reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2011

Witam
Dziewczyny oglądałam Wasze fotki i czytałam dyskusje na temat skazy/alergi/potowek i zauważyłam ze podobne miał moj Aleksy w szpitalu a właściwie pojawily sie w 3dobie życia i po wyjściu do domu zupełnie zeszły!lekarka mówiła ze to od szpitalnej pościeli,ciuszkow i pieluch tetrowych,które uzywalam do wycierania buzi. Stwierdziła ze szpital jest biedny i pierze wszystko w tanich proszkach,które mogą uczulac. W domu wszystko się wygoilo i nie pojawiły się nowe! Więc u niektórych dzieci nie mających skazy ale takie krostki na buzi może to być kwestia proszku/płynu? W końcu nasze dzieci cały dzień leżą i buzka raz z jednej,raz z drugiej str ociera się o poduszkę czy o kocyk i wrażliwa cera może tak reagować!

Wszystkim chorym dzieciaczkom dużo zdrowia!!!

reklama
dorotar- ja bym odpuściła te bańki skoro jest jeszcze ślad po tamtych, no i szkoda małej ale dobrze że już lepiej
Frayia- ostatnio teściowa mi mówiła że u nich na mszy było dobre kazanie i ksiądz miał podobne zdanie
Agapa- na razie Miki ospy nie złapał ? może sie uda że go ominie !

Dla mnie na razie los łaskawy, bo Kasia nie ma kolek ani innych problemów brzuszkowo/kupkowych i nocki całe przesypia. Ze starszą miałam podobnie. Obym nie zapeszyła...
Kochana, właśnie ospy nie złapał i już teraz nie złapie bo powinien najpóźniej złapać 3 tyg. temu:-D Widocznie moje przeciwciała go ochroniły

zabciu na moje tez skaza,ale to tylko zdjecie wiec moze sie nam wydawac...
asko przede mna tez ten spacer:):) z jednym za raczke a z drugim w wozku:) ale super ze juz po..no i kamilek ładnie szedl:) swietnie.. my juz nie mamy na szczescie pepuszka od paru dni,ale bylismy u chirurga bo bardzo smierdzial...a wczesniej polozna skalelem go obciela zeby byl dostep powietrza...
teraz jest juz ładny..

a u nas Mala spi:) Patryk do jutra u dziadkow od srody:)
takze jutro do Tesciow po odbior Syna i dzien babci a w niedziele do moich na babcie i dziadka:)

milego weekendu...

Dziewczyny jecie wszystko??Tzn nabial,sery zolte keczup pomidory??;/
Dajcie jakis przyklad z jednego dnia co do menu:)
Ja nie jem wszystkiego. Tzn. omijam takie rzeczy jak groch, fasola, kapusta, pomidory, ogórki, musztarda, kechup, bardzo tłuste. Ale dziś zżarłam trochę chałwy, jadłam ciasto takie z kremem i inne też, wczoraj 1 pączka:crazy:

Nastazja jeśli dostaliście tzw, maść pośladkową, to nie ma nic lepszego:) u nas kosztuje wielka tuba chyba 10 zl w aptece, ja ją używam na bieżąco, bo mozna ja stosować na co dzień:)

hej!

my od wczoraj na bebilon pepti, strasznie mi smutno że alergia się potwierdziła i koniec z cycem;/ tym bardziej że żyje praktycznie samym chlebem a i to nie oszczędziło małego...na razie zostawiliśmy cyca na noc ale chyba zrezygnujemy bo mały po moim pokarmie strasznie ulewa i robi kwaśne śmierdzące kupy...chciałam karmić chociaż te pół roku a tu duuuupa-strasznie mi z tym ciężko jeszcze jak widzę jak z ochotą ciągnie tą butle to już całkiem cisną mi się łzy do oczu;( normalnie czuje się gorszą matką:(

xxasienkaxx2 chyba lepiej żeby Mały jadł z butelki, niż ma mu szkodzić. Ale jak nie można karmić piersią mimo chęci to jest to przykre (przeżywam to samo, ale nawet nie mam szans na jakiekolwiek dokarmianie).

Mam takie pytanie... Skąd mam wiedzieć, że pampersy są za małe? Mój syn ma ponad 3 tygodnie i nadal zakładam mu Happy 1. Wydaje mi się, że są jeszcze dobre ale Wy piszecie, że już na dwójkach jesteście, to się zaczęłam zastanawiać czy nie są te jedynki na niego jednak za małe...

