reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDZIEŃ 2005

Pati...wiesz ze nie wiem..wydaje mi sie ze jakies minimalne czesci przenikaja do mleka..

a Al teraz spi i nie wiem czy jest niewyrazny..ale dotykalam mu glowke i ma chlodna..:)..mam nadzieje ze mu minie..:)

reklama
Witam

Cały dzień jestem przy małym bo od tygodnia wogóle nie śpi w ciągu dnia , ale za tonocka od 19.30 do7 bez przerwy ;D

Didi jakbys zauważyła ze temperatura jwst wyzsza to wkłada się czopki dla dzieci przeciwgorączkowe , mój mały po szczepieniu to cały dzień spał :D

MamaC basen dla dzieci od 4 miesiaca z ozonowaną wodą jest w Fordonie wiec masz rzut beretem ;D

Natalia mój mały ma zaciśniete piastki jak je ale tak w zabawie i jak leży na leżaczku to często ma otwarte

Zdjecia dzieciaczków przesłodkie ;D :D :laugh:

Natalia Idunia tez ma zacisniete piąstki jak je i czasem jak spi ale przez większość czasu to chyba nie, bede musiała zwrócic na to wieksza uwage

Gochna na to wyginanie się i prężenie zwróciła mi uwagę pediatra ja nie zauważyłam tego a raczej myslałam, że to jest normalne, nie widziałam w tym nic niepokojacego. Pediatra dała nam skierowanie do neurologa i neurolog powiedziała to samo a potem rehabilitantka to potwierdziła. Czyli wychodzi na to, że nie powinno tak być. Niestety ale nie wiem czym to grozi ale napewno ma to jakiś wpływ przy dalszym rozwoju. Dlatego zaczeliśmy ćwiczyć no i szczepionka musiała być z tego powodu acelularna. Jak będę wiedział coś więcej to będę informowała na bieżąco. Jeśli Twoja córcia się wygina w którąś stronę albo pręży i wygina do tyłu to radziłabym iść do neurologa nawet prywatnie. My byliśmy prywatnie mimo iż miałam skierowanie.

Zdanka ja mieszkam z innej strony W-wy, w Celestynowie, ale w Nowym Dworze mam koleżankę :) i za rok mamy u niej wesele :)

Natalio nam neurolog też zwróciła uwagę na to że Kacper ma zaciśnięte piąstki i że kciuki ma do środka to źle, kazała ćwiczyć tak, że swoja dłonią otwierać dłoń maluszka tak aby się łączyły ze sobą, my tak ćwiczymy i już jest lepiej, Kacperek częsciej otwiera dłonie i chwyta za coś, za moją reke, za palec, za włosy, a nawet za cyca :). Nie martw się tym tylko poćwicz troszkę z Ingusią.

Didi życzę zdrówka dla Ciebie i dla Twojego maluszka, oby mu się nie rozwinęła jakaś choroba :)

Ide już odpoczywać, nareszcie nadszedł weekend, Paweł będzie w domu.
Dobranoc. Miłego weekendu życzę!!! :) :) :)

Paula dziękuję, Idunia chyba raczej sie nie wygina ale czy ja sie na tym znam ??? szukałam czegos o tych szczepionkach acelularnych o ktorych pisalas i znalazłam ze w UE wszystkie dzieci standardowo je dostają tylko my znowu sto lat za murzynami, acha no i Ida tez ją dostała, nawet nie wiedziałam co jej kupilismy :) to są te DTPa.

dzieki dziewczynki za mile slowa..:)..ja tez mam nadzieje ze to chwilowe takie male niedomaganko Alberta..:)

Donia ..pech chyba chce ze nie mam ani czopkow ani nic co zbija temp..ale chyba jutro sobie kupie tak na wszelki wypadek..:).....ale teraz sprawdzam malemu glowke i raz ma chlodna a raz ciepla..wiec nie jest tak zle..:)

Wanda....gdzie jestes!!...umowilas juz sie na kontrolne bioderka..kiedy idziesz ...??czekaj za mna!!!..:)..ja bede dzwonila umowic sie w poniedzialek albo wtorek

ok..kobietki ja juz zmykam do mojego ksiecia...ktory pierdzi mi w lozko..:D :D..

papa...kolorowych..Pati milego dnia..:)

aOLA - zaznaczasz na siatce na koniec kazdego miesiaca. Czyli na siatce nie ma uwzglednionej wagi urodzenia, ani wagi spadkowej (tak samo ze wzrostem i obwodem glowki). Dopiero sa dane po skonczeniu przez dziecko miesiaca, dwoch, itd.

