reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDZIEŃ 2005

Magi napisz co to za szczepionka, jak sie nazywa, na co to jest i ile kosztuje, czy Twoja Oliwcia dostala ja przy tym powtórnym szczepieniu na zółtaczke?

Ziemzia ja tez mam ta chuste ale przymierzalysmy sie do niej pare dni temu i mi sie wydaje ze ida jest jeszcze do niej za mala, jakos mi tak wpadla gleboko, wlasnie dlatego mamy tez problem z tymi spacerami bo nie bardzo wiem w co mialabym mala zapakowac, o wozku moge zapomniec przy tym sniegu, u nas nawet autem terenowym jest problem przejechac a co dopiero wozkiem ???

reklama
Pamciu, Natalko oczywiście macie rację z tym spacerkiem, ale mnie tak ktoś musi czasem "opieprzyć" żebym coś zmieniła  ;D tak więc dziś Kamilek był na balkonie przez ponad 15 minut, a jutro zabieram go na pierwszy z prawdziwego zdarzenia spacer :) Mam jeszcze tylko pytanko apropo ubioru, czy przy takiej temperaturze - 2 stopnie powiedzmy wystarczy jeden długi rękawek ( np.body z krótkim i pajac z długim ) i na to od razu kombinezon + kocyk w wózku ( wózek ma oczywiście jeszcze pokrowiec ) ???

No to nie będę oryginalna i też napisze- szeroko okna pootwierać a potem wio w pole!!!Karolek też miał gluty, jednak sie odważyłam i jest super, mały mistrzu uwielbia świeże powietrze!!!Już nawet dwa razy zaliczyliśmy wypad na zakupy do marketu i fryzjera!!!ćudownie sie spisał, spał cały czas! ;D

Pamcia oczywiście jak tylko mój pan zarząda jedzonka cycuś od razu jest - nie mam zamiaru go dokarmiać, wiem ze mój pokarm jest dla niego najlepszy, mam wrażenie ze juz jest lepiej i powoli sie te przerwy wydłużają, a ja nauczyłam sie relaksować podczas karmienia - książeczka w reeke i nadrabiam zaległości w czytaniu np. więc wcale mi to co godzinne karmienie nie przeszkadza - mam czas na odpoczynek i relaks!!!! ;D ;D ;D

Faktycznie, nie wiem czemu dzieci tak mają, ale księciunio też uwielbia jak sie go po pupci klepie.
No to spadam do kuchni kończyć sledziki (z rodzynkami - pyysznooości)

Gochna normalnie psiknelam i juz :) Malej to wcale nie rozdraznilo. Zreszta od 2 tygodni psikalam jej do noska inne kropelki, tez nie protestowala. Nie szczyp sie tylko kiedy bedzie spokojna to normalnie wloz do dziurki i psiknij :)

Natalko
nic takiego specjalnego Pati nie pisala, heh, tylko ja pisalam ze uspokajam Mala klepiac ja po pleckach, a Pati dodala ze klepie Malego po pupie i tez sie uspokaja :) wiec zastosowalam klepanie po pampersiku i uspokaja ja szybciej niz po pleckach ;) Niby taka prosta rzecz a ja sie od pati musialam dowiedziec hehehehe. :p

Gochna, szczepionka nazywa sie jakos tak: infoennix, jest to szczepionka skojarzona 6 w 1 przeciwko: tezcowi, krztuscowi, polio, blonnicy, hib, no i wlasnie rzecz w tym ze tez wzw czyli zoltaczka. bardziej popularne sa te 5 w 1, ale i tak wtedy trzeba kloc drugi raz na wzw, to bez sensu calkiem. u nas ta 6 w 1 kosztuje 220 zl, normalnie dostalam recepte i zamawialam w aptece. okazuje sie ze rzadko stosuje sie te szczepionki, ale ja sie ludziom nie dziwie, pewnie nie kazdy a raczej malo kto ma kase...moze w wiekszych mistach tak nie jest, ale w Pile to widac niestety :(