Co do diet, to ja także nie jem wszystkiego. Dopiero dziś np. włączyłam w menu warzywa na patelnie i to na oliwie z oliwek i zjadłam pączka z pieca. Od początku omijam szerokim łukiem kapustę, groch, kalafior, intensywne przyprawy, tłuste, smażone, słodkie z czekoladą (bo np wafelka typu "familijne" zjem jednego czasem), rzeczy z konserwantami, mleko, mimo, że skazy chyba nie mamy (odpukać) to piję tylko do kawy rano.
Moje przykładowe menu :)
1. kanapki z szynką drobiową, albo serem żółtym + kawa z mlekiem,
2. marchewka (taka surowa, tylko obrana), coś ciepłego do picia np. kompot z jabłek
3. zupka jarzynowa z minimalną ilością przypraw albo rosołek,
4. pierś pieczona/duszona w warzywku + ziemniaczki z wody
5. bułki razowe z serkiem typu Almette albo tylko z masłem.
I piję dużo wody niegazowanej pomiędzy:)

A mam do Was pytanie, z surówek i dodatków do obiadu, to co nam można, co jecie, bo ja nie mam pomysłu, boję się cokolwiek wprowadzać...

Asko_, przepraszam. Umknęlo mi Twoje pytanie. Jednak wątek tematyczny byłby lepszy ;)
Znalazłam coś takiego:
"urlop ojcowski nie tylko dla ojca - pracownika
Ojciec dziecka wnioskuje o urlop jeśli faktycznie ma zamiar w tym czasie sprawować opiekę nad dzieckiem. Przysługuje on nie tylko pracownikowi korzystającemu z takiego urlopu na podstawie kodeksu pracy. O taki zasiłek mogą wnioskować wszyscy ojcowie podlegający ubezpieczeniu chorobowemu również z innych tytułów niż praca. Uprawnione są osoby podlegające ubezpieczeniu chorobowemu, zarówno obowiązkowemu (pracownicy), jaki i na zasadzie dobrowolności ( np. osoby zatrudnione na umowę zlecenia, osoby prowadzące działalność pozarolniczą) - ustawa zasiłkowa ( art. 29 ust.1,5,5a). Świadczenie takie należne jest każdemu sprawującemu opiekę nad dzieckiem, objętego ubezpieczeniem chorobowym:
  • pracownikowi,
  • członkowi rolniczej spółdzielni produkcyjnej i spółdzielni kółek rolniczych,
  • osobom wykonującym pracę nakładczą,
  • zleceniobiorcy lub wykonującemu inną umowę o świadczenie usług, do której zgodnie z kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zleceń oraz osobom z nimi współpracującym,
  • osobom prowadzącym działalność gospodarczą oraz osobom z nimi współpracującym,
  • wykonującemu odpłatną pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,
  • odbywającemu służbę zastępczą,
  • duchownemu. "
Swoją drogą bardzo podoba mi się fakt, że duchownemu też przysługuje urlop ojcowski. Koniec z mydleniem oczu! ;p

Ostatnia edycja:
Ja jem prawie wszystko, właściwie to mogłabym skopiować post Koty na temat jedzenia ;) pomidory, miód, owoce, sery - wszystko u nas przechodzi. Dziś spróbowałam czekolady - zobaczymy jak będzie.

Pieluszki uznaję za za małe jak się ciaśniej zapinaja i Emilce zdarza się przesikac. Teraz mam 2 ale paczka się kończy i kupie 3.

Byłyśmy dziś na usg bioder i na szczęście wszystko ok :)

mła dzieki kochana, haha no dobre z tymi duchownymi;p;p
swoja droga wnioskuję ze mimo dzialalnosci przysluguje mu ten urlop.. tylko cholera czy wowczas nie placi sie za ten czas skladki.. tak jak podczas l4, musze przedzwonic chyba do zusu.
dagne jesli chodzi o dodatki pytalam polozna o warzywa, odradzila wzdymajace, ale mozna buraczki, marchew na gesto, mizerię, sałatkę- zielona sałata, pomidorki, ogorki zielone, papryka np. z jogurtem naturalnym powiedziala mi tez ze mozna fasolkę szparagowa a jesli chodzi o kalafior.. to najpierw zaczac od brokułów bo sa mniej wzdymajace.
nbr pamprsy oryginalne maja na srodku na pasku obrazek i te rzepki powinny siegac do obrazeczka lyb zachodzic na nie jesli dzidzia jest mala,nie wiem jak jest z happy a poza tym jak sa male to bobasy je przesikuja lub gora kupka ucieka czasem, nie sugeruj sie tym ze ktos juz uzywa wiekszych, kazde dziecko ma ciut inna budowe to raz a dwa rozne pampki roznie wychodza na takiej malej dupce:) moja Karolina nie ma jeszcze 3 tyg. i nadale uzywamy 1 i jutro tez jeszcze kupie 1 bo wieksze ktore mam jeszcze za duze i przecieka nam bokiem:)

reklama
hej witam sie wieczorkiem:)
piekę ciasto na jutro- nie zdążyłam wydrukować zdjęć więc babcia i dziadkowie dostaną murzynki ;p takie drobne, ale powinni się ucieszyć :) Co do skazy to wiem, że może być tylko na buziaku, baqrdziej chodziło mi o allergie na sierść...chociaż macie racje, że może być różnie. W każdym razie trzymam kciuki, żeby to nie było to! :)

dziewczyny rautjcie! co można brać na katar jak sie karmi piersią :( afriny i inne takie odpadają :(

a urlop ojcowski dla duchownych rozwalił mnei totalnie xD

Do góry