reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDZIEŃ 2005

Asia jeśli cc jest na życzenie to na 100 % trzeba zapłącic i to chyba nie tak mało :(  Ja mam skierowanie w związku ze wskazaniem, więc teoretycznie nic nie płacę, ale wszyscy mi radza , żeby coś dać "w łapę" bo różnie "potrafią" zrobić cesarkę  :( Wkurza mnie to, ale człowiek zaczyna myśleć, żeby faktycznie wszystko ładnie zrobili no i chyba coś tam będziemy musieli dać :( Ale osobiście zgadzam się z Natalią - jeśli nie ma wyraźnych wskazań, to jak najbardziej trzeba rodzić siłami natury :) Sama jakoś bardziej boję się tej cesarki niż normalnego porodu, na który nastawiałąm się przez całą ciążę :(

reklama
Nathalie ja mam duza wade wzroku( prawie 4 na kazde oczko plus cylindry po 2,5) i kilka lat temu przechodzilam operacje na wzrok (tzn naciagali mi zylki i skracali w oczku ). Ale zaden lekarz okulista nie chce wystawic takiego skierowania, gdyz co do wzroku to oni maja rozporzadzenie od ilu moga dawac skierowanie. Ale zaden nie powiedzial ze nie ma przeciwskazan. Nawet jedna pani doktor powiedziala ze ona by zaplacila za cc. Ja tez wolala bym rodzic naturalnie, ale tego nikt nie wie czy nie strace wzroku , po takim ciezkim wysilku(moja mama rodzila nas piatke i kazde naturalnie , mysle ze gdyby nie oczka to bym sie nie pchala w cesarke)

Bartyś tez slyszalam ze taka cesarka to od 600 nawet do 1000 zl kosztuje. Ale bede chociaz pewna ze nic mi sie z oczkami nie stanie. Co do Ciebie to mysle, warto bylo by sie dowiedziec jak tam robia te cesarki. Bo tam gdzie ja jestem to ponad 80% wlasnie przez cesarke rodzi i nie ma zadnych problemow. A co do lapowki to przy naturalnym porodzie tez daja, bo to wiadomo na jaka polozna sie trafi .Lapowki sa wszedzie :)

Asia - no jak mnie wkurza taki bezsens !!!! Przeciez to dla Ciebie moze byc bardzo niebezpieczne i powinnas dostac takie zaswiadczenie od okulisty ze masz spora wade na kazdym oku !!! No ale sie wkurzylam no... bo po cholere masz placic, skoro masz wskazania zdrowotne zeby przez cesarke rodzic !!!

Nio widzisz Wanda tak juz jest z tym naszym powalonym rzadem. Najbardziej wkurzyla mnie wiadomosc ze , maja refundowac tym kobietom co nie moga miec dzieci te badania 10tys , a mi zaluja 1tys na cesarke. Takie jest juz cholerne zycie.....

Asia no to faktycznie dziwne, że nie chcą Ci wystawić skierowania ??? Może spróbuj pójśc jeszcze do jakiegos innego okulisty ? A ile kosztuje cc w tej prywatnej klinice, w której chcesz rodzić ? Bo ja się obawiam, że nawet więcej niż 1000 zł :(
Co do cc w tym szpitalu gdzie będe je mieć, to czytałam na innym forum dosyć pozytywne opinie, tzn nikt nie krytykował, dziewczyny były zadowolone :) więc mam nadzieję, z edobrze pójdzie ...

Aha, już sobie znalazłam BPD to szerokość główki od skroni do skroni. Tylko teraz się zastanawiam, jak to jest, że na ostatnim Usg szerokośc główki wyszła jak na skończony 40 tydzień, a obwód główki jak na 37 tydzień dopiero ???

ech...nic nie mow... mamy kaczke w godle to tak teraz bedzie - 5 lat kaczych rzadow...
a wlasnie sie dowiedzialam, ze we Francji przez 3 lata od urodzenia dziecka rzad placi kobietom normalna pensje... no i zaczelo sie rodzic wiecej dzieci... U nas tez powinni tak zrobic, ze wyplacaja normalne ozusowane pensje... przynajmniej kobiety ktore maja dzieci tez moglyby sobie odkladac na emerytury - bo w naszym kraju to jest niemozliwe... Bo dlaczego moje dzieci maja pracowac na emeryture jakiejsc starej panny, ktora sobie pnie sie po szczeblu kariery i okdlada sobie na emeryturke (nie to zebym miala cos przeciwko takim kobietom, niech im bedzie jak najlepiej), ale dlaczego moje dzieci maja tyrac pozniej na jej wysoka emeryture a nie na moja - w koncu to ja dzieci wychowuje, poswiecam sie i w ogole, i to mi sie nie odklada na emeryture jak np dziecko jest chore, albo jakbym chciala byc na wychowawczym !!!! No bez sensu no !!!! Ale sie wkurzylam...  Przeciez wychowanie dziecka to tez ciezka praca !!!

