reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudnióweczki u lekarza

I ja juz po.
Mlode uroslo ze hey I przegonilo wiek ciazy z om ( na ost USG bylo tydzien mlodsze niz z om)
Mamy 14.1-14.4 zalezy czego pomiar
Na 14tc kość nosowa jest obecna a NT-1,6 Gin mowila ze bardzo dobry to wynik
CRL 8,14 ( dużo co?)
W glowie polkule ok,pęcherz ok,paluszki policzone ok.
Nuba sie nie dalo uchwycic.
Mlode kciuka wcinalo, pomachalo. Genialny widok.
no super wiesci!

reklama
Super dziewczyny, że wszystko dobrze:) Oby teraz do grudnia były już tylko same dobre wiadomości i szczęśliwe po badaniach mamy:)

karelka nie przejmuj się, na pewno na następnym badaniu dzidziuś się inaczej ułoży i wszystko będzie widać jak trzeba.

prosze o wpis 31.05 g.9:00 USG prenataln + pappa i na 7.06 wizyta

gratuluje udanych wizyt. zworocie uwage jak te fasole szybko teraz rosna. mi przez 2 tyg sie powiekszyla dwa razy (9 i 11 tydz). licze ze w 13 tc bedzie miala z 8 cm czyli znow dwa razy! to wrecz niesamowite!:) fascynuje mnie!
bardzo licze ze w poniedzialek odbiore nifty. jakos zupelnie sie nie boje o wynik a doczekac sie nie moge bo bede juz wiedziala czy w moim brzuchu kryje sie Kazik czy Zoska. no czuje Kazika na 100% ale moje serce marzy o corci. maz tez czuje Kazika (jeszcze sie oficjalnie nie zgodzil na to imie!:).

Zeby do czegos dojsc trzeba wyruszyc w droge

Grama, nie bardzo wiem na czym dokładnie polega to badanie nifty? Czy mogłabyś w skrócie opisać? To bardzo droga impreza jest?

Grama, nie bardzo wiem na czym dokładnie polega to badanie nifty? Czy mogłabyś w skrócie opisać? To bardzo droga impreza jest?
Znalazłam coś takiego:

Koszty badania

Cena testu NIFTY

Test NIFTY to najczulsze przesiewowe badanie prenatalne, a jego skuteczność wynosi ponad 99%. Jest całkowicie bezpieczny dla matki i dziecka, ponieważ do badania pobierana jest krew jak do zwykłej morfologii. Test można wykona na terenie całej Polski (posiadamy ponad 200 punktów pobrań), bez skierowania.

Co obejmuje cena badania?

Wykonanie pełnej analizy w polskim laboratoriumPobranie próbki w placówce medycznej w okolicach miejsca zamieszkania pacjentki (sprawdź adres…)Bezpłatne ponowne pobranie próbki, gdyby się okazało, że zawiera ona zbyt małą ilość cffDNA dziecka (próbka zostanie pobrania za wcześnie)Zwrot kosztów wykonania badań diagnostycznych (amniopunkcja, biopsja trofoblastu (CSV), kordocenteza) oraz kosztów badań genetycznych: kariotypu, hybrydyzacji in situ (FISH) do kwoty 1 200 zł – w sytuacji otrzymania wyniku nieprawidłowego zaleca się wykonanie badań diagnostycznychPrzesłanie wyniku w języku polskim i/lub angielskim drogą pocztową na wskazany przez pacjentkę adres lub możliwość jego odebrania w punkcie pobrańWydanie rezultatu do 9 dni roboczychPełną opiekę, konsultanta medycznego Aleksandy Kłudkowskiej, na każdym etapie badania

Koszt badania NIFTY: 2397,-

potwierdzam to co napisala madzialenka. koszt 2400. polega to na zwyklym pobraniu krwi. nie wiem czy wszedzie tak samo jest ale tam gdzie bylam to pobranie bylo poprzedzone wizyta u lekarza podczas ktorej robiono mi USG i badanie zwykle gin (wziernik tylko dla sprawdzenia czy nie ma plamien). mysle ze te czynnosci nie sa obowiazkowe, zwlaszcza jak sie ma usg sprzed kilku dni ale ja chcialam (skoro w cenie, a usg moje mialo 2 tyg).

nie namawiam bo nie sadze zeby kazdemu bylo to badanie potrzebne. jesli usg gentetyczne wychodzi ok i pappa (jesli ktos robi, ja mam refundowane z uwagi na wiek) to mysle ze tak normalnie bym nie robila.
ja zrobilam bo:
1) od 2 straty mam kompletny odjazd na punkcie badan
2) moj maz mi placi i na to pozwala bo uwaza ze mnie to uspokaja
3) wrazie czego pokryja mi koszt aminopunkcji (a harmony nie)
4) bede znala plec( nie chodzi tylko o kaprys, gdyby cos poszlo noe tak to i rak bym musiala zbadac plec zeby skorzystac ze swiadczen)
nie to ze sie tlumacze tylko argumenty za wypisalam:)

Zeby do czegos dojsc trzeba wyruszyc w droge

reklama
Do góry