A slyszalyscie cos o szczepieniu przeciwko pneumokokom??? Wlasnie moja kolezanka co tez ma dzidzie mi takie info podsuwa...to juz w ogole kasa niemozliwa jest, bo to jakos ze 3 serie sie stosuje ale koszt ok 1 tysiaca w sumie....no chyba sobie jednek nie pozwole na to, w ogole takie magiczne slowo pneumokoki pierwszy raz slyszalam cos takiego, no niby jest to dziadostwo, mialam linka to bym Wam dala ale oczywiscie gdzies mi go wcielo.

Wiolus widac takie listopadowo-grudniowe diabełki nam wyszły ;D ;D ;D
Chciałam jeszcze oficjalnie dołączyć do grona podziwiających Wande, prze kobitka.

Aha, Ziemzia - zgadzam sie z Tobą. Takie wypieszczone maleństwa lepiej sie rozwijają, są spokojniejsze i podobno w przyszłości bardziej samodzielne(najnowsze opinie lekarzy ;D ::)) no!!!

Ziemziu (ale ja dzisiaj szaleje na necie i to po szczepieniu!!!!taka cisza w domu a sadzilam ze bedzie dym jakich malo!!!! ;D ;D ;D), moze sproboj z kladzeniem na brzuszku tak jak ja dzis z Oliwcia?? i po pupce ja??
Chcialam jeszcze w kwestii chrztu, ze my planujemy na luty....wczesniej za zimno, a na dodatek w lutym bedzie moj bratanek, to bedzie mial radoche ze u Oliwci na chrzcie byl :) tak mysle, hehe.
A na wiosne to mi znow za pozno...

dobra spadam hehe

Wanda my też będziemy Kacperka na wiosnę chrzcić i to pewnie na święta, po pierwsze dlatego że bedzie już cieplej a po drugie dlatego, że dziadki przyjadą na święta. :)
Oczywiście i ja trzymam kciuki za ten egzamin!!! :) Powodzenia.

Didi dobrze, że Albercik już zdrowszy :)

Pamciaw my byliśmy dzisiaj 10 min na dworku, jutro kolejne 10 minutek a w niedzielę na krótki spacerek już śmigamy :)

Zdenka jak Tobie wychodzi jednoczesne karmienie Małego cycem i czytanie książki ??? Ja to muszę jedną rękę trzymać pod główką Kacperka a drugą przytrzymywać cyca, żeby mu noska nie zatykał....ale może jest tak bo mam za duże cycuchy  ::) i jak jest nabrzmiały to cały w buźkę mu wchodzi  :p

Dziewczynki zacytuje Wam tekst apropo noszenia dzieci na ręku, który wyczytałam w gazecie "Twój maluszek":

"Nie można rozpieścić dziecka czułością! Reagując na płacz maleństwa, pokazujesz, że może na Ciebie liczyć. Nabiera w ten sposób ufności do otaczajacego świata. Dzieci noszone na rękach, przytulane i głaskane lepiej sie rozwijają, są spokojniejsze, a w przyszłości nawet bardziej samodzielne. Jesli chcesz tego wszystkiego dla swego maleństwa, nie szczędź mu pieszczot i troskliwej uwagi."

Tak więc Mamusie bądźmy czułe dla naszych Maluszków! :) ale nie przesadzając z kolei w drugą strone.

reklama
;D ;D ;D Paula bo ja taka -prze- jestem ;)
Po prostu leze sobie na łóżeczku i wolną rączke posiadam, trzeba sie dobrze usadowić - wtedy nie zatykam cycuszkiem noska- no i niechcący wyszła mi wypowiedź w stylu reklamy Heya - a swoją drogą to wszystko przez Karolka, on nawet kupy robi takie ze papmpers jest - pełnusi po brzeże

Do góry