reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDZIEŃ 2005

Didi matę Kacper dostał od mojego brata w prezencie, nie miałam wpływu na to jaką kupi, ale jest naprawdę fajna, a matę proponowali Ci faktycznie w promocji bo tą co ja mam widziałam w sklepie za ok. 300zeta, mój brat ma być chrzestnym więc się chyba postanowił dlatego tak wykosztować
No to już niedługo będziecie razem 8) do wychowawczego już tuż tuz

reklama
Witajcie kochane Mamusie i Dzidziusie :)

Nie było mnie przez weekend ale nie będę wszystkiego nadrabiać.

W sobotę byliśmy z Kacperkiem u neurologa i musimy trochę poćwiczyć. Kacper ma lekkie napięcie mięśniowe z lewej strony tzn. wygina nam się bardziej w lewą stronę i dlatego musieliśmy zapisać się na rehabilitacje. Na szczęście to nic groźnego i kilkoma ćwiczeniami szybko można to wyleczyć, w przyszły wtorek jedziemy na pierwsze ćwiczenia. Neurolog pokazała nam kilka i ćwiczymy też w domu. Niestety u nas w przychodni nie rehabilituja takich małych dzieci i będziemy musieli jeździć prywatnie 15 km od domu  ::). Z tego względu musi dostać szczepionkę acelularną, ale wcześniej musimy trochę zredukowac to napięcie. Musimy też zrobić usg głowy (też prywatnie), bo w szpitalu nie miał robione. Jak dostaliśmy od pediatry to skierowanie do neurologa to trochę się zmartwiłam, ale lekarz była bardzo fajna i nas uspokoiła, powiedział, ze to nic poważnego i że szybko da sie to wyleczyć.
Dziewczyny jak Wasze dzieciaczki zaciskaja piąstki to jak mają kciuki? na zewnątrz dłoni czy do środka? Kacperek chowa je do środka a powinny być na zewnątrz. Powiedziała: na zewnątrz - dobrze, do środka - źle.
Będąc tam (w Rodzinnym Centrum Zdrowia) dowiedziałam się, że jak ktos ma skierowanie na bioderka to u nich robia bezpłatnie (chociaż jedno ::)) i zapisalismy sie już na przyszły poniedziałek :).
Pod koniec marca mamy przyjechac na kontrol do neurologa. Zobaczymy jaka będzie poprawa po tych cwiczeniach.

Kacperek śpi już 2,5 godziny :) owinęłam go cieplutko w kocyk chowając rączki, położyłam w leżaczku i zaczęłam bujać, dałam mu smoczka i ślicznie zasnął :) a ostatnio wogóle nie chciał leżeć w leżaczku.
Oglądałam ostatnio film "Szczęśliwe niemowlę" dodany był do gazety Rodzice. Film ten uczy 5 metod pozwalających uspokoić płaczące niemowlę. Bardzo podobał mi sie ten film, wiele mądrych rzeczy tam powiedzieli i wiele się z niego nauczyłam, wiele potwierdziło to co czuje każda matka. Dowiedziałam się że niemowlęcia do 3 miesiąca nie da się rozpieścić i złe jest przekonanie, ze nie można bujać dziecka, bo przecież w brzuszku było bujane przez 24 godziny a teraz chcemy je tego pozbawić dlatego płacze, bo jest mu źle. To właśnie jedna z tych metod - kołysanie. Kolejna to owinięcie dziecka tak aby miało ciasno i ciepło bo tak miało w brzuszku. Dzieci najlepiej śpią jak jest głośno, ponieważ w brzuchu cały czas słyszało dźwięki głośniejsze niż dźwięk włączonego odkurzacza, dlatego niektórym dzieciom dobrze śpi się przy włączonym odkurzaczu, suszarce czy szumem w radiu między falami. Smoczek też jest jednym z uspokajaczy. To naprawde fajny film i nawet jeśli nie będę stposowała tych metod albo będę tylko niektóre z nich to bardzo dużo zrozumiałam. Uważam że powinni go obejrzeć przede wszystkim tatusiowie, naprawdę wiele by zrozumieli.
Starałam się Wam pokrótce powiedzieć coś o tym filmie ale to co powiedziała i tak nie daje obrazu tego co obejrzałam.
Jesli macie możliwość obejrzenia tego filmu to gorąco plecam, szcególnie tatusiom :)
Ja z wielką chęcią obejrzę go jeszcze raz wtedy więcej rzeczy zapamiętam i będę mogła co nieco Wam nakreślić :)

