reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

GRUDZIEŃ 2005

reklama
no i oczywiscie oplatek - jak moglam zapomniec, no i wolne miejsce przy stole tez zawsze jest :)

Pamcia - no jedynie ta zywa choinka uratowalaby nas na kilka dni ;D ;D ;D Bo ja to jestem taka, ze wszystko zazwyczaj musze miec dokladnie poukladane i najlepiej wszystko wymetrycznie - zawsze sie ze mnie smieja w Swieto Zmarlych jak znicze ukladam - zawsze musi byc symetrycznie... no i pasowaloby zebym lubila taka choinke o jakiej ty piszesz, ale niestety...tutaj mam wyjatek... musi byc wielokolorowa i zupelnie niesymetryczna :) Poza tym mam zbyt duzo bardzo starych bombek, ktore sporo dla mnie znacza...no i jak tu ich nie powiesic... a poza tym ja mam bzika na punkcie niebieskiego - uwielbiam niebieskie bombki i niebieskie swiatelka choinkowe... no ale i tak mam zupelnie roznorodne - z tym ze najbardziej podobaja mi sie wlasnie te niebieskie ;D

Patyrcja - groch z kapusta to poludniowa Polska zdaje sie :) Na polnocy chyba malo kto zna w ogole taka potrawe...wiem ze jest na wielu stolach, ale tutaj na pomorzu i kujawach sie nie spotkalam :)

aaa...Pamcia - no mielone na Swieta... no to tak wlasnie jak moj szwagier - filety na Swieta - dla mnie to dokladnie to samo :) Pogon koniecznie zeby nie bylo :) hehe

Ja ryby lubie ale karpia nie.....I widze ze wiele osob nie lubi (moja mama uwielbia) wiec czemu taka tradycja. A rybka po grecku.....mmmmmmmm.........mniam......ale u mnie jej nie ma! a uwielbiam....

Wanda ja mam obsesje symetrii. Tomek tez. To chyba cecha umyslow scislych...:) No jak mozna niesymetrycznie znicze postawic???? ;) A jak my zawsze wywazamy wieszanie bombek.....on by sie usmial!

Groch z kapusta wydaje mi sie byl u mojej prababci w Poznaniu tez. No i u tesciow (sa oryginalnie z Lodzi) tez jest.

No mielone to sa ich pobozne zyczenia....nigdy jeszcze nie bylo i nie bedzie jakem Pamcia!!!! :) Hanba by byla. Ale zawsze siadamy przed swietami i menu ustalamy (bez sensu bo i tak zawsze to samo wychodzi ;) ) no i chlopcy wtedy zawsze postuluja zeby mielocyty byly....niedoczekanie ich!

Czesc dziewczynki :)

Najpierw gratulacje dla aOli masz swoje szczescie wreszcie na świecie :)

Wiecie co czuje sie potwornie spałam dzis zaledwie kilkanascie minut i nie daje rady podpieram sie juz nosem ciagle tylko wyje w nocy skurcze przepowiadajace sie potwornie bolesne i tyle nic wiecej sie nie dzieje mojego znow w domu nie ma wstaje zjada sniadanie z obiadem i leci do pracy zadowolony a jak wraca to patrzy tylko gdzie siasc i zasnac przestalam chyba juz wierzyc ze ten koszmar sie skonczy bo to naprawde staje sie koszmarem nawet moj wczoraj stwierdzil ze teraz moge stwierdzic ze chodzilam w ciazy bo dwie poprzednie to byl pikus normalnie zalamka jakas deprecha czy co mnie dopadlo

Co do świat to zawsze sa tradycyjne pelne oczekiwania i magii koniecznie 12 potraw i puste nakrycie od smierci Taty zawsze stoi obok jego zdjecie
Oprocz tego ze do wieczerzy wszyscy w domu poszcza oprocz oczywiscie niemowlaków i osob starszych typu prababcie moj wiki juz w ubieglym roku poscił nawet ....

