Witajcie kochane Mamusie i Dzidziusie
Nie było mnie przez weekend ale nie będę wszystkiego nadrabiać.
W sobotę byliśmy z Kacperkiem u neurologa i musimy trochę poćwiczyć. Kacper ma lekkie napięcie mięśniowe z lewej strony tzn. wygina nam się bardziej w lewą stronę i dlatego musieliśmy zapisać się na rehabilitacje. Na szczęście to nic groźnego i kilkoma ćwiczeniami szybko można to wyleczyć, w przyszły wtorek jedziemy na pierwsze ćwiczenia. Neurolog pokazała nam kilka i ćwiczymy też w domu. Niestety u nas w przychodni nie rehabilituja takich małych dzieci i będziemy musieli jeździć prywatnie 15 km od domu :
. Z tego względu musi dostać szczepionkę acelularną, ale wcześniej musimy trochę zredukowac to napięcie. Musimy też zrobić usg głowy (też prywatnie), bo w szpitalu nie miał robione. Jak dostaliśmy od pediatry to skierowanie do neurologa to trochę się zmartwiłam, ale lekarz była bardzo fajna i nas uspokoiła, powiedział, ze to nic poważnego i że szybko da sie to wyleczyć.
Dziewczyny jak Wasze dzieciaczki zaciskaja piąstki to jak mają kciuki? na zewnątrz dłoni czy do środka? Kacperek chowa je do środka a powinny być na zewnątrz. Powiedziała: na zewnątrz - dobrze, do środka - źle.
Będąc tam (w Rodzinnym Centrum Zdrowia) dowiedziałam się, że jak ktos ma skierowanie na bioderka to u nich robia bezpłatnie (chociaż jedno :
) i zapisalismy sie już na przyszły poniedziałek
.
Pod koniec marca mamy przyjechac na kontrol do neurologa. Zobaczymy jaka będzie poprawa po tych cwiczeniach.
Kacperek śpi już 2,5 godziny
owinęłam go cieplutko w kocyk chowając rączki, położyłam w leżaczku i zaczęłam bujać, dałam mu smoczka i ślicznie zasnął
a ostatnio wogóle nie chciał leżeć w leżaczku.
Oglądałam ostatnio film "Szczęśliwe niemowlę" dodany był do gazety Rodzice. Film ten uczy 5 metod pozwalających uspokoić płaczące niemowlę. Bardzo podobał mi sie ten film, wiele mądrych rzeczy tam powiedzieli i wiele się z niego nauczyłam, wiele potwierdziło to co czuje każda matka. Dowiedziałam się że niemowlęcia do 3 miesiąca nie da się rozpieścić i złe jest przekonanie, ze nie można bujać dziecka, bo przecież w brzuszku było bujane przez 24 godziny a teraz chcemy je tego pozbawić dlatego płacze, bo jest mu źle. To właśnie jedna z tych metod - kołysanie. Kolejna to owinięcie dziecka tak aby miało ciasno i ciepło bo tak miało w brzuszku. Dzieci najlepiej śpią jak jest głośno, ponieważ w brzuchu cały czas słyszało dźwięki głośniejsze niż dźwięk włączonego odkurzacza, dlatego niektórym dzieciom dobrze śpi się przy włączonym odkurzaczu, suszarce czy szumem w radiu między falami. Smoczek też jest jednym z uspokajaczy. To naprawde fajny film i nawet jeśli nie będę stposowała tych metod albo będę tylko niektóre z nich to bardzo dużo zrozumiałam. Uważam że powinni go obejrzeć przede wszystkim tatusiowie, naprawdę wiele by zrozumieli.
Starałam się Wam pokrótce powiedzieć coś o tym filmie ale to co powiedziała i tak nie daje obrazu tego co obejrzałam.
Jesli macie możliwość obejrzenia tego filmu to gorąco plecam, szcególnie tatusiom
Ja z wielką chęcią obejrzę go jeszcze raz wtedy więcej rzeczy zapamiętam i będę mogła co nieco Wam nakreślić
A teraz ide szykować obiad, bo Paweł niedługo wróci z pracy