A teraz ide szykować obiad, bo Paweł niedługo wróci z pracy :)

Paula tez mam ten filmik o uspokajaniu niemowląt :D Moja Weronika też chowa kciuki do środka, zreszta raz chowa , a raz ma na zewnatrz :p i powiem ci że pierwszy raz słyszę że by coś z tym nie tak było :p

NO DIDI TO NA JAKIS SPACEREK SKOCZYMY Z MALUSZKAMI. :laugh:

A MOJ CYPRYS DZIS SPAL OD 1 DO 9 RANO I MUSIALAM GO JESZCZE NA SILE BUDZIC BO JUZ PRZEZ SEN SSAL NIEWIDZIALNEGO CYCKA :p

zadzwonilam do lekarza i po opisaniu potwierdzono, ze Ada jest wysypana przez potowki czyli przegrzana i zalecono kapiel z dodatkiem maki ziemniaczanej ale oczywiscie zapomnialam zapytac w jakich proporcjach ::) ::) czy ktoras mnie poratuje, ja nie mam pojecia jak sie robi ten krochmal... ??? prosze o odpowiedz na watku o zdrowiu please :) :) :)

Natalka my za chrzciny dawalismy rowniez stowe i to bylo zadanie a nie co laska :( no i chrzciny odbeda sie 12 marca :) :)

didi my tez myslimy nad tym zeby pojechac sie dorobic ale napewno nie na stale ale narazie nie mozemy bo mamy renty po mamach dopuki sie uczymy i zal jest z nich zrezygnowac.wiec jeszcze troche w polsce posiedzimy.

Hejka dziewczynki!

Dawno mnie tutaj nie było! Najpierw miałam sesję egzaminacyjną, a od tego czwartku byliśmy na Mazurach u teściów i rodziców i chrzciliśmy Mikołaja! ;D

Jestem bardzo szczęśliwa, wszystko przebiegło pomyślnie. Księdzu płacił chrzestny i dał mu 100 zł. To chyba norma. ;D

Jutro postaram się wszystko nadrobić, a póki co gorąco Was pozdrawiam! ;D

hej Beacio witaj spowrotem i pisz co u Was i wklej zdjatka ze chrzcin i nie tylko bo dawno nie widzialy ciocie Mikiego a napewno urosl ;D ;D

Joeey nie rób krochmalu!!!
Garść mąki ziemniaczanej wsyp do wanienki.Julka też była wysypana przez potówki to takie czerwone krosteczki z płynem w środku.Najwięcej miała na buzi i klatce piersiowej.Po paru dniach nie będzie śladu.

reklama
Hej dziewczynki :)

Beatka - witaj po przerwie :) Jak tam na Mazurach bylo ??? (wiem z opisu ;D ;D ;D )
MamaCyprysia - Paulinka wazy 5260 gram ;D ;D ;D To chyba ladnie przybiera :)
kurde... komu jeszcze mialam odpisac :) Chyba Agnes - w sprawie wozka :) no to masz najladniejszy wozek hehe ;D ;D ;D Bardzo fajnie sie prowadzi :) jestem zadowolona :)
Ola - oby @ nie przylazla !!!

a tak jeszcze o tej wstreciuli @ - ja biore tabletki anty, ktore mam brac nonstop, bez przerwy wlasnie na @, czyli ze chyba nie przyjdzie co ??? hehe :) Mam taka nadzieje :)

aaa..i jeszcze chcialam Was o cos spytac - czy to mozliwe zeby po takim dlugim czasie po porodzie wyszly hemoroidy ??? i czym to sie objawia, bo ja do konca to nie wiem !!!

Wiktor jutro idzie do przedszkola (w koncu) a Paulinka jest juz zaszczepiona - Donia, ta sama szczepionka co Twoj Filipek :) dzis 92zl a potem po 120 :)
No i caly dzionek byla dosyc niespokojna, ale teraz aniolek juz spi :)

Dobra, mykam na inne watki :)

Do góry