Na kolacje wigilijna podajemy ;
1.barszcz z uszkami (koniecznie lepione samodzielnie)
2.pierogi z kapusta i grzybami (w nich zawsze jest ukryty grosik na pomyslnosc )
3.kompot z owocow suszonych (smakuje tylko w tą noc)
4.ryba po grecku
5.ziemniaki z olejem
6.ryba smazona
7.śledz w smietanie ,majonezie ,z pieczarkami ,ze śliwkami marynowanymi
8.kluski z makiem i bakaliami
9.racuchy smazone na oleju
10.łosoś w sosie musztardowym do ziemniaków na ciepło
11.kapusta z grzybami
12.kutia -ale my ja robimy ze specjanej pszenicy z miodem i bakaliami
Oczywiscie sianko pod bialym obrusem i bezwzgledu na to jak mocno sie kłocimy przez caly rok to w wigilie wszystkie zwady i waśnie zostawiamy za drzwiami potem wszyscy na pasterke po powrocie zwijamy posne potrawy i zajadamy sie wedlinami i salatkami :) Oj jak mi bedzie brakowalo domowych świat o ile mala oczywiscie zaprze sie i nie bedzie chciala sie urodzic

No a moj Pawel to zupelnie niesymetryczny jest :) Malo tego, ja to nawet w lozku musze byc odpowiednio ulozona - nie tylko w czasie snu ;D ;D ;D hehehehe Pawel tego nie rozumie - ale jezeli chozi o liczenie, to ja jakos mam dwie lewe, a Pawel w pamieci wszystko wyliczy - wiec nie wiem do konca jak to jest z tymi umyslami... On poprostu widzi liczby... ja tabliczke mnozenia znam na pamiec, a Pawel widzi jak liczy i idzie mu to strasznie szybko !!

Ja karpia uwielbiam - ale tylko tego z przepisu mojego dziadka :D a tak to wole pstragi.... najdelikatniejsze mieso rybie jak dla mnie :) mniam mniam... ale zesmy sie swiatecznie rozmarzyly...gorzej jak nam postawia te potrawy na stole a my nic... tylko jakis kompocik heheheh :)

A z tym grochem z kapusta to juz w takim badz razie nie wiem jak jest... ale chyba sa regiony w ktorych jedno sie je a drugiego nie...no nie ???

Ale z tymi mielonymi to już taka tradycja u Ciebie Pamcia chyba też że oni chcą a tu nie ma  :D
No ja zapomniałam też o opłatku to podstawa zawsze się nim dzielimy przed posiłkiem a jak komuś zostanie kawałeczek opłatka to daje się go pod talerz i myśli o zyczeniu a jak się przyklei to życzenie ma się spełnić  :)
Tak fajnie świątecznie sięu Nas zrobiło  ::) a ja sobie tak myślę jak mój Adaś zniesie Wigilię bez swoich rodziców  ::) ja się tam cieszę  ;D ale on chyba nie bardzo  ::) bo ja wciąż mam nadzieję że oni jednak do nas nie przyjadą zresztą ja Wigilii nie robię

Ja też nie lubię karpika :) zawsze na Wigilę mamuska smaży inne fileciki :)
Ale za to uwielbiam zupę rybną... mniam :)

Dziewczyny za rok to pewnie będziemy z naszymi pociechami ubierać choiinki :)

U mnie nic... zero skurczy żadnych szans na poród dzisiaj :)
A uwierzcie, że robiłam chyba wszystko żeby się zaczęło :)

reklama
Pamcia my też jesteśmy oboje symetryczni  ;D

Ja uwieliam wigilię i u nas zawsze musi być ktoś przebrany za Św. Mikołaja. :) Tak się rozmarzyłam, a te wszystkie dania mniam mniam :)

Paaricia U Ciebie to pewnie będzie ciężko niktóre składniki dostać. Moja koleżaka była w Australii i chciala upiec ciasto, ale nie mogła dostać chyba odpowiedniego masła. Już nie pamiętam, ale to chyba o masło chodziło. Ale pewnie Twoja Mama coś wymyśli :)

Kobiety :) ! te czopki to nie są glicerynowe tylko glicerolowe, w aptece się dowiedziałam, że to coś zupełnie innego :) Te moje nazywają się "Suppositoria Glycerini" i jest ich 10 w opakowaniu, a aplikuje się 1 lub 2.

Do góry