No ale wlasnie mi sie humorek poprawil, bo zobaczylam na swoim koncie wyplate przelana przez ZUS - jestem w szoku... normalnie tak terminowo jak pracodawca mi wyplacili :)

o rany, laski, wlasnie sobie siedze na allegro...Chcialam kupic moze jakas sukienusie dla malej ksiezniczki, patrze, a tu sie zrobila straszliwa moda na wyprzedaz wszystkich ubranek - w zestawach !!! no jestem w szoku no... nie moge znalezc zadnej pojedynczej sukienki, bo wszystko jest w zestawach np od 0 do 12 miesiecy itp... ale jakie ladniutkie ciuszki :)
A swoja droga to fajny sposob na zrobienie czegos z ciuszkami za rok :)

reklama
Cześć dziewczynki!
Wsatałam godzinkę temu...bo wczoraj po tym telefonie mojego Pawła nie mogłam zasnąć :( .... i dopiero co żem przebrnęła przez Wasze posty, tyle żeście naskrobały :) uffff ;)

Ciesze się bardzo, ze mamy już grudzień, zawsze to lepiej brzmi niz listopad :) no i to wkońcu nasz miesiąc !!!  :laugh:

Natalio no to super, że tak dobrze radzisz sobie z Ingusią, że już Mała przyzwyczaiła się do cyca i super, że przespała całą noc w łożeczku  :laugh: :laugh: :laugh:
A mój Kacper własnie wierci mi dziury w brzuchu hihihi  :D :D

Didi ale Ci zazdroszcze, juz niedługo przytulisz się do swojego Pana  :laugh: Cieszę się razem z Tobą! I zapomnij dzis o kompie tylko naciesz się swoim ukochanym, przeciez tak długo się nie widzieliście. My to rozumiemy :)
A ja czekam na wieści od mojego Miśka kiedy wróci :(

Wanda podziwiam Cie za Twoje poczucie humoru mimo bólów, ja to już bym pewnie chodziła i się zamartwiała.

Dziewczyny mi też się wydaje, że pod koniec ciąży to trzeba częściej chodzic na kontrole, czytałam nawet gdzieś że powinno się chodzić co tydzień. Ja chodze mniej więcej co 2 tygodnie a jak w między czasie mam jakies badania to co tydzień. Dzisiaj ide niech zrobią mi KTG i ciekawe co moja lekarz powie jak jej pokaże wynik usg, bo przecież twierdziła, że nie ma potrzeby robić więcej usg!!!

Beatko trzymaj się Słonko, napewno wszystko będzie dobrze, wiem, ze nie możesz się doczekać, ale przeciez w każdej chwili może się wszystko zmienić i tak jak któraś z dziewczyn pisała możesz w ciągu 2-3 godzin być po wszystkim. Moja mama mnie urodziła w ciągu 2,5 godziny a tez byłam jej pierwszym dzieckiem. Bedzie dobrze!!! :)

Agnes dobrze, że lepiej się czujesz :) Tylko nie wychodź teraz z domu, żeby do końca się wykurować, bo z pogoda teraz nie ma żartów!

Bartyś no to juz rozumiem co z tym cc, dzięki za wjaśnienie :) i życzę Ci powodzenia! Ja właściwie tak jak Ty byłam nastawiona przez całą ciąże, że bede rodziła naturalnie, a tu sie okazuje że byc może czeka mnie cc. Teraz to ja już mam naprawde mieszane mysli jak lepiej rodzić!

Pamciaw a Ty też będziesz miała cc ??? gdzieś coś czytałam, ale się już pogubiłam  ::) :-[

Wanda ja tez jestem w szoku że we Francji tak o kobiety dbają!!!!!!!!!! :o u nas nigdy tak dobrze nie będzie! :(

Bartyś na usg to różniste terminy wychodzą i nie trzeba się tym sugerować, mi np. ostatnio wymiar główki wyszedł na 37 tydz i 5 dni a wymiar nóżki na 34 tydzień, ale lekarz powiedział, ze to nic nie znaczy.

Asiak współczuje Ci kobietko tej wady wzroku ale tez uważam że powinnaś dostac skierowanie, moze powinnaś bardziej sie dowiedzieć gdzie takie skierowanie możesz dostać, a moze idź prywatnie gdzies do okulisty i go zapytaj.

No dobra teraz ide sie ubrać, bo jeszcze w szlafroku siedze :)

Do góry