet nie wiedzialam jak iść do lekarza, na szczęscie mamy tutaj znajomą w przychodni więc wszystko załatwiła. Dostała syropki, calcium, wit C, krople do nosa. Podobno taki wirus panuje i masa dzieciątek chora :-( Przy czyszczeniu nosa każdorozaowo awantura, więc mam nadzieje, ze szybko jej to przjedzie!
Lena próbuje przesuwac się na dupce, jesli się tego sprawniej nauczy to zapewne raczkowac nie będzie. Jednak siąść wciąż sama jeszcze nie potrafi ... Nauczyła sie też cmokać głosno, więc jak tylko ktoś do niej cmoknie ona zaraz "odcmokuje" :tak:
Żabcia Lena też nie lubi jak biorę inne dzieci na ręce i też robi awanturę z tego powodu.
Mła - filmik pierwsza klasa!! Moja Lena tańczy dokladnie tak samo, ale tylko wtedy kiedy ona ma na to ochote :-D
Freiya - gratulujemy kolejnego ząbka!

Witam moje dzieci padły wczoraj jedno przed 20 młodsze a starsze buszowało jeszcze godzinkę.
Nocka nijaka oboje marudzili. Jeszcze Melkę obserwowałam bo dziwnie oddychała.
Kacpra całego musiałam przebierać bo się osikał cały. Kupiłam ostatnio w promocji pampersy pomarańczowe SLEEPY PLAY czy jakoś tak i takie z nich dziadostwo, że szok, połaszczyłam sie na 5zł to teraz mam.
Pobudko punkt 6 jakby zegarki zaprogramowane mieli i to oboje. Jestem mega przemęczona.
Od rana w pracy wziełam się za mycie okropnie wielkich okien, umyłam je wewnątrz a z zewnątrz ma umyć szefowej siostra.
Kika klientów było, teraz chwila luzu.

MAXXEL no w końcu dałaś znać co u Was.

A co z MAMĄ O i VIOLET??

NETKA ja tam nie umiałabym gościom wytykać co mają kupować moim dzieciom, inaczej jak ktoś zapyta, jak kiedyś chrzestny Amelki na urodzinki drugie pytał jaki mała nosi rozmiar i czy wolę kurtkę czy płaszczyk dla niej, ale tak inaczej to nie nawet jak inni mają taki tupet tak robić to ja bym nie potrafiła.
Co do kolczyków, ja mam chłopca ale starszej przebijałam jak miała nie całe 5 miesięcy i uważam, że to była rewelacyjna decyzja, a jak szybko i bez problemów się zagoiły.
He he jak napisałaś jak mały kuzyn leje Ninkę a ta przyjmuje to z pokorą to jakbym widziała swojego Kacpra, tyle, że u nas jest tak, że Amelka absolutnie nie leje Kacpra ale tak mu okazuje czułości, że aż jak ja na to patrzę to mnie szyja boli, mało mu tej głowy z tej miłości nie urwie a ten z pokorą i uśmiechem na buzi przyjmuje nawet najmocniejsze tulenia z radością.

TOFIKA aaa rozumię.

SOSNOWICZANKA czy ta Twoja ciocteczka to jakaś obłąkana z tymi prezentami.:-D
Świetnie, że zakupy udane.
O proszę siwe włoski u Kacperka DSC01030.jpgDSC01034.jpgDSC01040.jpg, nie wiem czy widać ale ciężko było wyłapać te siwe pasemko przy ruchliwej główce Kacperka.

MŁA mój Kacperek od dawna reaguje na płacz Amelki, wystarczy, że ona zacznie płakać a on jej wtóruje.

FREYIA kciuki za koleżankę.
Gratulację dla Emilki.

VENUS tulę, dobrze, że Mikiemu nic się nie stało.

AGA malutka nie ma guza po uderzeniu w główke??

reklama
Dorotar nawet widac, ale to takie pasemko jakby ma??? Jak wkleilas zdjecie to mi sie przypomnialo, widzialam u mlodego chlopaka cos takiego, mogl mies jakies 6 moze 7 lat. Doslownie jakby jedno pasemko:)
Te pieluchy pomaranczowe pampers tez raz kupilam. Okropne byly.

Aneta Zdrowka dla Lenki, oby katar szybko minął.

Do góry