Paaricia, pisalam kiedys o tym co jest podstawa dobrej laktacji, ale powtorze po krotce - DUZO pic, ale nie przesadnie (min. 2 litry, podobno nie wiecej niz 3, bo efekt moze byc odwrotny), nie wliczac herbaty do tej ilosci, i przystawianie czeste dziecka do piersi. A oprocz tego BARDZO WAZNY jest relaks (brak stresu) i wiara, pozytywne myslenie o tym, ze sie uda. Podobno te wszystkie herbatki na laktacje to jest wielka bujda, ale jesli ktos w nie wierzy, to moga pomoc. Z tym ze Paaricio, Ty mieszkasz w zupelnie innym klimacie, wiec u Ciebie wymogi moga byc inne, np. co do ilosci plynow. A poza tym kwestia tych antybiotykow co bierzesz. Kuruj sie jak najszybciej i mam nadzieje ze laktacja Ci wroci. Najgorzej jak skusisz sie na dokarmianie sztucznym.
A moze... nie zwrocilam uwagi na Twoj suwaczek, ale z tego co pamietam, to Ty urodzilas kilka dni przede mna (mialysmy chyba ten sam termin porodu), a to oznacza, ze Twoj maluszek zbliza sie do 12 tygodnia zycia. A w tym okresie nastepuje kolejny kryzys laktacyjny, bo maly ostrzej przybiera i ma wieksze potrzeby, wiec mleczka mu moze brakowac. Ale tak jak ja mojemu Szkrabowi powtarzam - ile sobie mleczka wypracujesz, tyle mleczka bedziesz mial :) Takze przystawiaj Szkrabika do piersi i niech pracuje dla siebie :)

Natalio, rzeczywiscie lekarze zwracaja uwage na to czy dziecko ma piastki scisniete, jesli tak to czy kciuk ma na wierzchu czy schowany. Moj tez ma scisniete piastki, ale czesto je otwiera, nawet zasypia czesto z lekko otwartymi. Jak ma scisniete to mniej wiecej pol na pol chowa kciuk do srodka i trzyma go na zewn. lub robi fige (najlepiej by bylo gdyby mial na zewn.). Neurolog powiedziala, ze dobrze ze juz otwiera, a ze ma czasami jeszcze zacisniete to moze tak miec, bo jest maly. Gdyby nie otwieral dloni czesto to by swiadczylo chyba o zbyt duzym napieciu miesni. Nie wiem jednak dokladnie, bo tak nie wnikalam ze wzgledu na to ze nas to nie dotyczy. Nie martw sie (bo chyba sporo dzieci to ma), ale idz do neurologa (chociaz jak mala jest po szczepieniu to pewnie juz masz neurologa za soba).

Didi, my mielismy szczepienie w srode. Dzis rano wydawal mi sie cieply, dlatego nie poszlismy na dwor, mimo ze pieknie slonko swiecilo. Nie zmierzylam mu jednak temp., wiec dokladnie nie wiem czy mial podwyzszona temp. czy mi sie wydawalo, bo kiedy gdzies kolo 16tej sprawdzilam jego glowke to stwierdzilam ze nie ma goraczki i zrobilam mu werandowanie. Co jedynie zauwazylam, to maly od wczoraj jakos mniej mi ciagnie cycka, ssie krotko i wiem ze nie wypija swojej porcji. Mam nadzieje, ze szybko mu to minie, bo martwie sie o laktacje. Przybral niby od srody 100gram, wiec tragedii nie ma. No i jest chyba bardziej senny, chociaz teraz wieczorem usypialam go prawie 2 godz., bo co polozylam do lozeczka to byla afera :) Nic malemu nie podawalam, bo ja jestem bardzo anty nastawiona do lekow. Ale obserwuje Kubusia... Pediatra kazala podac w przypadku goraczki czopki.

Aha, i dzieki dziewczyny za odpowiedz w sprawie basenu. Sprawdze Wesola i Poloneza na Brodnie, bo ja jestem po tej stronie Warszawy. Mysle, ze moze wybiore sie w przyszly weekend juz z malym poplumpac sie :). Poszlabym jutro, ale jest po szczepieniu, niech dojdzie spokojnie do siebie.

Pozdrawiam,
Agnieszka

reklama
no nadrobiłam wasze wszystkie watki i tak sobie mysle ze strasznie fajna sprawa ten BB gdyby nie wy bylabym jak dziecko we mgle..
wlasnie ogladajac matrixa wpadlam w szal zakupow dzidziowych na allegro i nakupilam ciuszkow jak szalona JEJ!!!

Do góry